...

Urine, geslachtsopening, ademhaling, pols en temperatuur

temperatuur bij een hond
0
(0)

De gezondheid van honden kan je merken aan de urine , geslachtsopening , ademhaling , pols en temperatuur van de hond.

Urine
De urine dient zeker bij reuen in vele kleine hoeveelheden geloosd te worden. Teven plassen maar 3 of 4 keer per dag een grote heoveelheid. De urine dient helder en geel te zijn, mag geen ammoniakgeur afgeven en geen bloed bevatten.

Geslachtsopening
De geslachtsopening van de hond, mag zowel bij mannelijk als bij een vrouwelijk dier geen uitvloeiing vertonen. Er zijn echter ook gezonde honden, die frequent een pussende uitvloeiing vertonen. Let dan op de overige gezondheidskenmerken om te bepalen of de hond ziek is. Het slijmvlies hoort roze en vochtig te zijn.

Ademhaling, pols en temperatuur
De ademhaling van de hond hoort in rusttoestand kalm van het borst-buiktype te zijn. De hiervoor genoemde kenmerken van gezondheid zijn natuurlijk niet precies te meten. Ademhaling, pols en temperatuur zijn wel te tellen en te meten en daarom dus goed te interpreteren. Let er wel op dat een actieve hond die net aan het spelen is geweest hogere waarden heeft dan dezelfde hond die al een half uur in zijn mand heeft gelegen. Het is echter niet zo dat een normale adem- en polsfrequentie en een normale temperatuur altijd aangeven dat een hond gezond is. Wel kan er uit geconcludeerd worden dat als de adem- en/of polsfrequentie en/of temperatuur afwijkend zijn, kan de hond ziek zijn en mag men niet aarzelen een dierenarts te raadplegen.

Normale ademfrequentie, polsfrequentie en temperatuur van een volwassen hond
aantal ademhalingen per minuut: 10-30
aantal polsslagen per minuut: 60-120
temperatuur in graden celsius: 38-39

Het controleren van de hond op bovengenoemde punten, gebeurt ook altijd in deze volgorde. Eerst de ademhaling dan de pols en als laatst de temperatuur. Een opgewonden hond heeft een hogere ademhaling of pols. Zou men bij de hond nu eerst de temperatuur opnemen, dan veroorzaakt men opwinding bij het dier en dus hogere waarden voor ademhaling en pols.

Meer lezen over de neus, lichaam, uithoudingsvermogen en conditie

Lees meer over het gedrag , kop , oren en ogen

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!