...

Zijn eikels en kastanjes giftig voor honden

eikels zijn giftig voor honden
4.8
(73)

Zijn eikels giftig voor honden ?

Een heerlijke herfstwandeling met je trouwe viervoeter is gewoonweg zalig! En dat niet alleen, hoe grappig is het niet om hem in dat hoopje bladeren te zien duiken? Een dikke laag bladeren vormen de speelplaats voor onze viervoeters. Maar wees waakzaam, hoopjes herfstbladeren kunnen gevaarlijk zijn voor honden en andere huisdieren. Zo is er heel wat te vinden tussen en onder afgevallen bladeren. Je kan er alles vinden zoals giftige paddenstoelen, dennenappels, kastanjes en wat je zeer niet mag vergeten zijn eikels, want eikelnootjes zijn giftig voor honden.

Eikels zijn giftig voor honden !

Eikels bevatten een hoog gehalte aan looizuur (tannine) wat giftig is voor honden. Vooral de onrijpe, dus groene eikels en de eikenbladeren zijn giftig voor honden. Daarnaast zijn ze scherp en kunnen dus voor beschadiging van het maagdarmkanaal zorgen. Ook bevatten ze tannine dat voor ernstige ziekteverschijnselen zorgen en zelfs tot overlijden van uw hond kan leiden. Rijpe eikels bevatten minder van deze giftige stof en zijn daarom minder giftig, maar het is beter om uw huisdier helemaal geen eikels te laten eten!

Symptomen tanninevergiftiging:

– Rusteloos
– Buikpijn
– Diarree
– Overgeven
– Stijve spieren
– Gebrek aan eetlust
– Verlammingsverschijnselen

De eerste symptomen van deze vergiftiging door eikels zijn buikpijn, misselijkheid en braken vaak gevolgd door diarree. Je hond kan in eerste instantie rusteloos zijn, maar later zie je vaak dat sloomheid op de voorgrond komt te staan. Deze symptomen kunnen al kort na het opeten van de eikels optreden.

zijn kastanjes giftig voor honden

Hoe zit het met andere boomvruchten zoals dennenappels en kastanjes?

Op zich zijn dennenappels en kastanjes niet giftig. Ze kunnen echter wel voor beschadiging en verstopping van het maag en darmkanaal zorgen, waardoor uw huisdier alsnog ziek kan worden waarbij soms zelfs een chirurgische ingreep noodzakelijk is.

Behandeling

Als je hond een eikelvergiftiging heeft opgelopen, zal hij of zij behandeld moeten worden. Soms zal de dierenarts je hond laten braken om achtergebleven eikels uit de maag te verwijderen. Daarnaast zullen de maag en darmproblemen moeten worden aangepakt. Bloedonderzoek kan nodig zijn om vast te stellen of de nierfunctie nog voldoende is. In ernstige gevallen kunnen de nieren zodanig zijn aangetast dat zij niet meer werken en kan het dier dood gaan. Dus heb je gezien dat je hond één of meerdere eikels heeft gegeten of vertoont hij eerder genoemde symptomen, neem dan altijd direct contact op met je dierenarts!

Je hoeft niet in paniek te raken wanneer je hond een enkele eikel oppeuzelt, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Laat je hond niet spelen met eikels, kastanjes en dennenappels. Lukt het niet om het herfstfruit af te pakken? Probeer dan om het te ruilen met een snack of beloningssnoepje.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.8 / 5. Aantal beoordelingen: 73

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!