...

Keeshond of Pomeranian

keeshond
4.9
(350)

Dwerg Keeshond of Pomeranian

De Dwerg keeshond of Pomeranian is het kleinste van de familie Keeshonden. De keeshond, en zeker de kleine keeshond is verschrikkelijk populair bij heel wat hondenliefhebbers. Dit schattig en slim hondje dat slechts 3,5 kilogram weegt kan zeker zijn mannetje staan. Ze hebben heldere ogen, zijn intelligent en temperament vol. Lang zal hij niet op schoot van de eigenaar blijven liggen want de kleine Keeshond is heel actief en rent graag rond. De eigenaren van een Dwergkees zullen met veel vertrouwen zeggen dat hij meer moed heeft dan zijn grotere broers (familieleden). De Pomeranian Spitz is een geweldige optie voor degenen die een kleine hond willen met het karakter van een grote Herder of sledehond. Daarnaast behoren ze tot de meest kindvriendelijke hondenrassen.

Keeshond – FCI Rasgroep 5

Behoren tot de rasgroep van de Spitsen en honden van het oerhondtype.
Andere naam voor de Dwergkeeshond : Pomeranian, Pomeriaan (pomerenian dog), Duitse spits

Land van herkomst : Duitsland
De keeshond of Duitse keeshond is een hondenras afkomstig uit Duitsland. De FCI heeft het ras naar maat en kleur verdeeld in tien variëteitsgroepen.

Huidige en oorspronkelijke taken van de Keeshond : Ongedierteverdelger en gezelschapshond

De grote keeshond is van origine een waakhond die boerderijen, soms schepen, moest bewaken. Daarom heeft hij weinig neiging om te gaan zwerven, maar kan hij wat wantrouwig zijn tegenover vreemden. Op boerderijen worden ze echter niet veel meer gezien, de plaats van de kees als waakhond is veelal overgenomen door Duitse herders. Mogelijk heeft dat te maken met het toch vrij zachte karakter van de kees en met zijn reputatie als keffer.

Tegenwoordig wordt de keeshond voornamelijk gebruikt als huishond (gezelschapshond). Liefhebbers noemen de Keeshond aanhankelijk, oplettend en levendig, zeer geschikt om in een gezin te houden. Ze zijn bijzonder trouw aan hun eigenaar, en over het algemeen leergierig. Met een consequente training is een keeshond makkelijk op te voeden wegens de grote intelligentie van deze honden.

Korte beschrijving van de Keeshond

De Pomeranian of Dwergkees dankt zijn naam aan Pomerania, een regio in Noord-Europa aan de Baltische kust waar de hond voor het eerst werd gefokt. Het is vermeldenswaard dat de voorouders van dit huisdier de grote Spitzen zijn, die 10 tot 15 kilogram wogen, dat wil zeggen, veel meer dan de huidige dwergspitz.

Uiterlijk Pomeranian of Dwergkees

Schouderhoogte :
– Dwergkeeshonden zijn maximaal 20 centimeter.
– Kleine keeshond is tussen de 23 en 28 centimeter.
– Middenslag keeshond is 29 tot 36 centimeter.

De keeshond heeft een vrij korte rug en een ietwat steile achterhand. De buik is licht opgetrokken. Het hoofd is wigvormig, de kleine variëteiten hebben een wat korte neus. De stop is matig bij de grote kees, meer geprononceerd bij de andere variëteiten. De ogen zijn ovaal, bij de kleine kezen relatief groot. De hoog aangezette staande oren zijn vrij klein. De staart is hoog aangezet en over de rug gekruld.

In Duitsland worden bij de keeshond de kleuren wolfsgrijs, wit, zwart en bruin de altfarben genoemd, de overige kleuren gelden als neufarben. Kenmerkend voor de wolfsgrijze keeshond is een grijs lijntje rond de ogen, de zgn. bril.

Hoofd : Het hoofd is middelmatig groot. De stop is matig. De lippen sluiten goed aan. De oren zijn klein, hoog aangezet en driehoekig van vorm. Ze worden rechtop gedragen. De ogen zijn middelmatig groot en ovaal van vorm. Ze hebben een schaargebit.

Lichaam : De keeshond heeft een korte en rechte rug. De borst is diep. De staart wordt in een krul over de rug en langs een zijkant gedragen. De benen zijn middelmatig lang, stevig en recht. Ze hebben kleine ronde kattenvoeten.

Vacht : Keeshonden hebben een lange, uitstaande haren met een dikke ondervacht. De dubbele vacht is kort op het hoofd en aan de voeten, elders is het dekhaar lang, dicht en afstaand. Bij de tegenwoordige showhonden is het hoofd bijna verborgen in de brede afstaande kraag die zich voortzet over de borst. Ook de achterzijde van de benen is rijk bevederd.

Kleuren : Keeshonden komen voor in de kleuren: Effen wit, bruin, zwart, blauw, oranje of wolfsgrauw.

dwergkees-spitz-keeshond

Geschiedenis Keeshond

De geschiedenis van de Keeshond is allemaal wat nattevingerwerk. Sommige bronnen beweren dat de Keeshond zou afstammen van de van turfhonden, prehistorische spitsen waarvan de fossiele resten op verschillende plaatsen in Europa zijn teruggevonden. Ook zijn er op Griekse vazen afbeeldingen gevonden waar bepaalde vormen van keeshonden herkend zijn, toch is dit niet in overeenstemming met de veronderstelde noordelijke afkomst van het hondenras.

Een andere denkpiste is een middeleeuws zegel van de stad Amsterdam dat een keesachtige hond toont aan boord van een schip, maar in het algemeen zijn oude afbeeldingen van keeshonden schaars. Dit heeft te maken met de lage status van de hond, vergeleken met de jachthonden van de vroegere adel. Luther en Mozart zijn echter genoemd als eigenaren van een keeshond. In de 18e eeuw werd de grote kees in Engeland geïntroduceerd als Pomeranian, de naam verwijst naar de streek Pommeren in Duitsland, vanwaar kennelijk honden van dit type geïmporteerd werden. Witte keeshonden werden meerdere malen door Thomas Gainsborough afgebeeld.

In Nederland werd het ras in de 18e eeuw het symbool van de Patriotten, en hij stond tegenover de mopshond van hun Orangistische tegenstanders. Er wordt wel verondersteld dat de naam keeshond afgeleid zou zijn van die van de patriot Cornelis (Kees) de Gijselaar. “kees” bestond toen ook reeds als scheldwoord. De Patriotten werden ook als Kezen betiteld.

In de jaren 1920 begon men in Engeland ook weer met de grote keeshonden te fokken, waarbij uit Nederland geïmporteerde wolfsgrijze exemplaren een belangrijke rol speelden. Vandaar dat het Nederlandse woord keeshond daar in gebruik kwam als aanduiding voor de wolfsgrijze kees. Dit is naast de dwergkees nog steeds de enige variant die in Engeland en Amerika erkend is. De populaire wolfskees wordt er vaak gezien als een authentiek Nederlands ras.

pomeranian- keeshond

Vanwaar de naam Pomeranian

Pomeranian komt van de zogenaamde veenhond die in de oudheid bestond, die wordt beschouwd als de voorvader van niet alleen de Spitz, maar ook van vele andere rassen, bijvoorbeeld de Schnauzer. In Noord- en Midden-Europa waren honden die op de Spitz lijken al heel lang bekend. Ze hadden verschillende maten en hadden de meest uiteenlopende kleur. In Mecklenburg en in bepaalde kennels van Pommeren werden middelgrote Kezen honden gefokt.

Gedrag

Pomeranians zijn klein, maar ze lijken het niet te beseffen. Ze hebben normaal gesproken een zeer zelfverzekerd karakter en vinden het niet erg om in de buurt van grotere honden te zijn. De Pommerse is alert maar niet agressief ondanks zijn genetische potentieel. Dit maakt hem een ​​uitstekende metgezel voor mensen en andere wezens.

Dus Keeshond of Miniature Spitz is erg sociaal en houdt ervan om met andere dieren om te gaan. Ze vinden het niet erg om overal heen gedragen te worden en zullen de hele tijd spelen. Als gevolg hiervan zijn deze honden altijd vrolijk en vriendelijk.

Karakter Keeshond

De Keeshond heeft een levendig en opgewekt karakter. Ze zijn actief, energiek, intelligent en behoorlijk leergierig. Ze laten hun stem graag horen. De kleinste variëteit, de Dwergkees, heeft een zeer klein formaat, maar geeft niet de indruk dat zelf zo te ervaren. Ze kunnen dan ook wat overmoedig zijn, dit zit ingebakken in het karakter van een Dwergkees. Ze kennen de grenzen van hun territorium en zijn geen weglopers. De Keeshond is gevoelig voor blaffen en soms is het moeilijk om hun stil te houden.

De Pomeranian kijkt graag naar de wereld om hem heen, hij zit graag op de vensterbank en blaft en toont zo zijn aandacht aan alles wat buiten het raam gebeurt. Deze honden zijn perfect voor mensen die graag met honden spelen, hun warmte en aandacht geven.

Het Pommetje of de Pomeranian is het kleinste lid van het ras en is vooral slim. Vol energie, constant in beweging, gedurfd en een beetje strijdlustig, helemaal niet geassocieerd met de fragiele, nette salonhond, die op het eerste gezicht lijkt. In feite is dit dier behoorlijk luidruchtig, grappig en vriendelijk, in staat zich perfect aan te passen in elke omgeving. Hij is eindeloos gehecht aan het hele gezin, gedraagt zich nogal terughoudend tegenover vreemden, hij heeft wat tijd nodig om te wennen aan nieuwe mensen en hen te vertrouwen.

Het grotere type , de Duitse Spitz of grote Keeshond werd gebruikt als een waakhond, hij is perfect aangepast aan het leven binnen het gezin. In de loop van de tijd heeft de Spitz zich sterk gehecht aan mensen. Van dit type honden zijn er meer fokkers, daarom zijn ze makkelijker te vinden dan de Dwergkees. Ook zijn ze beter geschikt om te trainen en te sporten.

Sociaal

Met soortgenoten kunnen ze het doorgaans goed vinden. Tegenover grotere en dominante honden kunnen ze wat overmoedig raken en vergeten sommige hun eigen klein bescheiden formaat. Bescherm deze exemplaren tegen zichzelf. Te veel drukte kan de hond nerveus maken. De omgang met andere huisdieren is normaal gesproken erg goed.

Keeshond Depositphotos_28518391_S

Omgang en Beweging

De keeshond is tevreden met een aantal korte wandelingetjes per dag. Daarnaast kunt u de hond zo nu en dan los laten lopen in de achtertuin, zodat hij wat kan spelen en ravotten. Bent u sportief, dan past de hond zich aan en gaat gezellig met u mee. Ze zijn ook geschikt voor te leven op kleine appartementen.

Opvoeding Keeshond

Het zijn intelligente honden die niet moeilijk zijn op te voeden. Nieuwe commando’s kunnen ze dan ook snel aanleren. Een minpunt bij dit ras is het overmatige blaffen. Leer de hond zo snel mogelijk dat overmatig blaffen niet gewenst is. Neem de pup overal mee naar toe en laat hem zoveel mogelijk positieve indrukken opdoen.

Verzorging van de Pomeranian of Dwerg Keeshond

Wat verzorging betreft, moet u letten op het feit dat de hond een zeer dichte en dubbele vacht heeft, dus de vachtverzorging vereist speciale en regelmatige verzorging. De Pomeranian of Keeshond is een ras dat weinig zal verharen, dit komt eenmaal per jaar voor. In sommige gevallen kunnen deze honden beginnen te verharen door stressvolle situaties.

Voor de normale verzorging van de vacht is het noodzakelijk om het haar twee keer per week te kammen. Ook wordt de vacht van de Pomeranian spitz in vorm geknipt (de vacht aan de oren en de poten).

Baden wordt indien nodig uitgevoerd. Sommige honden baden elke week, anderen maandelijks of zelfs meerdere keren per jaar. Alles hangt af van de vervuiling van de vacht.

Kleine hondenrassen zijn gevoeliger voor tandproblemen. Daarom is een wekelijkse reiniging vereist. Regelmatig reinigen van de tanden helpt om tandverlies te voorkomen en een garantie voor een aangename geur uit de mond. Controleer regelmatig de oren van uw huisdier (elke week). Ze mogen geen verdachte afscheiding, irritatie of ontsteking hebben.

Training en opleiding Pomeranian

Keeshonden, meer bepaald de kleine soorten zoals de Pomeranian behoren tot de honden die niet erg makkelijk te trainen zijn. Ze zijn volhardend, houden niet van gehoorzamen, zijn koppig. Daarom moet je consequent en heel geduldig zijn bij de opvoeding. De vroege socialisatie en training van het huisdier is noodzakelijk.

Tijdens de training is het noodzakelijk om met lof en beloningen te werken. De training zelf mag niet te lang duren, anders wordt je hond het allemaal beu. Vermijd elke vorm van agressie of negatieve reacties door de hond. Als je het gevoel hebt dat je de training niet aankunt, neem dan contact op met een hondengedragsdeskundige die je zal helpen met het trainen van je hond.

De Pomeranian is van nature onvriendelijk en wantrouwend. Ze zijn vaak bang en houden niet van vreemden. Daarom is de kwestie van vroege socialisatie even belangrijk als de zorg voor een huisdier. De socialisatie moet op de eerste dag beginnen. Nadat je de basiscommando’s en gedragsregels hebt geleerd, kun je doorgaan met complexere taken. U kunt bijvoorbeeld de behendigheid van uw huisdier trainen. Vergeet niet dat een Pomeranian zeer actief is. Daarom moeten alle oefeningen tijdens de training ook actief zijn. Als de hond zich verveelt, zijn al uw pogingen tevergeefs.

Gezondheid en ziekte

Deze honden kunnen met de juiste zorg makkelijk tot 15 jaar oud worden. Zelfs op oudere leeftijd onderscheiden ze zich door een goede gezondheid. Ze geven de voorkeur aan een actieve manier van leven en verdragen beter de koude dan warme zomerdagen. De gezondheidsproblemen die zich het vaakst voordoen, zijn meestal direct gerelateerd aan de dwerg groei. Net als alle decoratieve honden manifesteren er ook problemen met de gewrichten. Blessures komen vaker voor als gevolg van de schuld van eigenaren die er soms tegenaan lopen of op trappen.

Voeding

We moeten niet vergeten dat dit kleine huisdier dol is op eten en een grote neiging heeft tot overgewicht, wat lange tijd onopgemerkt kan blijven vanwege zijn weelderige vacht. Daarom moet u de hoeveelheid voedsel die uw huisdier eet controleren en de dagelijkse portie in 2 of 3 delen verdelen. Het probleem van overgewicht wordt niet zozeer weerspiegeld in het uiterlijk van de Keeshond, maar in zijn gezondheid. De traktaties waarmee u uw huisdier tijdens de training beloont, moeten symbolisch zijn en afwisselend met lof worden toegepast. Op die manier beperk je de massa snoepjes en ook het overgewicht.

Keeshond - Pomeranian puppy info

Keeshond – Pomeranian puppy info

Bij het kopen van een puppy moet u alle functies van de verzorging en opvoeding leren. De Pomeranian kan worden gespeend van de moeder op de leeftijd van 8 tot 10 weken, maar goede fokkers proberen de puppy bij hun moeder te houden tot 12-14 weken. Dit zal helpen om ervoor te zorgen dat de puppy’s voldoende gevormd en klaar is om zelfstandig te leven. Ook de moeder geef een goede opvoeding aan haar puppy’s. Door de puppy een paar weken langer bij de moeder te laten zal de puppy, de lichaamstaal van de mama leren. De correcte hondentaal is van groot belang voor een stabiele en sociale hond te bekomen. Ga steeds bij een goede fokker of erkende kennel die puppy’s fokt met een stamboom. Koop nooit bij een broodfokker !!

Hoe duur is een Keeshond puppy

Ervan uitgaande dat je een puppy koopt van een rasvereniging met een FCI-stamboom, kost het ongeveer 1500 euro voor een grote Keeshond, 2000 euro voor een middelgrote Keeshond en 3000 euro voor een Dwergkeeshond.

Kan een Keeshond goed alleen blijven?

Een Pommeren voor een langere tijd alleen laten is geen goed idee. Het is echter onwaarschijnlijk dat de hond 24 uur per dag alleen wordt gelaten. Het is belangrijk dat uw puppy eraan gewend raakt om alleen thuis te zijn voordat hij alleen wordt gelaten.

Hoe leer je een hond om alleen thuis te blijven?

Begin niet te oefenen om alleen te zijn als je hond vol energie zit. Kies in plaats daarvan momenten waarop hij moe is van wandelen of spelen. Dan blijft hij rustiger op zijn plek.

Keeshond Depositphotos_63002167_S

Korte samenvatting

De Pomeriaan, ook wel bekend als de Dwergkeeshond, is een populaire gezelschapshond vanwege zijn pluizige vacht en vosachtige gezicht. Deze hond staat bekend om zijn intelligentie en wordt vaak gebruikt als showhond vanwege zijn schattige uiterlijk. De standaardkleuren van de Pomeriaan zijn oranje, crème, rood en zwart.

De geschiedenis van de Pomeriaan gaat terug tot de Laplandse en IJslandse poolhonden, die werden gefokt in Europa en Engeland in de 19e eeuw. Deze honden werden later gekruist met andere kleine rassen om de Pomeriaan te creëren. De Britse koningin Victoria was een groot fan van de dwergkeeshond en had zelfs haar eigen exemplaren.

Het karakter van de Pomeriaan wordt vaak omschreven als levendig, actief, intelligent en loyaal. Deze honden zijn uitstekende gezinshonden en hebben de neiging om erg aanhankelijk te zijn. Het opvoeden en trainen van de Pomeriaan kan echter een uitdaging zijn vanwege hun kleine formaat en eigenwijsheid.

De grootte en het gewicht van de Pomeriaan variëren van 1,5 tot 3,5 kilogram en de puberteit begint rond de leeftijd van 6 maanden. De vachtverzorging van de Pomeriaan is ook belangrijk vanwege hun dikke vacht die kan klitten. Het is daarom essentieel om hun vacht regelmatig te borstelen en te wassen.

De oorsprong van de Pomeriaan ligt in de regio Pomerania, die nu bekend staat als Duitsland en Polen. De grootste Pomeriaan ter wereld woog 3,8 kilogram en was 38 centimeter groot.

Kortom, de Pomeriaan is een kleine gezelschapshond met een rijke geschiedenis en een schattig uiterlijk. Het karakter van de Pomeriaan is levendig, actief en intelligent, maar de opvoeding en training van deze hond vereist aandacht en geduld. De grootte, gewicht, vachtverzorging, oorsprong en regio zijn allemaal belangrijke aspecten om te overwegen bij het kiezen van een Pomeriaan als huisdier.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 350

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!