...

Afscheid nemen van je hond, hoe en wanneer ?

Afscheid nemen van je hond, hoe en wanneer ? - waardig afscheid nemen
4
(3)

Afscheid nemen van je hond, uw beste maatje….

Hoe erg het ook klinkt, eens komt er een dag dat we afscheid moeten nemen van ons beste maatje. De relatie met je hond is speciaal. Meestal is er een echte band met elkaar, dit maakt het moeilijk elkaar los te laten. Toch bent u verantwoordelijk voor de zorg en het welzijn van je hond.

Veel eigenaren worden geconfronteerd met het nemen van beslissingen over het leven of overlijden voor hun hond. Een beslissing over euthanasie kan een van de moeilijkste beslissingen zijn die u ooit zult nemen met betrekking tot uw hond. Niet tegenstaande het je eigen keuze is hoeft dit geen beslissing te zijn dat je alleen moet dragen. Uw dierenarts, uw familie en vrienden kunnen u helpen en je hier ondersteuning bieden. Overweeg niet alleen wat het beste is voor uw huisdier, maar ook wat het beste is voor u en uw gezin.

Afscheid nemen doe je in het leven vaker dan je denkt. Iemand loslaten is een rouwproces dat best akelig kan zijn. Allerhande gedachten spoken door je hoofd. Probeer te denken aan de leuke dingen die jullie samen beleefden. Geniet van de maanden, dagen en uren die jullie nog bij elkaar kunnen zijn, elkaar gewoon alles geven zodat jullie met een goed gevoel elkaar kunnen loslaten. Het is moeilijk afscheid te nemen, toch weten jullie beiden wanneer de tijd is aangebroken.

De nazorg

Als u de beslissing neemt, kan uw dierenarts de juiste informatie verstrekken over euthanasie, de begrafenis, crematie of andere alternatieven.

Thuis begraven

Je hond in de tuin begraven is niet altijd toegestaan. Soms moet je een verplichte afstand bewaren tussen het graf van je hond en je woonhuis, gebouwen (of buren). Ook het gewicht en omvang van je hond kan een rol spelen om je hond in je eigen tuin te mogen begraven. In sommige steden is het zelfs verboden om honden thuis te begraven. Een hondenbegraafplaats is dan misschien een optie. Doe navraag op het gemeentehuis wat wel en niet is toegelaten.

Je hond bij de dierenarts achterlaten

Dikwijls is het ook mogelijk dat je uw overleden hond kan achterlaten bij de dierenarts. Deze zal het lichaam koel houden tot een gespecialiseerde firma je hond komt ophalen. Deze firma zal je hond in groep (samen met een tal van andere overleden dieren) cremeren. De eigenaar zal hier een vergoeding moeten betalen aan de betrokken firma.

Cremeren

Veel mensen kiezen voor het cremeren van hun huisdier. Het afscheid van je hond wordt tot in de puntjes geregeld door het personeel van het crematorium. Een crematie is iets duurder dan begraven, maar cremeren is voor veel mensen de aangenaamste oplossing. Naast de as van je overleden hond is het mogelijk een plukje vacht als aandenken te verkrijgen. Er is een ruime keuze van mooie urnen en andere prachtige attributen om de as in op te bergen. De kostprijs is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de overleden hond en de extra’s opties die je kiest.

Afscheid nemen van je hond, hoe en wanneer ?

Crematoriums in België

Lijst van dierencrematoriums in België
Klik hier

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4 / 5. Aantal beoordelingen: 3

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!