...

Border Collie

Border Collie
5
(469)

Border Collie

De Border Collie is een intelligente en levendige hond. De Border Collie hoort tot de groep van schapenhoeders en veedrijvers en is een heel atletisch gebouwde hond. Je kan het lichaam van deze hond het best vergelijken met het lichaam van een marathonloper. Mager, snel, vinnig en heel veel kracht in de benen. Daarnaast kan de Border Collie een perfecte gezinshond zijn. Op voorwaarde dat het dier heel veel beweging krijgt. Dagelijkse wandelingen en veel aandacht is nodig om de hond gelukkig te houden. Een Border Collie hecht zich dikwijls aan één persoon, niet tegenstaande zal hij andere personen binnen het gezin ook gehoorzamen en respecteren.

Een Border Collie is een zeer actieve hond die hoog aangeschreven staat bij veel veeboeren over de gehele wereld. Deze populaire honden worden dikwijls ingezet bij verschillende hondensporten waaronder schapen drijven , de taak waarvoor ze oorspronkelijk werden gefokt. Border collie’s zijn erg gevoelige honden die opgelegde taken snel begrijpen. In één oogopslag merken ze wat er aan de hand is, en dit vergemakkelijkt de training aanzienlijk. Honden van dit ras kunnen geheimzinnig en verlegen kijken, maar een ding is zeker, deze honden denken verder dan hun neus lang is.

De Border Collie voor actieve eigenaren.

Personen die dagelijks geen tijd vrij kunnen maken voor dit prachtig ras kunnen we aanraden een ander hondenras te kiezen. De Border Collie is alleen geschikt voor actieve eigenaren die klaar zijn om veel aandacht aan deze hond te besteden. Deze honden staan steeds klaar om te werken. Schapen drijven, balspelletjes, agility, canicross, dog Frisbee en andere leuke spelletjes staan in hun dagelijkse agenda. Deze honden worden gewoon gek als zich te vervelen door de hele dag in huis te moeten vertoeven zonder zich uit te sloven.

Rasbeschrijving Border Collie – FCI Rasgroep 1

De Border Collie is een middelgroot hondenras uit de groep herdershonden. (Schapenhoeders en veedrijvers)

Oorsprong: Engeland / Verenigd Koninkrijk

Gewicht: Mannelijk: 14–20 kg, Vrouwelijk: 12–19 kg
Schofthoogte: Reuen 53 centimeter en teven iets kleiner.

Levensverwachting: 10 tot 14 jaar

Temperament: Vasthoudend, Intelligent, Energiek, Reactief, Scherp, Alert
Kleuren: Alle kleuren zijn toegestaan, zolang wit niet overheerst. Zwart, Wit, Blauw, Red Merle, Blue Merle, Lila, Brindle, Chocoladebruin, Leverkleur, Sable-merle, Goudkleurig, Rood.

Hoofd: De Border Collie heeft een redelijk brede schedel met een duidelijke stop. De schedel en voorsnuit zijn vrijwel even lang en de middelmatig grote oren worden half rechtop gedragen.

Lichaam: De borst is breed en sterk. De staart reikt minstens tot de hak. Ze hebben sterke benen en een krachtig gespierde hals.

Border Collie is een hondenras dat speciaal is gefokt als begeleider voor grazende schapen

De Border Collie is een prof in zijn vak

Een Border Collie is een hondenras dat speciaal is gefokt als begeleider voor grazende schapen in gebieden tussen Engeland en Schotland. Dit gebeurt dikwijls in moeilijke omstandigheden vanwege het heuvelachtige landschap in deze bepaalde streken. Deze herdershonden worden gewaardeerd om hun scherp gezichtsvermogen en alertheid. Als je de Border Collie in zijn vrije tijd met schapen ziet omgaan, zal je merken dat deze hond een echte prof in zijn vak is. De Border Collie reageert correct op de bevelen van de herder en bestuurt de kudde perfect naar andere plaatsen. Deze honden kunnen soms tot 80 kilometer per dag lopen. Al deze kwaliteiten speelden een sleutelrol in de populariteit van deze intelligente dieren bij de herders uit veel landen. Als je een goede werkhond nodig hebt, kun je niets beter vinden dan een Border Collie !

Oorsprong Border Collie

De eerste Border Collies verschenen in Engeland op een moment dat het nodig werd om honden te gebruiken als assistenten voor grazende schapen. Ze waren vooral populair onder de inwoners van de bergachtige regio’s in Engeland en Schotland. Afhankelijk het gebied en de opdrachten werden bepaalde hondenrassen gefokt. Runderen zijn geassocieerd met een specifieke regio van het land. Dus de volgende namen verschenen: Welsh Shepherd, Northern Shepherd, Sheepdog, Highland Collie, Collie en anderen. De naam “collie” weerspiegelt duidelijk de Schotse wortels van het dier, omdat dit woord zijn oorsprong vindt in het Schotse dialect.

In 1860 nam een Border Collie deel aan de eerste honden Show in Engeland. Op deze show zag koningin Victoria de hond, die bijna verliefd op haar werd. De Engelse hondenfokker J. Lloyd besteedde veel geld aan het fokken en trainen van deze honden. Al in 1876 bracht hij 100 schapen naar een van de Londense landgoederen, wat bijdroeg aan de ontwikkeling van het vermogen van de herder als border collie. Tegenwoordig wordt een border collie erkend als de beste herdershond.

Karakter Border Collie

Een Border Collie is bijzonder actief, slim en hardwerkend. Ze leren heel snel en houden ervan verschillende oefeningen uit te voeren, ze zijn speels en hebben een ondeugend karakter. In feite moeten deze honden constant bezig zijn, anders kan je van deze honden verwachten dat ze gaten graven, auto’s achtervolgen, enz. Een Border is geen hond om rustig in de veranda te liggen. Een Border Collie is geboren om actief te zijn. Vergeet niet dat het ras is gefokt om herders te helpen bij grazende schapen. De Border Collie is erg gevoelig en begrijpt bijna alles in één oogopslag.

Minpuntjes

Ondanks de uitzonderlijke positieve eigenschappen, heeft de Border enkele minpuntjes die meestal veroorzaakt worden door de eigenaar zelf. Door te weinig aandacht, onvoldoende beweging en geen dagelijkse activiteiten zal de Border Collie zich snel gaan vervelen met ongehoorzaamheid en koppigheid tot gevolg. Met de nodige aandacht en zorg zal een Border Collie je nooit teleurstellen.

Border Collie hond bij opleidingen op Behendigheid

Training en beweging

De training kan je best op jonge leeftijd beginnen. Borders houden ervan in de schijnwerpers te staan en proactief te zijn. Deze eigenschappen maken het gemakkelijk om de Border Collie voor bijna alle activiteiten te trainen. Daarom, hoe meer aandacht je aan je lessen besteedt, hoe sneller je in staat zult zijn om de gewenste resultaten te bereiken. Border Collies zijn echte kampioenen in behendigheid en fysieke oefeningen.

De Border heeft enorm veel beweging nodig. Buiten dat is het vooral een werkhond die niet werkloos staat te kijken. Wanneer de Border Collie weinig te doen krijgt dan kan hij lastig en soms zelfs agressief worden. Wissel veel oefeningen af en geef hem veel te doen, zoals apporteren, balspelletjes, gehoorzaamheidsoefeningen en het zoeken van verstopte voorwerpen. Voldoet u aan zijn behoefte, dan is dit een uitstekende hond.

Omgang – Het gezin en de Border Collie

Een Border Collie is vol tederheid en sensualiteit ten opzichte van familieleden en kinderen. Sommige Borders kunnen twee of meerdere kinderen binnen het gezin aanzien als een kudde. Dit gedrag moet je onmiddellijk corrigeren. Als een hond vanaf zeer jonge leeftijd wordt gesocialiseerd, kan hij in bijna elke omgeving leven. Vroege socialisatie zal de sleutel zijn tot normale mentale ontwikkeling en zal een positieve houding ten opzichte van anderen oproepen. Het genetische geheugen van de herder manifesteert zich in het gezin. De Border waakt zorgvuldig over alle gezinsleden.

Een Border Collie is een herdershond en is door alle kuddes aangetrokken inclusief groepen kinderen, katten, zelfs bewegende auto’s waar de Border Collie graag wil achteraan rennen. Dit alles wordt veroorzaakt door de natuurlijke instincten van het dier, waarvan het zelfs met de meest correcte training onmogelijk is dit instinkt volledig weg te werken. Daarom moet de Border voldoende aandacht krijgen: dagelijks wandelen en joggen met je hond, rennen, spelen.

Wat is de beste voeding voor een border collie

Wat is de beste voeding voor een border collie

Er zijn verschillende soorten hondenvoer beschikbaar voor honden. Het is belangrijk om de juiste voeding voor uw hond te vinden op basis van hun levensstijl en behoeften. Een border collie is een van de meest energieke rassen. Ze hebben een dieet van hoge kwaliteit nodig dat hen voorziet van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven. Er zijn veel verschillende soorten voedsel die aan uw border collie kunnen worden gegeven, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze een uitgebalanceerd dieet hebben dat hen voorziet van alles wat ze nodig hebben.

Verzorging

Deze hondenrassen hebben hel weinig speciale zorg nodig. Hoewel het ras twee keer per jaar zal verharen, is het niet overdreven. Dit hondenras heeft niet veel vachtverzorging nodig. Eenmaal in de week borstelen is voldoende. Maak ook de oren geregeld schoon en knip de voetzooltjes van deze hond. Nu en dan een lekker bad met aangepaste shampoo is voldoende. Stof en modder valt na een paar uur gewoon uit de vacht indien de vacht gezond staat wel te verstaan. Dagelijks poetsen van de tanden helpt uw hond aan een frisse ademen en zal tandsteen voorkomen. Tanden poetsen doe je op heel jonge leeftijd, zelfs indien de tanden nog niet gewisseld zijn kan je beginnen.

Gezondheid en ziekte

De gemiddelde levensverwachting van een Border Collie is 10 tot 14 jaar. Deze honden zijn gevoelig voor aangeboren doofheid, cerebellaire degeneratie, epilepsie, heupdysplasie, oogziekten zoals nodulaire episcleritis, lensdislocatie, cataract, oogafwijking en gegeneraliseerde Progressieve Retina Atrofie, gPRA of kortweg PRA, is een erfelijke oogziekte die voorkomt bij honden. Dit continue, progressief verlopend ziekteproces leidt in het eindstadium altijd tot totale blindheid.

Border Collie

Border Collie opvoeden en trainen

Elke hond moet je opvoeden en trainen. Zo moet je ook een Border Collie opvoeden en trainen. Sommige rassen vragen wel wat meer aandacht dan bepaalde kleine hondenrassen.

Training is een must voor iedereen die een Border Collie heeft. Het is noodzakelijk om een goede relatie met de puppy op te bouwen, elkaar te begrijpen en te vertrouwen. Leer ze de huisregels te respecteren door elke dag dezelfde routine uit te voeren. Zonder training zal de Border zich regelmatig in het middelpunt van de belangstelling willen stellen.

Help de puppy eerst zijn naam te onthouden. Dit gebeurt in de dagelijkse communicatie wanneer je hem roept om te eten, speelt of gewoon met hem praat. Beloon uw leerling als deze uw bevelen perfect opvolgt. Puppy’s kan je met een snoepjes snel iets aanleren. Gebruik korte hondennamen met twee klinkers.

De basisregels

Hoe sneller u met uw lessen begint, hoe sneller het leerproces zal verlopen. Het is aan te raden om vanaf 2-3 maanden met de lessen te beginnen. Laat de puppy zich maximaal 10 tot 15 minuten op één ding concentreren, waarna hij rust nodig heeft. Laat hem ontspannen door te rennen, springen en te spelen. Bij warm weer moet de lestijd verkort worden. In de winter kan je iets langer trainen.

Gebruik lekkere hondensnoepjes en plezant hondenspeelgoed om te laten zien wat je verwacht van de puppy. De belangrijkste methode voor puppytraining is voedsel-smaak. Houd een stuk heerlijk eten in je hand. Toon wat je wil en beloon de puppy na het uitvoeren van zijn taak.

Leer een Border Collie pup tot 4 maanden aan de lijn lopen, eenvoudige commando’s leren – “zitten”, “liggen”, “naast”, “tegen mij”, “plaats”. Vanaf 5-6 maanden kunt u doorgaan met meer complexe taken, en niet vergeten de vorige taken te herhalen. Het is beter om te beginnen met sporttraining vanaf de leeftijd van 12 maanden, wanneer de botten van de hond versterken, anders kunnen de ligamenten worden beschadigd.

Tijdens de training moet u consistent zijn in uw vereisten. Oefen elke les 3 tot 4 keer. Voor een correct voltooide taak geef je een beloning. Trainen moet voor jullie beiden leuk zijn, dus probeer nooit je hond te trainen als je een slecht humeur hebt.

Een kenmerk van de puppy is veelzijdigheid. Alle cursussen zijn geschikt voor hem. Gehoorzaamheid, een algemene cursus, trucs, sportdisciplines, waken en showen.

Als je een video over een bepaalde ras-training bekijkt, hou er dan rekening mee dat elke hond zijn eigen aanpak nodig heeft.

Border Collie puppy, 17 weeks old, against white background

Border Collie pup

Voor de aanschaf van een Border Collie pup met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende Border Collie kennel , fokker, kennelclub of Border Collie rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

Hoeveel kost een Border Collie puppy ?

Een Border Collie pup met stamboom van een erkende fokker kost tussen de 800 en 1.200 euro. Naast aanschafkosten heb je kosten voor voer, dierenarts, hondenbelasting en puppycursus. Bij Border Collies moet u ook rekening houden met het risico op erfelijke ziekten.

Border Collie pups te koop

Blijf uit de buurt van tweedehands sites en beroemde broodfokkers doe een Border Collie pup te koop aanbieden. Zorg er altijd voor dat je naar een erkende fokker gaat. U kunt natuurlijk internet gebruiken om informatie te zoeken. Als u echter een aanbieder ziet die een interessant nest of pups aanbiedt, controleer dan eerst of ze eerst worden herkend en maak een afspraak om de pups te zien. Als je de moeder en het afval ziet, kun je hun zorg meestal inschatten.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 469

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!