...

Evergem is geen dieronvriendelijke gemeente

hond aan de leiband
1.5
(2)

De burgemeester van Evergem geeft een korte reactie over het tumult dat was ontstaan over loslopende honden en gasboetes binnen zijn gemeente Evergem. Er circuleerden bepaalde negatieve berichten op sociale media en lokale pers over een akkefietje met een losgebroken hond en gasboetes van 350 Euro voor niet aangelijnde honden binnen zijn gemeente.

Evergem is zeker geen dieronvriendelijke gemeente, het huidige gemeentebestuur maakt zelfs werk van een honden losloopweide in te richten op het kasteeldomein van Wippelgem.

 

Honden aan de leiband

Honden moeten in Evergem overal aan de leiband blijven, ook op speelterreinen en langs trage wegen. In bepaalde gevallen kan er een uitzondering aangevraagd worden.

Er zijn uitzonderingen voor

  • blindengeleidehonden of hulphonden
  • de afgerichte honden tijdens de jachtperiode
  • op een hondenlosloopweide

Joeri De Maertelaere- burgemeester over honden en gasboets in Evergem…

“De voorbije dagen hebben we nogal wat mogen lezen over honden en gasboetes in Evergem… zegt Joeri De Maertelaere

Tijd voor een korte reactie.

“Vooreerst: we zijn helemaal geen dieronvriendelijke gemeente of uitzuigers die inkomsten zoeken op de kap van de hondenliefhebbers! Integendeel.

In het politiereglement van de gemeente Evergem heeft steeds gestaan dat honden aan de leiband moeten om te vermijden dat wandelaars of spelende kinderen of zelfs andere honden in gevaar worden gebracht. In geval bepaalde hondeneigenaars hardleers zouden blijven, dan zou volgens dat politiereglement een gasboete tot maximum 350 EUR kunnen uitgeschreven worden. Dit als spreekwoordelijke stok achter de deur. Het politiereglement is in Evergem steeds zo geweest en is de voorbije jaren onveranderd gebleven.

Nog nooit zo een maximale gasboete uitgeschreven tegen hondeneigenaars

In de praktijk zijn er relatief weinig problemen en is zo een maximale gasboete bij mijn weten nog nooit uitgeschreven. Recent hadden we bijvoorbeeld problemen in een bepaalde wijk met een bepaalde hond die steeds uitbrak. We hebben eerst bemiddeld en de eigenaar verzocht om de afsluiting aan te passen in plaats van een gasboete op te leggen. De eigenaar was begripvol en heeft dit gedaan. De buren waren tevreden.

Berichten die via sociale media een eigen leven leiden

De berichten via sociale media en in de lokale pers zijn de voorbije dagen een eigen leven gaan leiden nadat het artikel uit het politiereglement over de honden recent nog eens herhaald is in het gemeentelijk informatieblad De Burggrave en op de website van de gemeente.

“Ik ben hierover als burgemeester zelf nooit gecontacteerd (ook al word ik geciteerd) en het is wat vervelend dat dit alles nu zo een hoge actualiteitswaarde krijgt, terwijl er in de praktijk geen enkele concrete aanleiding voor is… en er zo veel mooie initiatieven van inwoners, verenigingen en bestuur meer aandacht verdienen!”

Het huidige gemeentebestuur maakt er ten slotte werk van om op het kasteeldomein van Wippelgem een hondenlosloopweide in te richten. Dit is goed bereikbaar en centraal gelegen in onze gemeente. De inrichting van de hondenlosloopweide staat in het beheersplan van het kasteel dat we volgende maand door de gemeenteraad willen laten goedkeuren.

“Ik vond het nuttig dat de lezers dit alles zouden weten vooraleer en in plaats van kritiek te formuleren en zijn/haar gal te spuwen via sociale media.”

Vriendelijke, zonnige groeten, Joeri De Maertelaere- burgemeester

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 1.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!