...

10 punten waar honden bijdragen tot een gezonder leven

honden-beter-leven
0
(0)

Mensen met een honden hebben meer kans op een evenwichtig en langer leven. Natuurlijk is dit voor iedereen anders, maar toch hebben deze factoren een positieve invloed op een gezonder leven.

1 Stress verminderen

De hond als therapie, mensen met stressvolle taken op het werk doen het beter als er een hond in het gezin aanwezig is. Een hond verlicht spanningen en zorgt voor een beetje afleiding. Een paar minuutjes per dag met je hond doorbrengen laat je even alle stressmomenten vergeten, vermindert ook de angst en hierdoor verlaagt de bloeddruk. Een rustige en aangename hond geeft een rustig en goed gevoel aan het baasje.

2 Fit en actief

Zoals iedereen wel weet hebben volwassen personen minstens een paar uur per week lichaamsbeweging nodig . Een hondje laat je meer bewegen, je gaat eens vlugger wandelen, een andere taak is dagelijks de hond uitlaten, een blokje om lopen, enz… Een hond die gewoon is van een korte dagelijkse wandeling zal blijven aandringen tot je uiteindelijk verplicht bent met hem even op stap te gaan. Vergeet niet dat dit goed is voor je gezondheid. Wees je hond dankbaar.

3 Gewicht te verliezen

Je hond is je persoonlijke sportcoach. Door een verplichte wandeling onder het alziende oog van je hond mag je zeker zijn van een goede body mass index en dat je zeker en vast een paar grammetjes vet per wandeling kwijt raakt.

4 Verbeter de gezondheid van je hart

Honden veroveren niet alleen je hart, ze maken het ook sterker. Studies tonen aan dat de bloeddruk bij mensen met een hond beter is en tevens cholesterol verlagen. Zo dragen ze bij tot een betere algemene cardiovasculaire gezondheid en minder hartaanvallen. Wat meer is, hondenbezitters die wel hartaanvallen krijgen,  hebben betere overlevingskansen.

5 Verminder doktersbezoeken

Als je ouder bent dan 65 jaar en je bezit van een huisdier, dan is de kans groot dat u 30 procent minder medische hulp nodig hebt dan mensen zonder een huisdier. Te weten: Een studie in het Journal of Personality en Sociale Psychologie heeft vastgesteld dat mensen met dieren veel minder een arts moeten contacteren.

6 Allergieën verminderen

In de jaren ’90 geloofden experts dat honden in huis zouden bijdragen aan allergieën bij kinderen. Gelukkig heeft recent onderzoek aangetoond dat dit juist het tegenovergestelde is. Honden en katten verlagen eigenlijk de kans om allergie te ontwikkelen bij kinderen, volgens sommige specialisten zouden kinderen zelfs een beter en sterker immuunsysteem ontwikkelen door in contact te komen met huisdieren zoals honden en katten.

7. Afwenden van depressies

Het wordt algemeen aangenomen dat hondenbezitters minder gevoelig zijn voor depressies, dit komt door meer sociale contacten tijdens de wandelingen of bij het trainen in de hondenclub. Je voelt zich minder opgesloten en door de hond krijg je ook het gevoel dat je niet meer alleen staat. Sommige mensen lachen er wel eens mee, maar praten tegen je hond help om een goed gevoel te krijgen. Een hond laat ongunstige spanningen verdwijnen.

8 Honden brengen structuur in je leven

Naarmate we ouder worden, vooral en vooral mensen die met pensioen zijn vallen soms in een zwart gat. Ze hebben het moeilijk een nieuwe structuur in hun dagelijkse leven te vinden. Een hond zorgt ervoor dat mensen verplicht worden een vaste structuur in hun leven te zoeken, eigenlijk worden ze gedwongen om bepaalde dingen te blijven doen. Ben je een beetje emotioneel of lichamelijk eens wat minder fit…, daar wil de hond niets van weten, ze willen nog steeds dat je ze hun eten geeft en staan klaar voor een gezamenlijke wandeling.

9 Eenzaamheid en isolement

Honden helpen voorkomen dat je eenzaamheid en in een isolement raakt. Een hond is de sleutel om de achteruitgang bij ouderdom en ziekten tegen te gaan. Een hond geeft ons een reden om op te staan en verplicht ons uit bed te komen. In de ochtend heeft deze vriend geen uurwerk, maar toch weet hij meestal exact wanneer je uit bed moet, het krijgen van een likje als begroeting geeft je de kracht om op te staan bij iets mindere dagen.

Vrienden maken, naarmate mensen ouder worden is het soms moeilijker om vrienden te vinden of contact te maken met andere mensen. Mensen met honden maken veel kans aangesproken te worden om een gesprekje te voeren over het wel en wee van de hond. Hondenbezitters spreken andere baasjes sneller aan om verhalen over hun favoriete vriend met elkaar te delen.

10 De hond als dokter

Het is nog niet zo lang geleden dat geweten is dat honden kunnen helpen bij het opsporen, behandelen en zelf beheren van een verscheidenheid aan ziekten.

  • Sommige honden zijn getraind om huid, nier-, blaas- en prostaatkanker op te sporen.
  • Hulphonden helpen mensen met een beperking terug zelfstandig te functioneren en een normaal te leven te leiden.
  • Alzheimerpatiënten die in contact met honden worden gebracht krijgen hierdoor emotionele opflakkeringen en beperken in sommige gevallen bepaalde vormen van agressie.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!