...

Een puppy kopen

mamma-met-puppy
4.2
(92)

Een puppy kopen, waar moet ik op letten

U wil een puppy kopen. Wellicht na jaren debatteren of in een plotselinge opwelling. Hoe dan ook, wanneer u een hond wilt, moet u een aantal keuzes maken. Willen we een rashond of een kruising; willen we een reu of een teef; wordt het een pup of toch liever een volwassen exemplaar die zijn wilde haren al kwijt is?

U wilt een puppy kopen

Stel, u kiest ervoor een pup te nemen. U heeft tijd en zin op zo’n klein ding op te voeden, zindelijk te maken en te begeleiden tot een stabiele volwassen hond. Dan staat u voor de keus of u een rashond met stamboom wilt, een hond zonder stamboom of een kruising.

Een rashond puppy kopen

Als u een rashond wilt, dan doet u er verstandig aan om contact op te nemen met de rasvereniging van het betreffende hondenras. De adressen vindt u op de site www.raadvanbeheer.nl. voor Nederland en op de site van Sint-HUbertus (KMSH) voor België. Maar voor het zover is moet u waarschijnlijk nog beslissen wát voor een hondenras u wilt. Hiervoor zijn diverse manieren om daar achter te komen.

Rasloos, kruising of bastaard puppy

Wilt u een kruising of een rasloze puppy kopen zoals bijvoorbeeld een Pomsky of een Boomer, dan moet u zich heel goed oriënteren. Er is namelijk nauwelijks controle op mensen die rasloze (of stamboomloze) honden fokken. Het is dus wat lastiger te bepalen of dit betrouwbare fokkers zijn. Wellicht kan uw dierenarts of het plaatselijke dierenasiel u helpen aan een vertrouwd adres.

Waar koop ik een gezonde puppy?

Er zijn een aantal kanalen om een puppy te kopen of aan te schaffen. Ongetwijfeld kent u de horrorverhalen van zieke pups en uitgeputte fokteven die bij broodfokkers uitgebuit worden. Voorzichtigheid en een gezond verstand is dus geen overbodige luxe als u zoek bent naar een leuke, gezonde pup. Broodfokkers hebben honden op voorraad, dit kan erg verleidelijk zijn, omdat u liever vandaag dan morgen een pup wilt hebben. Mensen, alstublieft, trap niet in deze valkuil! Heb geduld! Wacht liever nog een aantal weken/maanden totdat u een pup vindt die gezond is en in huis opgegroeid. Ga ook niet “alleen even kijken” … voor u het weet valt u toch voor zo’n zielig hondje die u wilt “redden”. U haalt zich hier een hoop ellende en verdriet mee op de hals en erger: het houdt de broodfok instant! Niet doen dus!

Een goede fokker herkent u als volgt:

Er wordt maar één ras gefokt (soms twee, maar niet meer!). Er zijn slechts af en toe nestjes. De pups worden samen met de moeder in een huiselijke omgeving grootgebracht. De teef en haar pups mag u in hun eigen omgeving bekijken. Het verblijf is schoon en de honden zien er gezond uit. De honden begroeten de fokker enthousiast en ze zijn ook in u geïnteresseerd. De pups kruipen niet weg voor u en onderzoeken hun omgeving. De fokker stelt allerlei vragen aan u over uw leefsituatie en geeft de pup niet zo maar aan u mee. Hij wil ten slotte het beste voor zijn pups! De pup is minstens 10 a 12 weken oud voordat hij met u mee mag. Hij is dan ontwormd en gechipt en minimaal 1 keer ingeënt.

Grote fokker

Grote, commerciële fokbedrijven kunt u herkennen doordat zij meerdere rashonden of kruisingen (bijvoorbeeld Pomsky, boomerhondjes, labradoodle) aanbieden. Vaak zijn dit de populaire hondenrassen. De teven zijn in bezit van de fokker en u kunt de teef samen met de pups zien. Men heeft het hele jaar door pups. De honden worden in kennels gehouden en niet in huiselijke kring groot gebracht.

Puppy handelaar

Hondenhandelaren kopen honden en pups op en verkopen ze door. De fokker en de ouders van de pup zijn meestal onbekend. Veel pups komen uit Oostbloklanden waar zij in erbarmelijke omstandigheden gefokt en verhandeld worden. U herkent een handelaar aan het feit dat u de moederhond niet samen met de pups kunt bezichtigen (vaak heeft men hiervoor een smoesje). Vaak zijn er meerdere rassen aanwezig. Men heeft het hele jaar door pups.

Dierenwinkel

Er zijn dierenwinkels die puppy’s verkopen. Vaak zijn deze honden ingekocht bij grote fokkers of hondenhandelaren. De gevaren zijn dus hetzelfde; u loopt het risico een ongezonde, niet gesocialiseerde pup te kopen.

Aankoopadvies bij de aankoop van een puppy

Neem geen overhaaste beslissing; wat is nou een maandje op 10 jaar (een hond leeft 9 tot 14 jaar)? Weet u nog hoelang u bezig was om een auto te kiezen? Een hond blijft nog veel langer bij u, is het dan ook geen zaak om daar over goed na te denken? Een overhaaste beslissing kan nare gevolgen hebben en vaak trekt de hond dan aan het kortste eind.

Welke puppy kopen, stel deze vragen en wees eerlijk met jezelf

Alle hondenrassen zijn anders, maak voor jezelf een lijstje met de voor- en nadelen van elk hondenras.

Wil je een puppy, of mag het ook een volwassen of bejaarde hond zijn?
Hoe zie je de omgang met kinderen en de nieuwe hond?
Moet de hond lang alleen kunnen zijn?

Zoek je een sportieve hond om te wandelen of blijf je liever thuis?
Wil je een schoothondje die lekker bij jou in de zetel komt liggen?
Moet je hond waakzaam zijn of heb je liever een speelvogel?

Hoeveel tijd kan je vrijmaken voor je hond, en zo ja: hoeveel tijd per dag?
Hoelang kan je tijd besteden aan de verzorging (zoals borstelen) ?
Zoek je een hond met lang, middel of kort haar?

Hoeveel keer per jaar wil je het trimsalon of kapsalon bezoeken
Wil je een hond die goed luistert, of een meer eigenwijze hond?
Heb je genoeg geld voor een hond (voeding, dierenarts, enzovoort)?

Welke uiterlijke kenmerken vind je mooi of niet mooi aan een hond?
Hoe schoon moet je huis blijven?
Hoe groot is je tuin?

Er zijn meer dan genoeg hondenrassen, surf naar het volledig overzicht van alle hondenrassen met foto op deze site. Alle informatie betreft karakter, omgang met kinderen, gewicht en grootte van de hond kan je eerst en vooral even gezellig nalezen. Veel succes met het vinden van de perfecte puppy hond.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.2 / 5. Aantal beoordelingen: 92

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!