...

Huisdiersticker moet dierenlevens redden

huisdiersticker
0
(0)

Huisdiersticker moet in heel Vlaanderen dierenlevens redden

Huisdiersticker

Vlamingen houden van dieren: 1 op 5 Vlaamse huishoudens heeft minstens één hond en 1 op 4 huishoudens minstens één kat. Om maar te zwijgen over reptielen, vogels, knaagdieren en andere huisdieren. Maar veel dieren in vele huizen betekent jammer genoeg ook dat er elk jaar tientallen tot zelfs honderden dieren het slachtoffer worden van een woningbrand, een CO2-vergiftiging of zelfs wateroverlast. Vaak omdat de brandweer onvoldoende zicht heeft op het aantal huisdieren aanwezig in een woning, zodat het huisdier niet op tijd gered wordt.

Een uniforme huisdiersticker

Dierenminister Ben Weyts wil in alle Vlaamse gemeenten een uniforme huisdierensticker voor noodgevallen verspreiden. Zo’n sticker maakt in één oogopslag duidelijk welke dieren zich in een woning bevinden, zodat de hulpdiensten in het geval van een brand ook de huisdieren kunnen redden.

Er zijn nu heel wat verschillende stickers in omloop: soms bestaan er zelfs verschillende varianten binnen dezelfde brandweerzone. Weyts geeft steden en gemeenten nu de mogelijkheid om in te tekenen op een uniforme huisdiersticker, die gedrukt wordt op kosten van de Vlaamse overheid.

Verschillende gemeenten maken nu al gebruik van een huisdiersticker, zodat er heel wat verschillende stickers in omloop zijn. Soms bestaan er zelfs verschillende varianten binnen dezelfde brandweerzone. Weyts geeft alle Vlaamse gemeenten nu de mogelijkheid om in te tekenen op een uniforme huisdiersticker. Gemeenten die al een initiatief genomen hebben, kunnen zelf kiezen of ze hun lokale sticker behouden of intekenen op de Vlaamse huisdiersticker. De lokale besturen moeten dan enkel nog instaan voor de verdeling. Weyts: “Steden en gemeenten hebben nu geen enkele reden meer om nee te zeggen tegen de huisdiersticker. Wie zijn huisdier graag ziet, maakt het de brandweer gemakkelijk”.

“De Vlaamse overheid zal de drukkosten betalen voor alle steden en gemeenten”, zegt Weyts. “Vele gemeenten keken op tegen de kosten, maar als gemeentebestuur moet je de sticker nu alleen verspreiden. Je maakt het de brandweer dan veel gemakkelijker om tijdens een interventie snel en efficiënt te opereren én je kan vele dierenlevens redden”.

Naar aanleiding van de Dag van de Brandweer schrijft Weyts nu een brief naar alle steden en gemeenten met de vraag om in te tekenen op de huisdierstickers. De lokale besturen krijgen dan 3 maand de tijd om te beslissen hoeveel stickers ze bestellen. Vlaanderen drukt alle benodigde stickers. Steden en gemeenten kunnen de stickers zelf ophalen bij de drukker of ze via post of een pakjesdienst bestellen. Huisdiereigenaars moeten de sticker zichtbaar aan een raam hangen.

“Ik plak zelf zeker ook een huisdiersticker want de brandweer moet weten dat er ten huize Weyts ook een hond, een kat en een paar varkens wonen”, aldus de minister.

De sticker is een belangrijk hulpmiddel tijdens interventies, maar het is natuurlijk nog beter als er geen interventie van de brandweer nodig is. “Sommige baasjes geloven nog steeds dat hun dier rookontwikkeling snel kan opmerken en dat de hond of de kat wel alarm zal slaan”, zegt Weyts. “Dit is echter een mythe. Alleen een rookmelder kan rookontwikkeling op tijd detecteren”.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!