...

Jachthonden en hun specialiteit tijdens het jagen

5
(127)

Jachthonden hebben niet allemaal dezelfde taak.

Jagen met honden is in veel landen een populaire sport. Honden worden ook gebruikt om verloren mensen en dieren op te sporen en zelfs criminelen op te sporen.

Sommige hondenrassen zijn speciaal gefokt voor hun jachtvaardigheden. Deze rassen worden jachthonden genoemd. Ze hebben een sterk reukvermogen en kunnen geuren over lange afstanden volgen. Windhonden zijn de snelste jagers en ze kunnen hun prooi van ver zien, maar ze hebben veel ruimte nodig om snel te rennen omdat ze zicht gebruiken om te jagen in plaats van geur. Andere soorten jachthonden zijn onder meer terriers, die op klein wild jagen, zoals ratten, vossen of dassen; retrievers die na het spel het water in gaan; wijzers die aangeven waar het dier zich verstopt; en spaniels die vogels onder struiken of grassen op te jagen.

Jachthonden en hun specialiteit tijdens het jagen beagle-4440889_1280

Soorten Jachthonden en hun specialiteit

Jachthonden dienen om de mensen te helpen tijdens het jagen, toch zijn er heel wat verschillen tussen de soort taken die deze hondenrassen moeten uitvoeren tijdens het jagen. Deze honden zijn door de jaren heen zo gefokt dat je reeds op heel jonge leeftijd deze bepaalde kenmerken kan herkennen waarvoor ze oorspronkelijk werden gefokt. Je mag zeggen dat deze honden van bij hun geboorte reeds weten wat hun taak is.

Jachthonden kan je onderverdelen voor de taak dat ze gebruikt worden. Zo heb je zweethonden, aardhonden, honden die apporteren, staande honden en drijvende honden. Deze namen laten je direct vermoeden welke taak deze honden hebben tijdens de jacht. Door zijn uitstekende reukvermogen is de hond onvervangbaar bij het opsporen van het wild. Daarnaast wordt hij gebruikt voor het opdrijven van het wild en het apporteren van de geschoten dieren. Uit die elementen is een aantal verschillende jachttechnieken ontwikkeld, die allen eigen eisen stellen aan de mentale en fysieke aanleg van de hond.

Jachthonden zijn onder te verdelen in een aantal verschillende types.

Zweethonden

Zweethonden zijn eigenlijk speurhonden. Dit soort jachthond volgt het bloedspoor van het aangeschoten wild. ( Rasgroep 6: Zweethonden )

Aardhonden

Deze jachthonden sporen wild op dat zich verschuilt in de grond zoals hazen, vossen enz… Dashonden en Terriërs zijn hiervoor uitermate geschikt. ( Rasgroep 4: Teckel (of Dashond) )

Apporteerhonden

Apporteerhonden worden ingezet om het wild te halen nadat deze zijn geschoten door de jager. Dit doen veel honden, maar de Retrievers zijn hiervoor het meest aangewezen jachthond.

Staande honden

Staande honden zijn jachthonden die stokstijf blijven staan eens ze het wild gevonden hebben. Ze blijven op grote afstand staan in de richting van de prooi. Zo weet de jager waar het wild is. Voorbeelden zijn: Setters en Pointers. ( Rasgroep 7: Staande honden )

Drijvende honden

De naam zegt het al, drijvende honden worden gebruikt om het wild uit hun schuilplaatsen te jagen en in de gewenste richting van de jager te drijven. Voorbeelden zijn: de Beagle, de Grand Bleu de Gascogne. ( Rasgroep 6: Drijvende honden )

Jachthond als gezelschapshond

Jachthonden worden natuurlijk ook gehouden als gezelschapshond. Toch is het noodzakelijk rekening te houden met het karakter bij de aanschaf van deze honden. Zo zijn brakken weliswaar gewend in groepen te leven, maar zijn doorgaans niet bijzonder op hun menselijke baas gericht. Hierdoor zijn ze moeilijker te trainen dan een andere gezelschapshond. Ook is er rekening mee te houden dat ongetrainde jachthonden moeilijker onder controle te houden zijn als ze tijdens het wandelen een wildspoor vinden. Dat is ook de reden dat voor windhonden in Nederland een aanlijnplicht bestaat.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 127

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!