...

Chihuahua

Chihuahua
4.9
(568)

De Chihuahua

De Chihuahua is een kleine en nogal brutale hond. Ze onderscheiden zich door hun persoonlijkheid en doorzettingsvermogen. Dit klein maar krachtig hondje weet altijd wat het wil en doet er alles aan om het ook te bereiken. De chihuahua is een heel goede waker dat zich snel laat horen. Ze hechten zich volledig aan de eigenaar en zijn de ideale vriend voor volwassenen en kinderen (indien kinderen er zorgzaam mee omspringen). Een Chihuahua is meestal vrolijk en vriendelijk en zijn makkelijk te verzorgen. Dit hondje zal zijn eigenaar steeds proberen beschermen. Hun eigenaar is hun God en daarvoor gaan ze door het vuur.

De Chihuahua is een graag geziene gast bij tal van showbizz sterren en politici. Veel popsterren namen hun hondje overal mee naar toe, zo kwam het dat de Chihuahua het middelpunt werd op sociale evenementen die door deze mensen werden gehouden. Het was hierdoor dat de piek van populariteit bij Chihuahua’s begon.

Chihuahua – FCI Rasgroep 9

De Chihuahua zit in de groep Gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst : Mexico
Huidige en oorspronkelijke taken : Gezelschapshond
Levensverwachting Chihuahua : tussen de 12 en 15 jaar

Uiterlijk van de Chihuahua

Schouderhoogte en lengte : De gemiddelde lengte van een chihuahua is 25 cm. De hoogte is ongeveer 23 cm

Gewicht : Ze wegen tussen de 500 gram en 3 kilo.

Hoofd : De schedel is appelvormig. Het voorhoofd is breed en rond. De snuit is kort en recht. De oren zijn groot en staan ver uit elkaar. De ogen zijn groot en rond. Ze hebben een tang- of schaargebit.

Lichaam : Het lichaam is iets langer dan hoog. De rug is recht. De staart is hoog aangezet en loopt in een punt toe. De borst reikt ongeveer tot de ellebogen. De vorm van de voeten zijn ovaal met goed uit elkaar geplaatste tenen.

De staart : De staart is hoog geplaatst, hoog opgeheven tijdens de beweging, licht gebogen in de vorm van een halve cirkel, de punt van de staart wijst naar beneden. Tijdens de rust wordt de staart verlaagd. De staart mag nooit tussen de achterpoten hangen. Het haar op de staart van langharige rassen lijken op een veer.

De oren : Grote, rechtopstaande oren, alsof ze een beetje te groot zijn voor zo’n klein hoofd, ze geven de hond een uitdrukking van constante interesse.

Vacht : De Chihuahua bestaat uit een kort- en langhaar. De kortharige heeft een gladde, zachte en dichte vacht. De langhaar heeft zachter en fijner haar dan de korthaar. De vacht mag vlak of licht golvend zijn. De meest voorkomen kleuren bij een Chihuahua zijn: Wit, zwart, reebruin, kastanjebruin, zilvergrijs, chocoladebruin, crème

Kleuren : Alle kleuren zijn toegestaan met uitzondering van Merle.

Chihuahua

Gedrag Chihuahua

Chihuahua’s zijn intelligent, alert en speels. Ze zijn zelfverzekerd en kunnen overmoedig zijn. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaar. De meeste hechten zich aan één persoon in het bijzonder. Chihuahua’s hebben veel zelfvertrouwen en als ze iets niet leuk vinden, kunnen ze een tegenstander van elke grootte weerstaan. Ze zijn voor weinig dingen bang. Je kan hier de regel op toepassen “een grote hond in een klein lichaam”. Kijkend naar de agressiviteit waarmee ze iemand kunnen aanvallen die veel groter is dan zichzelf, dan sta je vol ongeloof te kijken. De eigenaar van zo’n hond moet voorzichtig zijn en dergelijke situaties niet toelaten, dit omdat de vijand misschien niet erg geduldig is.

Karakter

Zoals reeds gezegd durven deze kleine lievelingetjes soms uithalen. Deze karaktertrek leidt tot een verplichte en strikte training. De opleiding en training is noodzakelijk om de puppy vroeg te leren communiceren met andere honden en de mogelijke manifestaties van agressie op tijd te stoppen. Je mag dit zeker niet verwaarlozen, anders heb je op korte tijd een kleine agressor die alleen dicht bij zijn eigenaar wil blijven. Door het karakter waarvan er een merkbaar verlangen naar dominantie is, zullen ze zal proberen elk commando te negeren. Deze honden zijn zo slim dat ze soms doen alsof ze het commando niet horen of begrijpen. Indien de eigenaar op dat moment niet ingrijpt zal de hond zich dit moment zeker herinneren en meestal dezelfde situaties misbruiken. Ja natuurlijk het zijn harde woorden maar het zijn zeker geen monstertjes. Ze maken alleen gebruik (misbruik) van hun intelligentie.

De fout die meestal door eigenaren wordt gemaakt, is de hond niet opvoeden. Je hoort dan dikwijls, ja maar ze zijn zo lief. Toch dit hondenras heeft training nodig en kan zonder training zich eigenwijs en lawaaierig gedragen. Elke hond is anders en sommige hebben de ingrediënten in zich van een kleine tiran. Gelukkig zijn ze wel heel intelligent genoeg om ze op de juiste manier te trainen Zo krijg je opnieuw een welgemanierde, beleefde en schattige hond.

Problemen bij de opvoeding

Als er problemen zijn met de opvoeding, is dit meestal meer de verkeerde benadering van de eigenaar zelf. Chihuahua’s behoren niet tot mietjes, ze zijn sterk genoeg, daarom moeten ze worden behandeld worden zoals elke andere grote hond. Veel eigenaren begrijpen niet dat deze hond, net als andere grote hondenrassen graag op eigen houtje rent, dus je moet deze honden niet altijd in een tas dragen en ze de geneugten van een normaal, actief leven ontnemen.

De eigenaar moet bepaalde regels vaststellen en heel zachtjes, maar resoluut de hond leren om de regels te respecteren. Tekorten ontstaan door onjuiste opvoeding of helemaal geen opvoeding. Ze zijn zeer attent en nieuwsgierig, bovendien zijn ze zeer actief en tonen hun eigen karaktereigenschappen, daarom proberen ze altijd hun eigen gedachte te verdedigen. Tegelijkertijd zijn ze erg gehecht aan hun eigenaar en zullen ze alles doen wat nodig is als hij wat tijd aan hen besteedt en zijn verwachtingen correct uitdrukt. En de inspanningen en goede resultaten in training moeten altijd gepaard gaan met lof en beloning.

Chihuahua puppy

Training en opleiding

De training van een Chihuahua hangt af van hond tot hond. Soms is het leerproces gemakkelijk en moeiteloos, en in andere gevallen is dit proces gecompliceerd, bijvoorbeeld door het brutale of, integendeel, verlegen karakter van het dier. Het temperament van een hond wordt uitsluitend op genetisch niveau bepaald. Hier speelt een fokker een grote rol. Door de combinatie van de ouderdieren kan het gedrag enorm variëren. Als de ouders van de puppy kalm zijn, dan zal hij ook evenwichtig en kalm zijn.

Het temperament van de hond leert ons dat de persoon die de Chihuahua traint, dit moet doen met veel geduld en doorzettingsvermogen. Het is aan te raden om met zachte hand en vriendschap een Chihuahua te trainen, zo niet zal er veel tegenstand uit dit klein en vinnig diertje komen. Dikwijls zijn er moeilijkheden om de Chihuahua zindelijk te maken. De reden hiervoor is meestal dat de eigenaar op regenachtige dagen het hondje in huis op een hondentoilet wil laten plaats nemen. Wees geduldig…

Sociaal

Met andere honden kunnen ze het uitstekend vinden. Zie er wel op toe ze niet onder de voet gelopen vanwege hun gestalte. Dit klein hondenras is zeer goed in omgang met andere huisdieren. Let er op dat kinderen de hond niet pesten en hem in zijn waarde laten. Tegenover onbekenden zijn ze afstandelijk.

Omgang en Beweging

Ondanks het kleine postuur hebben deze honden lichaamsbeweging nodig. Wandel minimaal 3 maal daags een blokje om met de Chihuahua. En geef hem daarnaast de kans om met u te spelen. Opgelet, de Chihuahua een vrij kwetsbare hond. Tijdens het ravotten met kinderen kunnen ze zich vlug bezeren, dit veroorzaakt stress en worden ernstig bang van kinderen. Hierdoor bestaat het risico dat het dier zichzelf zal verdedigen en zelfs een kind kan bijten! Een Chihuahua is perfect geschikt voor een klein appartement en te reizen mits het hondje voldoende lichaamsbeweging krijgt door te wandelen.

Chihuahua Depositphotos_33060993_S

Opvoeding van de Chihuahua

Wanneer u uw Chihuahua goed opvoedt zijn ze intelligent genoeg om vrij snel nieuwe commando’s aan te leren. Ze vinden dit ook leuk om te doen. Een goede opvoeding beïnvloedt de socialisatie en karaktervorming op een positieve manier.

Verzorging Chihuahua

De vacht van de langharige chihuahua heeft meer verzorging nodig dan die van de kortharige wat natuurlijk normaal is. Controleer bijna dagelijks op klitvorming bij de oren, in de hals, de oksels, de staart en achterkant van de hond. Verder kan u één tot twee keer per week met een zachte borstel de vacht van uw Chihuahua zachtjes borstelen. Een bad is soms noodzakelijk. Zorg wel dat u deze hond met speciale hondenshampoo wast. Vrijwaar de oren van water. Let erop dat er geen water in de oren komt. Droog uw Chihuahua na het wassen met een haardroger.

Deze honden gevoelig voor afscheiding uit de ogen. Daarom hebben de ogen ook speciale zorg nodig, die bestaat uit het systematisch afvegen met speciale doekjes. Inspecteer wekelijks de oren. Ze mogen geen tekenen van infectie of ontsteking hebben. Ook hebben Chihuahua’s vaak een probleem met hun tanden. Dagelijks poetsen helpt problemen met de tanden te voorkomen. Tanden poetsen moeten op jonge leeftijd worden gestart. Dus het huisdier went snel aan deze procedure.

Chihuahua karakter

Oorsprong en geschiedenis

In verschillende bronnen is er compleet andere informatie over de oorsprong van dit ras, dit komt omdat de meeste zich liever baseren op legendes dan op feiten.

Zo zijn de Mexicanen ervan overtuigd dat de moderne chihuahua is ontstaan als gevolg van het kruisen van de Techichi, deze soort werd gehouden door de Toltecs-Indianen in Mexico en een haarloze hond, oorspronkelijk uit Azië. De Franciscaanse Bernardino de Sahagun leefde in de periode van de 15-16e eeuw. In zijn vele werken beschreef hij het leven van de Azteken en noemde hij ook het bestaan van twee soorten van deze honden. Hij beschreef het eerste type als een kleine hond met een gele kleur, maar de tweede als een kale hond. Vreemd genoeg zijn er in de Verenigde Staten nog steeds af en toe haarloze honden onder de Chihuahua nakomelingen. Mexicaanse hondengeleiders beweren dat dit een bevestiging is van de theorie van zijn oorsprong. Er zijn eigenlijk twee soorten chihuahua’s: de langharige chihuahua en de kortharige chihuahua. Het zijn geen aparte soorten, maar variaties van één ras.

Gezondheid en chihuahua ziektes

Ondanks zijn kleine formaat en ogenschijnlijke kwetsbaarheid, is dit een redelijk gezond hondje. Met de juiste voeding en verzorging is de gemiddelde levensduur ongeveer 15 jaar. Eigenaren moeten echter preventieve maatregelen nemen om de gezondheid van hun huisdier te behouden. Oogziekten zoals retinale atrofie kunnen voorkomen, evenals ziekten die typisch zijn voor minihonden zoals tracheale collaps, dislocatie van de knieschijf, aseptische ontsteking van de dijbeenkop en hartaandoeningen.

Dikwijls kunnen bepaalde ziekten worden voorkomen. Dit betreft voornamelijk de tanden. Als de hond constant zacht, papperig voedsel krijgt, verschijnt er al snel een tandsteen op de tanden, waardoor bacteriën zich vermenigvuldigen in de mondholte. Om dit probleem te voorkomen, moeten de Chihuahua-tanden dagelijks worden gepoetst.

Dit hondenras heeft vaak problemen met nakomelingen, er worden weinig puppy’s geboren en de geboorte is soms moeilijk en eindigt vaak met een keizersnede. Volwassen honden, waarvan het gewicht niet meer dan 500 gram overschrijdt, zijn meer vatbaar voor verschillende ziekten, zelfs schijnbaar kleine infecties of darmstoornissen kunnen een bedreiging voor hun leven zijn.

Chihuahua Depositphotos_42350775_S

Voeding Chihuahua

Deze kleine viervoetertjes eet het liefst op hun favoriete plek. Ze nemen enkele korreltjes tussen hun tanden en dagen deze naar een apart plekje om ze daar op te eten. Door hun formaat kan het zijn dat ze snel met overgewicht te kampen krijgen. Dit kan leiden tot problemen met de gewrichten. Mede door hun kleine lichaamsbouw en kleine maag is de voeding soms moeilijk af te wegen en raden sommige eigenaars aan om de eetbak steeds te laten staan zodat de Chihuahua zelf kan beslissen wanneer, en hoeveel hij eet. Bij aanleg tot overgewicht kan je steeds ingrijpen.

Leuke feiten en weetjes

Wist je dat dit ras de kleinste hondensoort op aarde is en dat de Chihuahua naar een Mexicaanse staat is vernoemd ?
Ook is dit de enigste hondensoort is met een onvolledige schedel en in vele kleurcombinaties voorkomen.
Wist je dat tot en met de 19e eeuw deze honden alleen in Mexico voorkwam ?
De Azteken dachten dat voorloper van de Chihuahua magische krachten bezat.
Deze hond kan niet goed tegen koude en vochtigheid.
Een Chihuahua kan 17 jaar oud worden.
Wist je dat de chihuahua’s afstammen van de Techichi, een hondenras gehouden door de Toltecs-Indianen in Mexico ?
De Chihuahua is voor het eerst officieel herkend in Amerika (in 1904 )
Wist je dat deze honden, clandieren zijn en het liefst zijn bij honden van hun eigen soort ?

Chihuahua puppy kopen

Voor de aanschaf van een Chihuahua puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker, kennel, rasvereniging of een hobbyfokkers chihuahua. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras. De prijs van een Chihuahua pup met stamboom ligt tussen de 1200 en 2500 euro. Een geteste en gezonde Chihuahua pup is meestal niet gratis.

Zoek perfecte hondennamen voor dit klein hondenras. Gebruik een lieve, maar duidelijke roepnaam. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden… want het zijn honden met pit !!

Wees voorzichtig met Chihuahua’s pups. Deze kleine hondjes denken soms dat ze alles aan kunnen. Chihuahua’s zijn kleine, maar sterke hondjes, toch zijn er dikwijls ongevallen met Chihuahua’s die uit zetels en van stoelen vallen met verschillende botbreuken als resultaat. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Chihuahua puppy

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 568

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!