...

Honden die passief roken worden sneller ziek

baas-rookt
0
(0)

Honden roken niet… of toch ?

Honden die passief roken zijn kwetsbaarder en gevoeliger aan allerlei ziekten en lopen meer risico op respiratoire, cardiovasculaire, longkanker en andere aandoeningen. Veel mensen beseffen niet dat roken in de nabijheid van honden en andere huisdieren de gezondheid van hun huisdier treft.

Tabaksrook bevat meer dan 4700 schadelijke chemische bestanddelen, waarvan er 43 kankerverwekkend zijn. Voorbeelden zijn ammoniak, acroleïne, koolmonoxide, dioxide, enz…

Studies hebben bewezen dat passief roken de kans op bronchitis, astma en allergieën bij huisdieren verhoogt. Ook de vruchtbaarheid neemt sterk af. De honden krijgen het moeilijker om grote inspanningen te leveren, het uithoudingsvermogen neemt sterk af. Dit is ook te merken tijdens trainingen op hondenclubs. Honden met lange snuiten als windhonden zijn gevoeliger voor neuskanker. Honden maken zichzelf schoon met hun tong door hun vacht te likken. Op deze manier worden ze blootgesteld aan een hoger niveau van schadelijke stoffen in vergelijking met mensen.

Ook na het verluchten van de kamer hebben honden nog last van de schadelijke bestanddelen van sigarettenrook. Deze bestanddelen worden geabsorbeerd in muren, meubelen, kleding, speelgoed en andere objecten nadat er een sigaret gerookt is. Deze achterblijvende stoffen reageren met oxidanten en andere bestanddelen in de omgeving waardoor er nieuwe vervuilende stoffen worden gevormd. De schadelijke bestanddelen in tabaksrook blijven weken en zelfs maanden na het roken van een sigaret in de ruimte aanwezig.

Daarom raden wij verstokte rokers aan om in open lucht te roken, toch is dit niet volledig veilig, de schadelijke stoffen worden via kleding, huid en stof, het huis binnengedragen.

Het is ook de taak van de overheid, clubs en andere dierenverenigingen om hun leden attent te maken over de gevolgen en de nadelen van passief roken door huisdieren.

Met deze bijdrage wil “De Nieuwe Hond” alle dierenliefhebbers die roken vragen om rekening te houden met huisdieren. Het is zeker niet de bedoeling een heksenjacht op rokers te ontketenen. Iedereen zijn vrijheid.

Toch willen we vermelden dat echte dierenliefhebbers niet roken in de nabijheid van hun dieren. Rokers die stoppen kunnen hun huisdier redden van ziekten die veroorzaakt worden door passief roken.

Steun ons en deel dit artikel op sociale media

 

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!