...

Dobermann

dobermann lying-1283356_1280
4.9
(243)

Dobermann Pinscher

Ondanks het feit dat de Dobermann Pinscher de reputatie heeft een agressieve hond te zijn, beweren fans het tegenovergestelde en zeggen dat de Dobermann een zeer liefdevol en trouw dier is. De Dobermann is een echte waakhond. Hij is niet alleen in staat om het hele gezin te beschermen in tijden van gevaar, maar beschikt ook over het vermogen om een ​​verscheidenheid aan problemen te voorzien.

Rasfiche Dobermann

De Dobermann behoort tot de FCI Rasgroep 2
Onder de sectie: Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Levensverwachting van een Dobermann: 10 tot 13 jaar
Herkomst: Duitsland

Temperament: Een Dobermann is Onbevreesd, Intelligent, Gehoorzaam, Energiek, Loyaal, Alert, Zelfverzekerd
Gewicht: Mannelijk: 40–45 kg, Vrouwelijk: 32–35 kg
Hoogte: Mannelijk: 66–72 cm, Vrouwelijk: 61–68 cm

Hoofd: De Dobermann heeft een langwerpig hoofd. De neusrug loopt parallel aan de bovenschedel. De hangende oren zijn middelgroot. De ogen zijn ovaal van vorm. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam: De Dobermann is krachtig gebouwd. De rug is kort en gespierd. De borstkas reikt tot de ellebogen. De benen zijn recht. De voeten kort, gebogen en gesloten.
Vacht: Korte gladde dichte vacht.
Kleuren: Wit, Zwart, Lichtbruin, Black & Rust, Blauw, Red & Rust, Blue & Rust, Rood, Fawn & Rust

De huidige en oorspronkelijke taken van de Dobermann zijn waak- en verdedigingshond

Afkomst en geschiedenis

Een hondenliefhebber genaamd Louis Dobermann hield van het fokken van honden. Dus experimenteerde hij met verschillende rassen, in de hoop een waakhond te creëren die loyaal en beschermend was. Uiteindelijk ontstond het Dobermann Pinscher-ras.

De Rottweiler-, Duitse Pinscher– en Terriërrassen werden in de 19e eeuw, rond 1870, gekruist in de stad Apold, Thüringen (deel van Duitsland). Dit was de tijd dat de oprichter van het hondenras begon te experimenteren met het mengen van hondenrassen, om een ​​nieuw ras te creëren. De man achter dit nieuwe ras heette Louis Doberman, en er is geen mysterie over hoe het ras zijn naam kreeg; het was heel duidelijk.

In 1876 werd de Doberman voor het eerst getoond op een hondenshow in Duitsland en werd al snel een favoriet onder hondenliefhebbers. Het is echter nog steeds onbekend welke specifieke rassen werden gebruikt om de vroege Dobermans te produceren. Hoewel Duitse fokkers nog steeds niet zeker weten welke rassen werden gebruikt om de honden te maken, hebben ze het Doberman-ras verder kunnen verbeteren. Louis Dobermans stierf in 1894, waardoor zijn geheim van de kruising is begraven.

Dobermans verdienden hun naam in het begin van de 20e eeuw en werden oorspronkelijk gefokt voor bescherming en beschermingsdoeleinden. De oorspronkelijke fokkers selecteerden de meest intelligente, sterke, winterharde en agressieve honden, met de nadruk op beschermende eigenschappen. Ze waren minder bezorgd over hoe de hond eruit zou zien. Vanwege de reputatie van de hond als gevaarlijk en agressief, waren de meeste mensen bang om zelfs maar een Dobermann als huisdier te hebben.

In 1900 werkte Otto Geller eraan om Dobermans evenwichtiger en geschikter te maken voor het gezinsleven. De eerste Dobermann Pinscher werd in 1908 in Amerika verkocht op een hondenshow. In Duitsland werd het ras in 1900 als apart erkend. Na het winnen van de Best in Show-prijs onmiddellijk nadat hij uit het vliegtuig was gestapt, won de hond vervolgens de eerste plaats op nog twee shows in de Verenigde Staten. De hond werd onderzocht op tandproblemen na het winnen van Best in Show op de 3e show. Volgens de legende had ze alle drie de prijzen gewonnen.

Ondanks het feit dat de Doberman-populaties tijdens de Eerste Wereldoorlog aanzienlijk zijn afgenomen, zowel in Duitsland als in andere delen van de wereld, nam hun populariteit in de daaropvolgende jaren aanzienlijk toe omdat ze werden gebruikt in wetshandhavings- en veiligheidsorganisaties. In 1921 werd de Dobermann Pinscher Club of America opgericht en in 1922 nam deze club de Duitse rasstandaard over. Na de Tweede Wereldoorlog werden de meeste fokprogramma’s verplaatst naar Amerika (vooral Duitsland) toen het land door de zwaarste tijden na de oorlog worstelde.

In de 20e eeuw werd de naam Dobermann Pinscher veel gebruikt, maar in het midden van de 20e eeuw werd het woord Pinscher uit de naam van het ras verwijderd.

Uiterlijk van de Dobermann

De Dobermann is een zeer majestueuze hond met een trotse en nobele uitstraling. De kracht en elegantie van dit prachtig hondenras is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat dit ras echt van de rest onderscheidt, is zijn lange, massieve kop, die er nogal nobel en zeer elegant uitziet. De Dobermann trekt de aandacht met elegantie, flexibiliteit en gemakkelijke gang, waarbij de voorpoten ver naar voren worden gegooid, zoals bijvoorbeeld een volbloed paard.

dobermann Pinscher-1177955_1280

Gedrag Dobermann

Dobermanen zijn veelzijdig, onverschrokken en assertief en gedijt op menselijke communicatie en stimulatie. Ze zijn uiterst loyaal en beschermen hun families. Ze kunnen meestal niet goed opschieten met andere huisdieren en zijn afstandelijk en gereserveerd voor vreemden. Het zijn geweldige waakhonden. Deze honden vragen constante aandacht en worden niet aanbevolen voor beginners, onervaren of sedentaire eigenaren.

Omgaan en sociaal

De Dobermann vereist socialisatie vanaf zeer jonge leeftijd om goed met andere huisdieren of met andere honden om te gaan. Een Dobermann die met kinderen en andere huisdieren is grootgebracht, zal hen liefhebben en beschermen, en zal ook een goede metgezel zijn voor kinderen. Sommige honden hebben de neiging om zich tot een eenpersoons-hond te ontwikkelen. De aard van de Doberman Pinscher is divers. Sommige zijn sociaal en vriendelijk, terwijl anderen verlegen en ingetogen zijn. Sommige dulden geen huisdieren en jagen actief op katten, terwijl anderen het goed kunnen vinden met huisdieren. Honden van dit hondenras zijn uiterst alert, intelligent en slim. Ze zijn waakzaam en zeer trouw aan hun baas.

Ondanks de aard van de hond, zijn alle Dobermans uitstekende metgezellen, trouwe en loyale vrienden. Een Dobermann is onbevreesd en zijn uitstekende waakhonden. Vaker wel dan niet, drijven ze de indringer gewoon in een hoek, waar ze hem vasthouden tot de eigenaar overneemt. Dit suggereert dat Pinchers geen speciale agressie vertonen. Een Dobermann is een familiehond en zal zijn gezinsleden die onder het zelfde dak wonen tot zijn dood beschermen.

Sommige honden van dit ras kunnen actief blaffen. Daarom is het vanaf jonge leeftijd noodzakelijk om de hond te trainen zodat hij begrijpt dat blaffen alleen nodig is om iets duidelijk te maken aan de eigenaar.

Dobermann

Socialisatie

Als een dobermann goed gesocialiseerd is kan hij het normaal gesproken goed vinden met soortgenoten zoals huisdieren en kinderen. Onbekende bezoekers worden buiten de deur gehouden. Deze Doberman Pinscher is geschikt voor degenen die klaar zijn om hem hun liefde en aandacht te geven. De eigenaar zal voor systematische training en oefeningen moeten zorgen. Als gevolg hiervan worden inspanningen beloond en wordt u de eigenaar van een slimme en flexibele hond.

Een Dobermann trainen

Deze hond heeft veel lichaamsbeweging nodig. Hij is energiek en gebouwd op snelheid en uithoudingsvermogen. Te weinig beweging maakt deze hond ongelukkig. Hij is geschikt voor onaangelijnd te wandeling, lopen naast de fiets en vindt balspelletjes leuk om te doen. Voldoet de bewegingsbehoefte dan is hij in huis doorgaans rustig.

Vanwege hun spontane, intelligente aard kunnen ze in veel disciplines worden afgericht, zoals politiehond, rampenhond of speurhond. Ze zijn iets minder populair dan Duitse herdershonden. Als deze honden goed gesocialiseerd worden, zijn het de beste gezelschapshonden. De dobermann is een van de meest intelligente hondenrassen.

Opvoeding

De Dobermann heeft een evenwichtige consequente opvoeding nodig. Wanneer u weinig ervaring heeft met honden, wispelturig of toegeeflijk bent, dan is dit ras alleen maar af te raden. Sommige honden zijn vrij eenvoudig te trainen, maar sommige kunnen koppig zijn. Ondanks de verschillende karakters bij deze honden, moet de training systemisch en consistent zijn.

De eigenaar moet vasthoudend en vastberaden zijn, maar dit alles moet agressie uitsluiten, omdat in dit geval de wens om met het huisdier te trainen volledig zal verdwijnen. Professionele training, gecombineerd met een aanhoudend karakter en zelfvertrouwen, maken deze honden uitstekende assistenten bij bewakingsopdrachten of politiewerk. Wees duidelijk en eerlijk. Plaag deze hond niet. Een rustige evenwichtige baas met overwicht haalt het beste in dit ras naar boven.

Verzorging van de Dobermann

De vachtverzorging bij dit kortharig hondenras is miniem. Normaal gesproken is eens per week de vacht borstelen voldoende. Eventueel kan na het borstelen een handschoen gebruikt worden. Dit zijn pure honden die geen onaangename geur afgeven. Maar ondanks de korte vacht is een Dobermann gevoelig om het hele jaar door te verharen. Het is voldoende om de hond één keer per week te kammen.

Let vooral op de oren. Controleer regelmatig de oorschelpen. Ze mogen geen irritatie en ontsteking hebben. De oren worden behandeld met een speciale oplossing die is voorgeschreven door de dierenarts. Gebruik geen watten bij het schoonmaken van de oren. Het is beter om een ​​zacht doekje te nemen. Het dagelijks poetsen van de tanden is zeker nodig, dit voorkomt tandplak en slechte adem. Vergeet niet de nagels bij te knippen. In de regel wordt dit een keer per maand gedaan.

doberman-893931_1280

Socialisatie

Honden die niet voldoende gesocialiseerd zijn, kunnen wantrouwen en soms agressie tonen aan vreemden, daarom is het noodzakelijk om voldoende aandacht te schenken aan het proces van training en socialisatie van het dier. In sommige gevallen worden deze honden volledig in afzondering opgevoed zodat ze vreemde personen niet tolereren. Dergelijke honden worden ingezet als waakhonden.

Gezondheid en ziekte

De gemiddelde levensverwachting van de dit hondenras is 10-13 jaar. De belangrijkste aandoeningen die optreden bij de Dobermann zijn: kanker, problemen aan de wervels, chronische actieve hepatitis, verwijde cardiomyopathie, hypothyreoïdie, de ziekte van von Willebrand. Dobermans ervaren ook vaak depigmentatie, aangeboren doofheid, arachnoïde cysten, staar en een aantal andere oogziekten.

Karakter Dobermann

Door het onprofessioneel fokken van dit hondenras kan het gebeuren dat het leerniveau van deze honden afneemt. Sommige zijn vrij eenvoudig te trainen, maar andere kunnen dan ook wel eens koppig zijn. Ondanks de verschillen in het karakter van deze honden, moet de training systemisch en consistent zijn. De eigenaar moet vastberaden zijn maar moet agressie uitsluiten. Een professionele training, gecombineerd met een aanhoudend karakter en zelfvertrouwen, maken de Dobermann een uitstekende waakhond.

Dobermann puppy kopen

U wil een Dobermann aanschaffen ? Lees en informeer je goed, een Dobermann is een aangenaam hondenras, maar net zoals bij andere hondenrassen vragen puppy’s, EN ZEKER de eerste maanden een goede opvolging. Probeer altijd stress te vermijden. Een puppy van een Dobermann kan je best vergelijken met een baby. Ook puppy’s hebben de eerste maanden nog veel rust nodig. Beperk het spelen van maximum 3 maal 30 minuten per dag. Veel slaap en rust is nodig om een opgewekte en evenwichtige Dobermann pup te bekomen.

Wens je veel informatie en wil je een Dobermann puppy kopen ? Dan zouden wij aanraden een goede en eerlijke fokker te zoeken. Koop een puppy met stamboom. Een stamboom zegt niets over de gezondheid van de puppy, maar wel heel veel over de voorouders.

Neem je een nieuwe hond in huis, dan is het heel belangrijk dat het klikt tussen jou en de je puppy. Er zijn verschillende rassenclubs in België en Nederland die je een goede fokker kunnen aanduiden. Tot slot: De Dobermann is een dier dat respect afdwingt, dus geef hem dan ook een mooie en stoere hondennaam dat bij hem past.

dobermann

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 243

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!