...

Hondenmanden soms de oorzaak van ziekten

hondenmanden
4.8
(138)

Hondenmanden en hondenkussens zijn een paradijs voor mijten, bacteriën en virussen.

Hondenmanden zijn een paradijs voor mijten, bacteriën en virussen en zijn dikwijls de oorzaak van verschillende allergieën en vachtproblemen. Hondenkussens en dekens moeten regelmatig verschoond en gelucht worden. Ook een hondenmatras kun je best regelmatig ( chemisch ) reinigen.

Problemen met hondenmanden

Hondeneigenaars zijn gek op hun hond en willen alleen de beste hondenmand. Toch zijn er verschillende hondenmanden die niet geschikt zijn voor honden. Vervelende ziekten kunnen afkomstig zijn van een onhygiënische hondenmand. Hondenmanden met veel pluche kunnen de oorzaak zijn dat honden snel gaan oververhitten. Hierdoor ontstaan vochtige plaatsen in de mand die schimmels ontwikkelen, bacteriën en virussen huisvesten. Hondenmanden met lange haren kunnen daarnaast nog oogirritatie bij honden veroorzaken.

Wat is een goede hondenmand

Gemakkelijk te onderhouden hondenmanden

Een goede hondenmand moet in eerste plaats gemakkelijk te onderhouden zijn. Dat wil zeggen dat ze snel en goed gereinigd kan worden. Goedkope hondenmanden zijn soms dure koop. De vulling zal bij goedkope hondenmanden meestal samen klitten of vilten door het wassen. Hierdoor zal het matras zijn aangename vorm verliezen waarbij de vulling aan één kant komt te zitten. Koop daarom een degelijke hondenmand met afneembare hoes. Deze kan je ook makkelijker drogen om schimmels geen kans te geven. Dit zal je hond een gezonde nachtrust geven.

Comfortabel

Een hondenmand of kussen moet comfortabel zijn voor de hond. De mand mag niet te hard, maar ook niet te zacht aanvoelen. Veel hangt af van het hondenras. Kies een mand die past bij de de lengte en het gewicht van je huisdier. Kies voor een hond steeds een maatje meer, zo kan hij zich makkelijker uitstrekken in de mand. Een maatje meer heeft ook het voordeel dat hij zich in de mand kan verplaatsen indien zijn ligplaats in de mand te warm zou worden.

Het materiaal waaruit de hondenmand is gemaakt.

Ook de vacht van de hond zal een grote rol spelen bij het bepalen van de beste hondenmand. Niet alle stoffen zijn geschikt voor de vachttype van je hond. Voor honden met een lange vacht kan je best een mand kiezen met een gladde stof om de vacht niet te beschadigen. Honden met een korte vacht houden meestal van een zachtere mand zoals Velours. Het voordeel van velours is dat de stijve prikkelvacht zich moeilijk vasthecht aan de stof.

Het materiaal waarmee de hondenmand gevuld is, is de sleutel tot comfort. Er zijn bijvoorbeeld vullingen met een speciaal isolerend effect om de kou van de vloer tegen te houden. Het belangrijkste kenmerk van een goede vulling is echter dat deze zacht en comfortabel aan voelt voor de hond. De vulling moet veerkrachtig aanvoelen.

vulling hondenkussen

Bepaalde stoffen hebben effect op de luchtwegen

Een goede hondenmand is geen stofmand. Een degelijk hondenkussen bestaat uit goed textiel dat geen stof aan trekt of ophoopt. Stofdeeltjes hebben een groot effect op de ontwikkeling van luchtwegen. Stof kan de slijmvliezen en ogen irriteren en zelfs zorgen voor allergische reacties. Daarom is het noodzakelijk om de hondenmand stofvrij te houden en regelmatig te reinigen. Als je huisdier last heeft van allergieën kies je best voor katoen of een degelijke bekleding zonder al teveel pluche.

Textiel zoals Fleece is zeker niet aan te raden omwille van de microplastics die vrijkomen en zich in de lucht verplaatsen. Laat je ook niet verleiden met pluizige hondenmanden. Deze hondenmanden zijn echte stofvangers. Vaal zijn veel van deze manden vervaardigd uit textiel dat microplastics bevatten. Deze stoffen zijn mogelijk schadelijker voor de volksgezondheid dan tot nu toe bekend is. Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben ontdekt dat immuuncellen die bepaalde microplastics herkennen en aanvallen, vervolgens sterven. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) concluderen op basis van laboratoriumonderzoek dat nylon microvezels een groot effect hebben op de ontwikkeling van luchtwegen. Dat is ook de reden dat wij opteren voor een Wooff hondenmand of Fantail hondenmand.

Waar een hondenmand plaatsen

Waar je best een hondenmand in huis kan plaatsen hangt veel af van verschillende factoren. Plaats een mand niet tegen een directe warmtebron. Een hond wil knus, maar niet te warm liggen. Als je een hondenmand in je huis wilt plaatsen, is het het beste om een plek te kiezen waar je hond al graag komt. Honden kiezen zelf een plekje, dus houd in de gaten waar ze vaak liggen en plaats daar het mandje. Sommige honden zonderen zich graag af en andere honden willen dicht in de buurt van de eigenaar liggen. Twee hondenmanden is geen overbodige luxe. Een mand in de living en een slaapmand voor nachts.

Kort samengevat, koop een hondenmand van een degelijke kwaliteit die makkelijk is te reinigen waar je hond zich goed bij voelt.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.8 / 5. Aantal beoordelingen: 138

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!