...

Shih-Tzu

shihtzu shih-tzu nina
5
(213)

Shih-tzu – Shihtzu

De Shih-tzu is een klein, energiek en elegant hondje. Hoewel de Shih-tzu hoort tot de groep van kleine hondenrassen en gezelschapshonden , moet je niet denken dat dit schoothondjes zijn. Het hart van een echte leeuw klopt in de borst van deze zachte en schattige honden. De Shih-tzu wordt gekenmerkt door een sterk en koppig karakter. Deze honden zijn absoluut extravert, erg grappig en intelligent. Je zal deze moedige krijgers niet om de tuin leiden. Een Shih-tzu is een echte tovenaar die je zodanig geestelijk bewerkt dat ze alles van je gedaan krijgen. Hun prachtige vacht en elegante bewegingen geven dit hondje een natuurlijk gevoel van waardigheid. De shih-tzu is een hondenras afkomstig uit Tibet. Het is een gezelschapshond, die van origine heel populair was aan het Chinese hof.

Uiterlijk van de Shih-tzu

De Shih-tzu heeft een korte snuit met hoog geplaatste hangende oren die nauw aansluiten op het hoofd. De ogen zijn rond, wijd uitgezet. Er is geen wit zichtbaar in de ogen. Hierdoor lijken de ogen zwarte kralen te zijn. De neusgaten van de hond moeten wijd open staan. De ras-standaard staat geen vernauwing toe.

De trots van shih-tzu is hun vacht: lang, hard en recht (mogelijk golvend, maar niet krullend, voelt aan als vlas), en de ondervacht is dik, zacht en dun. Het zijn echte toverballen, de kleuren variëren van wit-rood tot bruin en zelfs zwart. Een witte bles op het voorhoofd, witte snorren en wit op de punt van de staart, worden vooral op prijs gesteld.

De nek van Shih-Tzu is lang, waardoor ze hun hoofd trots kunnen houden. De rug is recht met een sterke onderrug. Poten zijn krachtig, dicht bedekt met haar. De staart is hoog geplaatst en ligt gedragen over de rug. De Shih-tzu vertoont zich gracieus en loopt als een treintje.

Shih-Tzu mysticwonderland

Shih-tzu – FCI Rasgroep 9

Gezelschaps- en dwerghonden.

Andere namen: Leeuwenhondje of chrysantenhond, soms worden Shih-tzu’s het chrysanten hondje genoemd. Dit komt door de lange haren boven de neus die openvallen Hierdoor zien ze eruit als een bloemknop.Vandaar de naam “chrysantenhondje”.

Herkomst: China, Tibet

Temperament: Slim, Aanhankelijk, Levendig, Intelligent en Loyaal,
Gewicht: Een Shih-tzu weegt tussen de 5 en 8 kg
Schouderhoogte: Niet hoger dan 27,8 centimeter.

Kleuren: Zwart, Wit, Leverkleur, Brindle, Lever en wit, Lichtbruin, Donkerbruin, Zwart-wit, Blauw, Goudkleurig
Levensverwachting: 10 tot 15 jaar

Het lichaam is langer dan hoog. De rug is recht. De benen zijn kort en recht en de borst van de Shih Tzu is breed. De staart is hoog aangezet en wordt over de rug gedragen.

Het hoofd van de Shih Tzu is rond. De snuit is vierkant. Ze moeten grote neusgaten hebben en een licht oplopende neuspunt (wipneusje). Een typisch raskenmerk is het haar op de neus, dat opwaarts groeit.
De oren worden hangend gedragen.
De ogen zijn groot, rond of amandelvormig, ze mogen geen wit vertonen en zeker niet uitpuilen.

De vacht is lang, dicht, en het haar mag niet krullen.

Karakter van een Shih-tzu:

Het zijn zeer vriendelijke, intelligente honden met nood aan sociaal contact. Ze zijn vrij hard voor zichzelf en beslist niet kleinzerig. Het zijn aanhankelijke honden, maar hebben hun zelfstandige kant. Het aanpassingsvermogen is groot en ze blaffen weinig. De Shih-tzu is grappig, ondeugend, liefdevol, eigenwijs en soms wel eens doof voor bepaalde bevelen.

De Shih-tzu heeft veel aandacht en liefde nodig en wil graag centraal staan. Deze honden kunnen uren bij je zitten terwijl ze je koesteren en knuffelen. Deze hondjes kunnen moeilijk alleen thuis blijven. Een paar uur lukt nog wel, maar al wat langer is niet aan te raden. Ze gaan zich vlug vervelen en ongelukkig voelen. Een Shih-tzu is heel aanhankelijk en wil altijd iemand in de buurt hebben. Gewoon aanwezig zijn is al genoeg om deze hondjes gelukkig te houden. Mensen die weinig thuis zijn en geen aandacht kunnen schenken aan hun huisdier kunnen we een Shih tzu afraden. Bij alleenstaanden zal de Shih-tzu zich uitstekende in zijn nopjes voelen. Honden van dit ras zijn zeer gehecht aan de eigenaren en volgen ze letterlijk op de hielen. Shihtzu’s mag je zeker indelen bij kindvriendelijke hondenrassen.

shih-tzu

Sociaal:

De omgang met soortgenoten is uitstekend. Ze gaan ook zeer goed om met andere huisdieren. Deze kleine optimisten zijn dol op spelen en hechten zich sterk aan het gezin. Met kinderen kunnen ze goed opschieten als die hun met zorg behandelen. Tegenover vreemden nemen ze een afwachtende houding aan.

Omgang en beweging

De Shih Tzu heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Het aanpassingsvermogen is groot, ze stellen de aanwezigheid van hun eigenaar voorop. Op warme dagen brengen ze liever een dag door op een rustig plekje in de schaduw.

Opvoeding van een Shihtzu

Ze kunnen redelijk eigenzinnig zijn. Een consequente opvoeding is noodzakelijk. Wees altijd duidelijk, dan kan de hond aardig wat leren. Het is heel belangrijk om de Shih-tzu op tijd te laten zien wie de baas in huis is. De hond moet weten dat het verplicht is om de persoon te gehoorzamen, anders zal de Shih-tzu zelf de leiding nemen. Een Shih-tzu is heel slim en sommige bevelen negeert hij gewoon omdat hij uit zichzelf denkt dat bepaalde bevelen nutteloos en tijdverspilling zijn. Hij hoort ze wel maar doet of zijn neus bloed. Een Shihtzu heeft geen baas, ze stelen zich op als een evenwaardige vriend van de eigenaar en gaan ervan uit dat je ook geen bevelen geeft aan vrienden. Op een vriendelijke manier kan je van een Shihtzu alles gedaan krijgen.

Verzorging van de Shihtzu

Een shih-tzu heeft een dagelijkse verzorging nodig. De ogen moeten dagelijks in de gaten gehouden worden en opletten dat er geen haren tegen de ogen aan krassen. Dit kan namelijk lelijke ontstekingen veroorzaken en de hond erg veel pijn doen. Als de Shih Tzu lang haar heeft, is het ook nodig om ze te wassen met de juiste shampoo. Wil je het hondje in een korte vacht, laat het hondje niet scheren maar knippen om de ondervacht niet te beschadigen.

shihtzustars misticwonderland

Oorsprong en geschiedenis van de Shih-tzu

Het mysterie van de oorsprong van het ras is tot nu toe niet opgelost en wordt aangewakkerd door prachtige oosterse legendes. Volgens oude legendes is de Shih-tzu een enorme leeuw in het lichaam van een kleine hond. Er wordt aangenomen dat Boeddha tijdens het reizen werd vergezeld door een vierbenige vriend van een kleine omvang, die in geval van gevaar een leeuw werd en de eigenaar beschermde. In Tibet geloofden ze dat het een Shihzu was, daarom vereerden ze deze hondjes. En hoewel dit slechts een mythe is, zijn de “leeuwenhonden” echt uniek.

De Shihtzu behoort tot een van de oudste hondenrassen die sindsdien niet veel veranderd zijn. Er zijn maar 14 dergelijke rassen in de wereld. De eerste vermelding van de Shih-tzu dateert uit 1653: toen presenteerde de Tibetaanse Dalai Lama verschillende Shih-Tzu’s aan de keizer van China. Sindsdien zijn deze “kleine leeuwen” een echte cultus en een symbool van keizerlijke macht geworden: bedienden werden aan deze honden toegewezen. Het was verboden deze hondjes buiten het paleis van Peking te brengen. Ze werden alleen gegeven als een geschenk aan vooral vereerde gasten, wat werd beschouwd als een teken van de hoogste keizerlijke gunst.

In Europa verscheen de Shihtzu pas in de jaren 30 van de twintigste eeuw. Tegenwoordig wordt dit Tibetaans hondje nog steeds beschouwd als een teken van adel en uitstekende smaak. Dus in Hollywood werd de Shihtzu binnengebracht door Elizabeth Taylor, Larry King, Kim Basinger en andere sterren. Zelfs de miljardair Bill Gates en de Britse koningin Elizabeth II konden de charme van deze honden niet weerstaan.

De Shih-tzu trainen en opvoeden

Shih Tzu is een hond die je zeker moet trainen. Hoe eerder je begint met het trainen, hoe beter. Om een Shihtzu te trainen moet je heel goed nadenken hoe je bepaalde zaken zal aanbrengen. Je moet bijna een professionele hondengeleider zijn om dit uitzonderlijk ras iets aan te leren. Dit Tibetaans hondenras weet alles en is ultra intelligent. Ze weten hoe ze een mentor kunnen beïnvloeden en bespelen, zonder dat de mentor het zelf beseft. Verder hebben ze een stalen karakter: met de juiste benadering accepteert deze slimme hond alleen bevelen die ze zelf redelijk vinden. Niettegenstaande reageren leeuwenhondjes goed op menselijke spraak en onthouden ze snel commando’s. Maar denk niet dat ze in staat zijn tot trucjes en onvoorwaardelijke gehoorzaamheid: dit zijn dieren met een natuurlijk gevoel van waardigheid. Shih Tzu-puppies zien de opleiding als een spel. Daarom, als je het moment mist, kan de hond de bovenhand krijgen.

shihtzu

Vacht en Verzorging van de Shihtzu

De Shih-tzu heeft een prachtige vacht. Draag elke dag zorg voor deze vacht. Als de hond gewend is aan zijn dagelijkse verzorging (15 minuten per dag) mag de verzorging geen groot probleem vormen voor de eigenaar. Dagelijks borstelen en kammen voorkomt klitten. Dit leeuwenhondje krijgt wekelijks een bad en je kan strikken en elastiekjes gebruiken om het haar uit de ogen van Shih-tzu te houden. Sommige eigenaren geven er de voorkeur aan hun prachtige hond te knippen om de vachtverzorging gemakkelijker te maken. Toch annuleert een kort kapsel het dagelijks kammen en regelmatig baden niet. Het belangrijkste is niet om te proberen de hond zelf te knippen. De trimsters in een trimsalons zullen deze taak veel beter aankunnen.

De nagels moeten regelmatig geknipt worden en de oren moet je regelmatig controleren en schoonmaken. De ogen van de Shihtzu zijn erg gevoelig, het is belangrijk dat ze altijd schoon zijn.

De Shih-tzu heeft, net als andere kleine huishondjes, niet veel fysieke inspanning nodig. Korte wandelingen houden dit hondje in goede vorm. De Shih-tzu houdt ervan om te spelen, zodat de nodige beweging door spelletjes kan worden voldaan.

shih-tzu in bos

De voeding

Shih-tzu-voeding vereist speciale aandacht: Riviervis, pasta en granen worden niet aanbevolen. Ook verboden zijn suikers en zoetigheden. Een Shih-tzu moet het vooral hebben van rauw of gekookt vlees (kalfsvlees, rundvlees, kip, kalkoen of konijn).

Als u besluit droogvoer aan uw huisdier te voeren, houd er dan rekening mee dat de kwaliteit van de hondenbrokken rechtstreeks van invloed is op de vacht van de hond. Voor een Shih-tzu bevelen we meestal super premium, vetarm en eiwitrijk voedsel aan. Maar gemengde voeding is niet wenselijk, omdat het de maag en lever van de Shih-tzu slecht kan beïnvloeden. Kies ofwel droog voedsel of natuurlijk voedsel. Een slecht uitgekozen voeding kan leiden tot jeuk en vachtverkleuring ter hoogte van de snuit.

Gezondheid

Met de juiste zorg en voeding kan de shihtzu gemakkelijk 15 jaar oud worden en zijn activiteit zelfs op hoge leeftijd handhaven. De luxe vacht van de hond maakt hem echter op veel manieren kwetsbaar. In het bijzonder voor vlooien. Inspecteer je hond na elke wandeling zorgvuldig, vooral tijdens het tekenperiode.

Bovendien kun je onder het dikke lange haar moeilijk een abces of hotspot opmerken, wat bij het dier ongemak en pijn veroorzaakt. Hierbij is het aan te raden contact op te nemen met een dierenarts zodat deze snel een antibiotica kuur kan opstarten om erger te voorkomen.

Controleer elke dag de ogen van de Shih-tzu de ogen zijn heel kwetsbaar en gevoelig voor oogziekten. De ogen moeten steeds klaar en helder zijn. Raadpleeg onmiddellijk een specialist in geval van verwondingen, ontstekingen of overvloedige tranen.

Een ander zwak punt van Shihtzu is de rug. Omdat een Shihtzu denkt dat hij een grote hond is en overal op en af kan springen durven ze wel eens op de tafel klimmen, maar ook van tafel springen. Door de korte pootjes en de lange rug kan hierdoor schade aan de wervelkolom ontstaan met een gedeeltelijke verlamming tot gevolg.

 shihtzu kennel Mysticwonderland

Shihtzu puppy

Volgens de aanbeveling van fokkers ligt de beste leeftijd voor het kopen van een puppy tussen de 10 tot 12 weken. Tegen deze leeftijd moet het huisdier alle vaccinaties hebben en gewend zijn aan vaste voeding. Stabiele Shihtzu pups verlaten op 10 tot 12 weken het nest. Dit heeft te maken met de vorming van het karakter en het aanleren van de lichaamstaal die nodig is om met andere honden om te gaan. Deze eigenschappen krijgt de puppie van de mama mee. Puppies die het nest te vroeg verlaten kan je best vergelijken met het wegnemen van een baby bij de mama.

Koop steeds een Shihtzu puppy met stamboom bij een erkende shihtzu-hobbyfokker. De meeste problemen komen steeds door een onverantwoorde aankoop bij fokkers die het ras niet door en door kennen. De juiste koppeling tussen beide ouders is noodzakelijk om gezonde en evenwichtige puppies van dit prachtig ras te bekomen.

shihtzu puppy

Volg deze Shihtzustars op instagram

shih-tzu
Shih-tzu – Mystic wonderland
Stationsstraat 157
9450 Haaltert (België)
+32(0)470/555 808

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 213

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!