...

Teken ook actief op warme winterdagen

teek
4.9
(55)

Teken zijn ook actief op warme winterdagen, wie denkt dat teken alleen in de zomer voorkomen is eraan voor de moeite.

Venijnige beestjes zoals teken liggen meer op de loer dan je zou denken. Tekenbeten zijn een veel voorkomend probleem bij wandelingen in bossen en lang gras. Deze beestjes zijn het meest actief in de zomer, maar ook in het najaar durven deze vervelende beestjes ook hun kop boven steken.

December en januari zijn twee maanden waar teken niet zo actief zijn wegens de koude. In deze periode zitten ze veilig warm in de bodem, goed beschermd tegen winterse omstandigheden, maar dat wil niet zeggen dat ze op zachtere winterdagen niet tevoorschijn komen en zeker als de temperatuur boven de tien graden uitkomt. Een temperatuur van vier graden en een leuk zonnetje is genoeg om een teek actief te laten worden. We raden dus aan om tijdens de maanden oktober en november ook nog aandacht te schenken aan teken tijdens een wandeling op een mooie winterdag dag.

Teken en de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte, die door een bacterie wordt veroorzaakt. Door een tekenbeet kan die bacterie in het lichaam terechtkomen. Verwijder de teek zo snel mogelijk. Hoe sneller u ze weghaalt, hoe minder kans op besmetting. Wanneer de teek minder dan 24 u op de huid heeft gezeten, is de kans op besmetting zeer klein. Daarom is het verstandig om na iedere uitstapje in de natuur of na werk in de tuin uw lichaam en dat van kinderen en honden goed te controleren op teken. Kijk vooral op warme plekken, zoals oksels, liezen, bilnaad, knieholten. Teken nestelen zich ook – vooral bij kinderen – op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren.

Teken verwijderen

 • Teken die zich nog niet vastgehecht hebben, kan u met een warme douchestraal wegspuiten.
 • Gebruik NOOIT zeep of andere producten om de teek te verwijderen, hierdoor ontspannen de spieren van de teek en komt er vocht van de teek in de bloedbaan terecht.
 • Heeft de teek zich vastgezet, dan moet u ze zo dicht mogelijk bij de huid vast met een pincet en verwijder hem in één ruk van de huid. ( zie ook – Verwijderen van teken ) In de apotheek zijn hiervoor speciale tekenpincetten of tekentang te koop. Hiermee kan u de teek gemakkelijk vastgrijpen en uit de huid halen.
 • Bij gebrek aan een pincet kan u de teek ook vastgrijpen met de vingernagels. Omwikkel de vingers dan liefst met een zakdoek.
 • Ontsmet de plaats van de tekenbeet.
 • Verdoof of dood de teek niet met alcohol of ether. Er zijn aanwijzingen dat de kans op besmetting hierdoor toeneemt.
 • Noteer de datum van de tekenbeet. Mocht u een besmetting hebben opgelopen dan uit die zich vaak een hele tijd later.

U raadpleegt het best uw arts na een tekenbeet als:

 • er resten van de teek in de huid zijn achtergebleven.
 • u last krijgt van rode, ringvormige huiduitslag die groter wordt, hoofdpijn en/of pijn in armen of benen.
 • u zwanger bent.
 • in geval van hoge koorts en een griepsyndroom. Een bloedonderzoek kan aantonen of u besmet bent.

Na een tekenbeet verschijnt er vaak een rood plekje op de huid. Dat is normaal. Wordt dat plekje niet groter dan 5 centimeter, en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans dat het plekje een symptoom is van de ziekte van Lyme, bijna nul.

Indien de teek minstens 36 uur op de huid gehecht bleef, wat kan geschat worden op basis van de gezwollenheid van de teek en zeker wanneer er tekenen zijn van een besmetting (een grote rode vlek met een wit centrum op de huid, de zg. erythema migrans) kan het aangewezen zijn dat de arts een antibioticum voorschrijft (doxycycline in een eenmalige dosis). Het antibioticum moet wel binnen de 72 uur na verwijderen van de teek gegeven worden.

Veel wandelplezier met uw viervoeter !

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 55

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!