De Engelse Bulldog
De Engelse Bulldog heeft een aparte persoonlijkheid en wordt beschouwd als de nationale hond van Engeland, die een uitstraling heeft dat dikwijls wordt toegeschreven aan de heren van adel. Op het eerste zicht is de Engelse Bulldog lui en onhandig, ze houden van comfort en een lekker bed. Toch zijn het echte lieve honden die veel van hun eigenaar houden. Met kinderen kunnen ze goed opschieten, spelen graag met hen en verdragen hun grappen. Deze aardige dikke man zal nooit een kind beledigen.
Engelse Bulldog – FCI Rasgroep 2
De Engelse Bulldog behoort tot de rasgroep van de Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.
Land van herkomst : Engeland / Verenigd Koninkrijk
Huidige en oorspronkelijke taken : Vechten met stieren, tegenwoordig een goed-moedige gezelschapshond
Uiterlijk Engelse Bulldog
Schouderhoogte : 38 tot 40 cm
Gewicht : Tussen de 22 en 25 kilo.
Hoofd : De Engelse Bulldog heeft een grote en massieve schedel. Van opzij gezien is het hoofd zeer hoog en kort. Het voorhoofd is vlak. De diepe, brede snuit is kort. De oren zijn klein en dun. De ogen liggen zo ver mogelijk bij de oren vandaan.
Lichaam : Een brede, krachtige en gedrongen lichaamsbouw. De rug is kort en sterk. De borstkas is ruim, diep en rond. De staart is laag aangezet en is van nature kort. De hals is sterk en eerder kort dan lang.
Vacht : Kort, dicht en glad.
Kleuren : Gestroomd, rood en wit.
Gedrag Engelse Bulldog
De Engelse Bulldog is een goedmoedige en zachtaardige hond. Ze zijn spontaan en enthousiast, maar in huis doorgaans rustig. Het is een aanhankelijke hond die niet geschikt is als kennelhond. De Engelse Bulldog is een geweldige metgezel, niet alleen voor mensen, maar ook voor huisdieren. Zowel met katten als honden worden ze beste maatjes.
Sociaal
Deze gezelschapshonden gaan goed om met soortgenoten. Met kinderen kan hij het goed vinden. De meeste zijn allemansvrienden. Een goed opgeleide en gesocialiseerde Engelse Bulldog is een uitstekende metgezel. Engelse Buldoggen zijn goed geschikt voor het houden met kleine of jonge kinderen, omdat ze geduld kunnen tonen met kinderen en oudere mensen. De hond is minder geschikt voor gezinnen met actieve kinderen die een hele dag met hem willen rennen en spelen. De langzaam bewegende Engelse Bulldog niet erg geschikt voor een dergelijke rol.
Karakter Engelse bulldog
Engelse bulldogs zijn zeer serieuze en loyale honden. Ze hebben echt menselijke aandacht nodig en zijn niet geschikt voor mensen die niet genoeg tijd hebben voor hun huisdieren. Dit hondenras werd gefokt als gezelschapshond, dus ze vereisen constante aandacht van hun eigenaren. Honden van dit ras zijn in de regel erg kalm en gedragen zich goed, hoewel ze als een dominant ras worden beschouwd. Een Engelse Bulldog is erg gehecht aan zijn familie, dus een verandering van familie is een harde klap voor hen.
De Engelse Bulldog is gek op zijn eigenaar en wil deze dan ook altijd plezieren. Ze begrijpen snel wat ze van hen willen. Ze zijn een geweldige metgezel, niet alleen voor mensen, maar ook voor honden en andere huisdieren.
Engelse Bulldog heeft een uniek karakter. Sommige mensen accepteren ten onrechte hun trage reactie op commando’s als luiheid, maar degenen die bekend zijn met dit ras weten dat buldoggen liever over een commando nadenken voordat ze het uitvoeren. Engelse Bulldogs zijn van nature denkers en lossen graag verschillende problemen op.
Omgang en beweging
Deze hond heeft niet veel beweging nodig. Drie maal daags een kort blokje om is genoeg voor deze hond. Toch is de afstand van de dagelijkse wandeling afhankelijk van de conditie van de hond. De hond moet spieren krijgen om goed te kunnen functioneren. Een bulldog met een goede gezondheid heeft meer nodig dan een blokje om. Als pup begin je met kleine wandelingetjes, die over een periode van ca. 18 maanden worden opgebouwd naar wandelingen van ca. 30 minuten of langer, afhankelijk van de temperatuur.
Jonge Engelse Bulldogs zijn in tegenstelling tot de volwassene Bulldogs wel actief en speels. De hond kan slecht tegen de warmte. Geef de hond bij warm weer een koel plekje in de schaduw en ga niet met hem wandelen.
Opvoeding
Engelse Bulldog is niet moeilijk op te voeden. Deze honden vragen een zachte aanpak tijdens de opvoeding. Wees wel consequent en duidelijk tegen de hond.
Verzorging
De hygiënische en vachtverzorging voor zowel een puppy als voor een volwassen hond, is over het algemeen eenvoudig. Ten eerste komt het neer op een dagelijks onderzoek van de hond, waarbij de ogen, oren, poten, neusplooi, tanden, vacht en staart worden onderzocht.
Nadien komt erop aan om de vacht uit te kammen met een rubberen borstel en nadien het lichaam met een licht vochtige doek te wrijven. De reiniging met een rubberen borstel is onder andere een uitstekende massage die de bloedstroom naar gemasseerde gebieden bevordert en de stofwisseling verbetert. De doek is vooraf bevochtigd in aangezuurd water (1 dessertlepel tafelazijn in 0,5 liter water) en goed uitgeperst. Zo zal de geur van de hond verdwijnen. Wassen met speciale zeep of shampoo is niet nodig. De korte vacht zal zo min mogelijk geborsteld moeten worden, alleen in de rui periode, anders blijft hij haar verliezen.
De vouw aan de neus : Het is nodig om dagelijks de vouw aan de neus te controleren. Hier kan huiduitslag ontstaan. Indien er huiduitslag ontstaat kan dit schoon maken met water en nadien dogen door middel van het bestrooien met een soort droog middel. Gewoon aardappelzetmeel, talkpoeder of babypoeder (niet geparfumeerd natuurlijk) is geschikt voor deze doeleinden. Nadien het talkpoeder wegvegen met een zachte borstel. (Net zoals bij luieruitslag bij baby billetjes)
De korte haren van de vacht (zonder ondervacht) kan de hond niet tegen de kou beschermen, dus tijdens wandelingen in de regen en vorst kan het leiden tot een verkoudheid of andere gezondheidsproblemen. Bovendien heeft dit ras een anatomische structuur van de schedel, waarbij een zonnesteek zeer snel optreedt. Een Engelse Bulldog hoort op een tochtvrije, droge en liefst op een zachte plaats te liggen.
Training Engelse Bulldog
Vroege socialisatie is belangrijk voor dit ras. Buldoggen hebben geen oorzaakloze agressie, alleen ongecastreerde reutje kunnen soms een kwaadaardig humeur vertonen. Dit komt soms voor bij niet-gecastreerde reutjes en zelfs in zeldzame gevallen.
De Engelse Bulldog is geen waakhond en speciale trainingen hebben ze niet nodig. Maar geen enkele hond kan zonder opleiding en training.
Het is absoluut noodzakelijk dat de hond wordt getraind in de volgende opdrachten. De Engelse Bulldog puppy leert vanaf de eerste levensmaanden een halsband en een riem te dragen. Er moet rekening mee worden gehouden dat een korte riem onaanvaardbaar is. De hond zal zich proberen los te trekken en nerveus worden met zo’n beperking van vrijheid.
Het commando “kom hier” is nodig. In elke situatie moet het huisdier op dit commando reageren en bij de eerste oproep terugkeren naar de eigenaar. “Zitten”, “liegen”, “niet toegestaan” zijn eenvoudige commando’s die nodig zijn voor elke hond.
Probeer tijdens de trainingslessen de Engelse Bulldog te laten wennen aan verschillende oefeningen die mobiliteit van dieren vereisen. Dit komt hem natuurlijk ten goede.
Geschiedenis van de Engelse Bulldog
De Bulldogs verschenen in Engeland en werden gebruikt in de bloedige sport van het stierenvechten. Eigenlijk is dit waar de naam van het ras vandaan kwam – de bulldog (Engelse Bulldog – lit. “bull dog”). Het exacte tijdstip van verschijnen van het ras is onbekend. John Cayus in het allereerste hondenwerk, getiteld “Of English Dogs” (1576), beschrijft veel moderne rassen, maar noemt de bulldog niet.
In 1799 wordt er melding gemaakt van een bulldog onder de jachthonden, waarbij bulldogs en mastiffs worden aanbevolen voor het jagen op wilde zwijnen. Hierna geeft illustrator Sydenham Edwards, in zijn Cynographia Britannica (1800), een schilderachtige beschrijving van de Bulldog en meldt dat deze hond is ontstaan door een kruising van de grote mastiff met een mopshond.
Ziekten en gezondheid bij de Engelse Bulldog
De zwakke kant van de Engelse Bulldog is de gezondheid. De lijst met ziekten waar deze honden voor vatbaar zijn, is heel lang. Ze hebben zowel erfelijke als verworven ziekten. Met de juiste zorg en voeding kunnen Engelse Bulldogs 9-10 jaar oud worden.
De eigenaren van de Engelse Bulldogs moeten vooral alert zijn tijdens de groei van de Engelse Bulldog. De groei en vorming van hun botten, het hele organisme moet nauwlettend in het oog gehouden worden. Een korte, platte snuit leidt tot snurken tijdens de slaap en geeft problemen met het cardiovasculaire systeem, bulldogs kunnen geen grote lichamelijke inspanningen verdragen. Er zijn dan ook vaak problemen met de heupen en gewrichten.
Voor onervaren eigenaren van Engelse Bulldogs bieden we een lijst van problemen die het vaakst worden aangetroffen bij dit hondenras:
Dysplasie – schade aan de gewrichten, vergezeld van kreupelheid, hevige pijn en, indien niet behandeld, immobiliteit.
Obesitas – bulldogs hebben een trage stofwisseling en zwakke gewrichten. Hierdoor is obesitas dubbel gevaarlijk voor hen.
Allergie – de eerste actie in gevallen van een vermoedelijke allergische reactie is het vaststellen van de oorzaak van de allergie. De volgende stap is om het te elimineren. Met betrekking tot Engelse Bulldogs kan dit stuifmeel zijn van planten, voedingsmiddelen, kruiden of andere planten.
Oogziekten – entropion, cherry eye of kersenoog, cataract.
Distichiasis is een ziekte die gepaard gaat met een abnormale groei van wimpers aan de randen van de oogleden.
Doofheid – er kan doofheid worden geassocieerd met oorontsteking, tumoren, verwondingen, vergiftiging, enz. Ook Engelse buldoggen hebben de neiging aangeboren doofheid te ontwikkelen.
Demodecosis is een parasitaire ziekte. Veroorzaakt door microscopische mijten die zich voeden met de huid en losse vezels.
Hart- en vaatziekten
Een jaarlijkse routinecontrole bij een dierenarts is sterk aan te bevelen en de geplande vaccinatie op tijd uitvoeren. Ook is het aan te raden een preventief onderzoek uit te voeren om gewrichtsdysplasie te detecteren.
Engelse Buldog Puppy’s
Voordat je een puppy koopt, rust je hem uit met eigen plaats en een comfortabele hondenmatras in de woonkamer. In geen geval niet in de buurt van verwarmingstoestellen. Naast de rustplaats moet het huisdier een voederplaats hebben met schone kommen. Kijk even in een hondenasiel in de buurt of koop steeds een Engelse bulldog puppy in een erkende kennel of erkende fokker. Controleer dat de ouders goed adem halen. Volgens de meeste personen zijn de korte neuzen de oorzaak van een slechte ademhaling. Dat is wat kort door de bocht. In ieder geval, bij de aanschaf van een puppy, controleer of neusopeningen voldoende ruim zijn. Lees ook : Honden met korte snuiten krijgen een nieuw fokadvies.
Volwassenen worden twee keer per dag gevoerd. Overvoeding is onaanvaardbaar. In de voeding mogen geen producten aanwezig zijn die een opgeblazen gevoel veroorzaken zoals bonen, erwten …, gerookt vlees enz.
De Engelse Bulldog is geschikt voor bijna iedereen, het zijn echte gezinshonden. Maar het is noodzakelijk om rekening te houden met het luide snurken en kwijlen van deze honden. Ze zijn ook niet geneigd om lange actieve wandelingen te maken, ze willen liever liggen en een dutje doen. Kortom, voordat u een puppy van dit ras koopt, moet u de voor- en nadelen zorgvuldig afwegen:
Voordelen: zijn de liefde voor kinderen en vriendelijk voor huisdieren. Ze vertonen geen oorzaakloze agressie en blaffen niet. Daarnaast hebben ze een kalm en rustig karakter. Ze breken het huis niet af en hoeven geen extra lange wandelingen. Bijna de perfecte schoonzoon.
Toch zijn er een paar nadelen die ook moeten overwogen worden bij de aanschaf van een Engelse Bulldog.
Nadelen:
Metabolisme en snurken.
Moeilijke zorg.
De neiging tot vraatzucht en obesitas.
Neiging tot allergieën.
Zwakke gezondheid en aanleg voor veel ziekten.
Eigenwijsheid en eigenzinnigheid.
Tot slot, niemand is perfect. Zowel mensen als honden hebben wel de een of andere erfelijke ziekte. Neem je hond zoals hij is en geniet van zijn vriendschap en zijn aanwezigheid.