...

Waarom zijn kinderen met huisdieren minder vaak ziek?

kinderen met huisdieren
4.3
(10)

Kinderen met huisdieren minder vaak ziek ?

Kinderen met huisdieren zijn minder vaak ziek blijkt uit een Fins onderzoek. Dat is wel een stelling dat zal kloppen. Het immuunsysteem beschermt ons tegen ziekten. De weerbaarheid tegen bepaalde ziekten ligt bij kinderen anders dan bij volwassenen. Heel jonge kinderen moeten hun immuunsysteem nog opbouwen. Door het contact met huisdieren zullen deze dieren bepaalde ziektekiemen doorgeven aan kinderen die op hun beurt antistoffen aanmaken. Op die manier groeit ook de weerbaarheid tegen bepaalde ziektekiemen afkomstig van huisdieren.

Kinderen met huisdieren

Hoewel er nog geen volledig sluitende verklaringen zijn, toonde een Fins onderzoek in 2005 aan dat kinderen met huisdieren, dus kinderen die opgroeien met een hond of kat minder vaak ziek zijn dan andere kinderen. Vooral aandoeningen aan de luchtwegen liggen beduidend lager bij huishoudens waar een viervoeter aanwezig is. De aanwezigheid van een hond zou nog iets gunstiger zijn dan die van een kat, wellicht doordat honden vaak aanhankelijker gedrag vertonen.

Huisdieren versterken het immuunsysteem?

Het immuunsysteem van kinderen met huisdieren is niet per definitie beter, maar het is wel sneller volgroeid. De reden hiervoor is wellicht het grote aantal bacteriën dat door hond of kat in huis wordt gebracht. Wie als baby een huisdier heeft wordt dus van bij het begin geconfronteerd met deze ziektedragers en ontwikkelt er al heel jong een weerstand tegen. Gezien andere kinderen deze weerstand pas opbouwen wanneer zij naar een school of peuteropvang gaan, zullen zij vaker ziek zijn.

Invloed op de luchtwegen

Uit het Finse onderzoek kwam vooral naar voren dat aandoeningen op de luchtwegen veel minder aanwezig zijn in gezinnen met dieren. De reden hiervoor is niet duidelijk, maar de voordelen des te meer. Zo zou de aanwezigheid van kat of hond positief zijn bij kinderen met een aanleg voor astma. Hun klachten verminderen, zij kunnen vlotter ademen en hebben minder acute aanvallen. Ook verkoudheden, ontstekingen op luchtwegen of longproblemen komen minder voor in deze gezinnen.

Andere voordelen

Naast de voordelen op gebied van gezondheid heeft het houden van huisdieren ook een positieve invloed op het sociale gedrag van een kind. Kinderen met een huisdier leren van kleins af aan om zorgend te zijn, maken makkelijker contact met andere mensen en zijn sociaal voelend. Vanzelfsprekend zijn er ook hier uitzonderingen op de regel, maar het hebben van een lief en geschikt huisdier blijkt meestal gunstig te zijn.

Aanvulling

KU Leuven 13-10-2017 “Worden we sneller ziek omdat we te proper zijn?”

“We schrobben ons een ongeluk, maar is een beetje vies niet gezonder? Knutselen met wc-rolletjes: te vies voor sommige scholen. Maar een kiemvrije samenleving, loont dat dan? Of worden we net sneller ziek nu ons afweer­systeem een steeds lichtere work-out krijgt?

“Of we vandaag té proper zijn? Dat klinkt als de hygiënehypothese”, zegt kinderallergoloog Dominique Bullens. “Overal ter wereld namen de afgelopen twee decennia astma, allergieën en immuunziektes toe. Tegelijk ontdekte men dat kinderen in grote crèches minder vaak allergieën ontwikkelen, en dat vanaf het vierde kind in een gezin de kans veel kleiner is om allergisch te worden.”

“Zou het dus kunnen dat die kinderen beter beschermd zijn door hun overvloedig contact met ziektekiemen?” Lees meer

kinderen met huisdieren zijn minder vlug ziek

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.3 / 5. Aantal beoordelingen: 10

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!