...

Hartwormen bij honden

hartwormen
4
(5)

Hartworm bij honden kan dodelijk zijn

Er zijn verschillende aandoeningen die bij honden voor kunnen komen. Eén ervan is hartworm en deze aandoening is erg gevaarlijk! Het kan levensbedreigend zijn, de wormen vestigen zich namelijk in het hart en in de longslagaderen van de hond. Deze wormen kunnen als ze volwassen zijn 10-30 cm lang zijn en ze hebben een diameter van ongeveer 1 mm. De wormen komen op bepaalde plaatsen erg vaak voor en zo kun je ze in Noord-Amerika bijvoorbeeld veel vinden. Het is hoe dan ook verstandig dat je preventieve maatregelen neemt, om je hond er tegen te beschermen door hem bij een dierenarts te laten vaccineren.

Overdragen hartwormen

Honden kunnen hartwormen krijgen door muskieten. Als een besmette muskiet (muggen) je hond zou bijten, dan gaan de larven van de worm door naar je hond en deze kunnen dan 3-4 maanden in het lichaam aanwezig zijn en dan hebben ze het hart en de longslagaderen bereikt. Ze groeien dan binnen drie maanden uit tot volwassen wormen en dan beginnen ze zelf ook larven te produceren. Ze kunnen twee jaar overleven in de bloedsomloop van je hond. Als je hond besmet is met hartworm, dan veroorzaakt dat na een tijdje een ontsteking en dat zorgt voor een verdikking van de wand van de aderen, de bloeddruk zal verhogen. De hartfunctie van de hond kan tekort schieten en dat kan de dood tot gevolg hebben. Je gaat het aan de hond merken wanneer de hond erg ziek is en dat is vaak pas drie tot vijf jaar na de besmetting. De hond zal moe zijn en af en toe hoesten, de hoest zal later chronisch worden en de ademhaling zal ook moeizamer worden.

Hartworm hond behandelen

Als je hartwormen bij de hond wil behandelen, dan is dat een lang proces en ook een risico. De hartwormen kunnen zorgen voor een shock of embolie. Als honden behandeld worden, dan moeten ze continu gecontroleerd worden op de bijwerkingen en moeten ze een paar weken rustig aan doen. Het is van belang dat je je hond er tegen gaat beschermen zodat de hartworm geen kans krijgt bij jouw hond. Gelukkig zijn daar middeltjes voor en is het goed dat je dat nu gaat doen. Je wil namelijk niet dat je hond er aan gaat overlijden en zoveel klachten krijgt. Voorkomen is beter dan genezen (als dat al kan), zorg daarom dat je je hond gaat beschermen tegen hartwormen. Dat geldt ook wanneer je niet naar risicovolle gebieden met je hond op vakantie gaat. Het kan ook op andere plaatsen voorkomen, bescherm je hond waar je kunt. En dat is hier, door preventieve maatregelen te nemen tegen hartworm.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4 / 5. Aantal beoordelingen: 5

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!