...

Rottweiler

Rottweiler
4.4
(52)

Rottweiler

Rottweilers zijn honden wiens roem niet altijd de essentie van het ras weerspiegelt. Mensen die het ras niet kennen beweren dat Rottweilers niet thuis horen in de maatschappij, toch met de juiste opvoeding en een aangepaste training wordt de Rottweiler de beste vriend en verdediger van de familie. Dan wordt het dier niet alleen een vriend, maar ook het meest gehoorzame en aanhankelijke huisdier, dat klaar staat zijn leven voor de eigenaar en zijn gezin te geven.

De Rottweiler is een geboren verdediger met een sterk onafhankelijk karakter. Hij is slim, serieus en eindeloos toegewijd aan zijn eigenaar.

Rottweiler – FCI Rasgroep 2

Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.
De huidige en oorspronkelijke taken: De Rottweiler is een veedrijver, waak- en verdedigingshond

Land van herkomst: Duitsland.
Levensverwachting: 8 tot 10 jaar

Temperament: Onbevreesd, Stabiel, Goedaardig, Toegewijd, Gehoorzaam, Zelfverzekerd, Alert, Rustig, Dapper

Uiterlijk

Gewicht: Vrouwelijk: 35–48 kg, Mannelijk: 50–60 kg

Schofthoogte: Vrouwelijk: 56–63 cm, Mannelijk: 61–69 cm
Vacht: De vacht is kort, grof en hard.
Kleuren: Zwart, Tan, Mahonie

Hoofd: De Rottweiler heeft een brede schedel die middelmatig lang is. Ze hebben een duidelijke stop. De oren zijn klein en driehoekig van vorm. Ze zijn zo geplaatst dat ze het hoofd breder doen laten lijken.

Tanden: Rottweilers hebben een schaargebit.

Lichaam: Het is een krachtig gebouwde hond, kort en gedrongen. De rug is erg sterk en recht. De borst is breed en diep. De benen zijn recht en sterk. De voeten zijn rond, met gesloten en goed gewelfde tenen.

De voorpoten zijn recht. Schouders liggen dicht bij het borstbeen, ellebogen worden tegen het lichaam van de hond gedrukt. De achterpoten van de Rottweiler zijn plat, op enige afstand van elkaar geplaatst. Heupen zijn van het langwerpig type, met goede spieren. Poten zijn rond, stevig. De nagels zijn kort maar krachtig. De achterpoten zijn merkbaar langer dan aan de voorkant.

Grote gebreken

– Wreedheid, prikkelbaarheid, lafheid, onzekerheid.
– Inversie en eversie van het ooglid, ogen met verschillende tinten, gele kleur van de iris.
– Verkeerde beet, onvolledig gebit.
– Te lange en licht golvende vacht.
– Witte aftekeningen.

Karakter: De Rottweiler is intelligent, eerlijk en zelfbewust. Het huis en gezin wordt uitermate goed bewaakt. ze blaffen doorgaans weinig. Ze zijn in de aanleg dominant, moedig en kennen geen angst. De meeste Rottweilers hebben de neiging om zich te richten op een eigenaar. In huis zijn ze vaak rustig terwijl het buiten onvermoeibare werkers zijn.

De rottweiler is een geboren jager, klaar om de eigenaar 24 uur per dag te verdedigen. Ze kunnen goed opschieten met kinderen, geduldig hun grappen en grillen overbrengen en plezier maken met de rest van de familieleden. De vriendelijkheid van dit hondenras reikt echter niet verder dan de grenzen van hun eigen appartement of woning. Elke vreemdeling, of het nu een klein kind of een volwassene is, wordt door de Rottweiler als een potentiële bedreiging beschouwd en het dier verandert deze regel nooit.

De Rottweiler is de hond van één eigenaar.

Het is moeilijk voor deze dieren om van eigenaar te veranderen: ze worden depressief en uiten ongecontroleerde agressie. Als je een ander dier aait of behandelt in de aanwezigheid de Rottweiler, wees dan voorbereid om de ontevredenheid en jaloezie van de hond in al zijn glorie te ervaren. Rottweilers delen de aandacht van de eigenaar niet graag met andere honden.

Indien deze honden opgroeien in een onstabiel gezin waar ruzie en geweld de bovenhand krijgt kan de Rottweiler zich zelfs tegen zijn eigenaar keren. De Rottweiler valt de dader snel en zonder waarschuwing aan. Door hun woede voelen Rottweilers geen pijn, zo is het bijna onmogelijk om deze honden en de aangevallen persoon te scheiden en in veiligheid te brengen. Tegelijkertijd zijn de Rottweilers niet bijzonder wraakzuchtig: na het gevecht koelt de hond vrij snel af, zonder herhaalde pogingen om aan te vallen.

rottweiler trainen

Sociaal: Het is een aanhankelijke hond die zeer trouw is aan zijn eigenaar. Met kinderen gaan ze goed om. Houd er rekening mee dat deze hond het voor uw kinderen zal opnemen als deze geplaagd worden door vriendjes. Wanneer de Rottweiler goed gesocialiseerd is heeft hij weinig problemen met andere huisdieren. Tegenover andere honden zijn ze dominant.

Rottweiler puppy socialiseren

Het is noodzakelijk om een puppy te socialiseren vanaf de eerste levensweken. Regel een ontmoeting tussen dieren en andere honden, ga met hem op bezoek bij vrienden, loop met de puppy op lawaaierige en drukke plaatsen. De puppy moet begrijpen dat de wereld niet beperkt is tot de muren van het huis en vol zit met andere levende wezens. Gedraag je tijdens het wandelen rustig, zodat je het dier niet irriteert en voorbijgangers en andere honden niet uitdaagt.

Beweging

Ze hebben een gemiddelde lichaamsbeweging nodig. Het is en blijft een werkhond die graag buiten is. Neem hem mee op lange wandelingen, laat hem zwemmen of ga er mee joggen. Balspelletjes en apporteren doet hij met veel plezier.

Rottweiler gevaarlijk

Een Rottweiler is pas gevaarlijk zonder training, discipline en opleiding. Dit is een enorm probleem. Door een verkeerde en ongedisciplineerde opvoeding, bij gebrek aan training, kan een onvoorzien voorval de hond zodanig triggeren dat dit prachtig dier explodeert. Kort gezegd, een bom van agressie.

De schuld ligt niet aan de hond, maar aan de eigenaar die misschien dacht er goed aan te doen om deze hond op te voeden als een normale gezelschapshond. Honden moeten een opvoeding en training krijgen aangepast aan het ras. Zo heeft een Border Collie de genen in zich om schapen en andere dieren bij elkaar te drijven en een Shih-tzu om liefde en vriendschap te geven. Ook al heeft uw hond nog nooit een vlieg kwaad gedaan, toch moet je deze hond zodanig trainen dat hij in bepaalde situaties zichzelf kan intomen zonder te exploderen. Het zou heel spijtig zijn moest dit unieke hondenras verdwijnen door het toedoen van een paar onwetende en onbezonnen eigenaars die hun hond niet onder controle hebben.

Training en opleiding

Wat u moet weten bij de aanschaf van een Rottweiler. Deze honden vragen een perfecte aanpak en wanneer u een puppy van dit ras koopt, moet u van tevoren op zoek gaan naar een ervaren trainer. Betaalde trainingen zijn ook relevant in die gevallen als het gaat om de opvoeding en socialisatie van een volwassene die eerder bij een andere eigenaar woonde.

Je hond zelf trainen is perfect mogelijk. Begin uw puppy te trainen vanaf de dag dat hij bij u thuis is gekomen. Begin met de eenvoudigste oefeningen en maak de opgelegde taken geleidelijk gecompliceerder, maar onthoud dat jonge Rottweilers zich niet lang op één ding kunnen concentreren. De training mag per les niet langer zijn dan 10-15 minuten.

De belangrijkste vaardigheden die een puppy op één jaar tijd moet beheersen:
Rottweiler pups zijn vaak koppig en eigenzinnig, dus begin onmiddellijk met opvoeding en trainen.

– 1,5-2 maanden – reageren op zijn naam en de commando’s: “Plaats!”, “Eet!”;
– 2 – 3 maanden – de mogelijkheid om aan de riem te lopen, beveelt: “Mag niet!”, “Stop!”, “Kom hier”;
– 3 – 4 maanden – De tanden laten zien ;
– 4 – 5 maanden – de ontwikkeling van nuttige gewoonten zoals de gewoonte om geen objecten van de grond op te pakken, de bevelen: “Aport!”, “In de buurt!”, “Wandelen!” en “Wacht!”;
– 5 – 6 maanden – Niet bang zijn van harde geluiden, “Stop!”, “Naar voor bewegen!”, “Naar achter bewegen!”;
– 6 – 12 maanden – de vorming van een kalme houding ten opzichte van lawaai (geluiden van het openbaar vervoer, enz.), lessen over het vinden van objecten door geur;
– 12 maanden en verder – de mogelijkheid te leren spoorzoeken, een aanvaller vast te houden, waardoor de eigenaar tijdens een aanval wordt beschermd enz… Kort gezegd, “Je hond zodanig trainen zodanig dat hij alles onder controle heeft en weet waar hij zich moet aan houden”.

*Herhaal steeds de vorige taken.

rottweiler

Rottweiler opvoeding

De Rottweiler heeft een evenwichtige opvoeding en een rustige eigenaar nodig. Hij heeft een liefdevolle maar consequente en strikte opvoeding nodig. Ze zijn hard en robuust, maar tegelijk erg gevoelig voor uw stem. Een goed opgevoede Rottweiler kan veel aanleren tijdens het trainen.

Rottweilers zijn erg energiek, dus hij heeft fysieke activiteit nodig. Hardlopen, fietsen, buitenactiviteiten enz. zijn dingen waar de eigenaar moet voor instaan. Zonder de juiste belasting kan het karakter van de hond verslechteren, wat uiteindelijk de opvoeding en training zal beïnvloeden. Het is echter niet aan te raden om de hond op warme dagen uit te laten: Rottweilers verdragen geen hoge temperaturen. De activiteit van een hond in de zon kan het hart overmatig belasten. Het zijn geen allemansvrienden, maar met de juiste opvoeding kunnen ze perfect binnen de maatschappij functioneren

Verzorging

Een Rottweiler heeft geen speciale zorg nodig. Af en toe borstelen voldoet. In de verharingsperiode van de Rottweiler kan een rubberen borstel gebruikt worden om het losse en dode haar uit de vacht te halen. Het wordt aanbevolen om de hond één tot twee keer per jaar te wassen en dagelijks de tanden van uw hond te poetsen om tandplak te voorkomen, kijk naar zijn oren en ogen.

In tegenstelling tot de Dobermann kan de rottweiler heel goed tegen koude temperaturen. Zoals elke grote hond, is een Rottweiler vatbaar voor aandoeningen van de gewrichten. Hou de gewrichten van de hond gezond, laat hem niet op de koude vloer slapen en zeker niet op tochtige plaatsen.

Voeding voor een Rottweiler

Rottweilers staan bekend om een goede eetlust . Een sterk lichaam en krachtige spieren hebben meer eiwitten nodig. Maar het gebrek aan goede fysieke activiteit leidt tot snelle obesitas van het huisdier. Daarom wordt aanbevolen om de hond alleen te voeren met voedsel van hoge kwaliteit. Hou de hoeveelheid eiwit in de gaten. Veel energie en onnodige belasting van het lichaam is de bedoeling van een uitgebalanceerde voeding.

Volwassenen worden twee keer per dag gevoerd, drie maaltijden per dag worden aanbevolen voor puppy’s jonger dan zes maanden. De dagelijkse voedselinname mag niet meer zijn dan 5% van het totale lichaamsgewicht van het dier.

Omdat de meeste mensen de neiging hebben om veel te eten, moet de hoeveelheid calorieën die de hond consumeert zorgvuldig worden gecontroleerd. In het bijzonder voor dieren die te veel eten of te dik worden is het nuttig om het voedsel te verminderen. Hetzelfde moet worden gedaan met oudere honden, waarvan het metabolisme niet meer zo intens is. Vooral oudere honden kan je best de hoeveelheid koolhydraat bevattende producten verminderen, maar verhog tegelijkertijd de voedingsfrequentie tot 3 keer per dag. Een keer per week hebben Rottweilers een vastendag op gefermenteerde melkproducten en water.

Uitgelicht

• Rottweilers bereiken op twee jaar de volledige fysieke en psychologische volwassenheid.
• Ze zijn slim en kunnen razendsnel beslissingen nemen als er een bedreiging voor het leven en de gezondheid van de mens bestaat.
• Erkend de dominante rol van de eigenaar, maar accepteer absoluut geen geweld tegen zijn eigen persoon.
• Kleine honden en puppy’s zijn onverschillig minachtend.
• Ze onderscheiden zich door een goede eetlust, waardoor ze snel een paar extra kilo’s kunnen bijkomen en hun vorm verliezen.
• Hij gaat goed om met de huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid.
• Ze vereisen een lange wandeling in combinatie met actieve spelletjes en fysieke activiteit.
• Ze hebben een serieuze en sterke mentor nodig.
• Rottweilers verdragen geen hoge temperaturen, maar in de kou voelen ze zich vrij comfortabel dankzij de dichte ondervacht.
• Dieren die geen verplichte training hebben ondergaan, zijn meestal oncontroleerbaar en vormen een gevaar, niet alleen voor anderen, maar ook voor hun eigenaar.

Geschiedenis van de Rottweiler

De voorouders van de Rottweilers (Molossiërs) gingen samen met de legioenen van Claudius Augustus naar West-Europa, nadat Romeinse konvooien via de Alpen het zuidelijke deel van het moderne Duitsland hadden verpletterd. De bodems van de nieuwe kolonie waren vruchtbaar, dus vonden de Molossers snel een waardige bezigheid: grote en woeste honden begonnen vee te bewaken. Het ras kreeg zijn naam ter ere van de stad Rottweil in het zuidwesten van Duitsland. Ook waren speciaal getrainde honden betrokken bij de bescherming van vleeskarren in Rottweil. In eerste instantie werden de honden (de bewakers) Metzgerhund genoemd, wat letterlijk “slagershond” betekent. Vandaar de bijnaam “Slager”

rottweiler puppy

Hoe een puppy te kiezen

Voor onervaren eigenaren die voor het eerst besluiten om een Rottweiler pup te kopen, is het raadzaam om te kiezen voor een teefje met een milder karakter. Het enige minpuntje van een teefje is dat ze geen andere teven in hun buurt tolereren. Voor de aanschaf van een puppy ga je best via een Rottweiler kennel of een erkend fokker. Koop een Rottweilerpup met stamboom, op die manier kom je toch iets meer te weten over het karakter en afstamming van je Rottweiler pup.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.4 / 5. Aantal beoordelingen: 52

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!