...

De huid van de hond

huid
4
(3)

De huid van honden en puppies

De huid van de hond is een zeer belangrijk orgaan. De belangrijkste taken van de huid van de hond.

– De huid helpt het skelet en spieren bij het geven van vorm aan het lichaam

– De huid van de hond zorgt er voor dat verschillende invloeden van buiten niet op het lichaam kunnen inwerken

– Tegen mechanisch geweld biedt de huid bescherming

– De pigmentatie van de huid van de hond biedt bescherming tegen teveel zonlicht

– In de huid bestaan allemaal zintuigen die pijn, druk en temperatuur kunnen waarnemen

– De huid helpt bij het handhaven van de lichaamstemperatuur

– Reservestoffen worden in de huid opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan vetweefsel

– Onder invloed van zonlicht wordt in de huid van de hond vitamine D gemaakt

– En aan de huid kan gezien worden of een hond wel of niet gezond is. Als bijvoorbeeld de lever niet goed werkt krijgt de huid een gele kleur.

De opperhuid van de hond

De opperhuid van de hond bestaat uit dekweefsel en bestaat uit verschillende cellagen. De onderste laag heet de kiemlaag en bestaat uit snel delende cellen. Bij deling ontstaan 1 moedercel en 2 dochtercellen. Een van deze twee lagen blijft in de kiemlaag van de hond achter, de andere komt in de volgende laag te liggen. Op deze manier schuiven de cellen steeds verder naar boven.

Terwijl de cellen naar boven schuiven, produceren ze een eiwit dat men keratine of hoornstof noemt. Keratine is een taaie ondoordringbare substantie. Deze substantie is heel belangrijk voor de hond. Hoornstof is een belangrijke bescherming van het lichaam tegen mechanisch geweld en de inwerkingen van allerlei chemische stoffen. De cellen geven de hoornstof niet af, maar slaan hem in zichzelf op. Dit doen ze totdat ze eraan doodgaan, omdat ze helemaal vol zitten met hoornstof. De bovenste laag van de opperhuid bestaat dan ook helemaal uit dode cellen die gevuld zijn met hoornstof. De bovenste laag van de huid van de hond slijt dan ook constant dode cellen. Dit levert schilfers op, ook wel roos genoemd.

De tussencelstof van de huid is zeer belangrijk. Hij sijpelt tussen de cellen door naar het oppervlak van de huid van de hond en verspreidt zich daar. In de tussencelstof is een aantal stoffen opgenomen, waardoor bacterien en dergelijke bestreden worden. Deze tussencelstof is vettig. Wanneer men een dier met een verkeerde shampoo wast, verwijdert men het vet met de beschermende stoffen. De hond wordt dan extra vatbaar voor huidaandoeningen.

De lederhuid van de hond

De lederhuid ligt onder de opperhuid van de hond. De grens tussen die twee is geen rechte lijn, maar kronkelt sterk. Dit zorgt ervoor dat er een groter contactoppervlak is tussen de opperhuid en de lederhuid, zodat ze stevig met elkaar verbonden zijn. Het zorgt er ook voor dat de opperhuid iets kan bewegen ten opzichte van de lederhuid, zodat de huid geen hard korset vormt, maar een soepele trui.

De lederhuid van de hond bestaat uit bindweefsel, waarin zenuwen en bloedvaatjes lopen. De bloedvaatjes voeden de huid. De bloedvaatjes spelen ook een rol bij het afgeven van overtollige warmte. Bloed voert warmte aan vanuit de rest van het lichaam. Als de hond het nu erg warm heeft, worden de bloedvaatjes in de huid wijder. Hierdoor stroomt er meer bloed in de huid dan daarvoor. De huid wordt warmer en geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Wanneer de hond het koud heeft, zullen de bloedvaatjes nauw worden. Er komt dan minder bloed in de huid en er wordt weinig warmte afgegeven. Ook liggen in de lederhuid zintuigen die druk, pijn en temperatuur kunnen waarnemen.

In de lederhuid van de hond liggen ook pigmentvormende cellen. Deze cellen produceren stoffen die door de cellen in de opperhuid worden opgenomen, waardoor de opperhuid een kleur krijgt.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4 / 5. Aantal beoordelingen: 3

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!