...

Wat is omgekeerd niezen bij honden

Omgekeerd niezen of reverse sneezing Depositphotos_327370528_S
5
(253)

Omgekeerd niezen of reverse sneezing bij honden

De aandoening die bekend staat als omgekeerd niezen of reverse sneezing, wordt ook faryngeal gag-reflex of paroxismale ademhaling genoemd. Het komt vaak voor bij honden en bepaalde rassen zijn er vatbaarder voor dan andere. Deze omvatten Boxers, Boston Terriers, Bulldogs, Mopsen en Shih Tzus. U hoeft zich geen zorgen te maken als uw hond omgekeerd moet niezen – dit duurt meestal tussen een paar seconden en een minuut. Zodra het eindigt, zal de hond terugkeren naar de normale ademhaling.

Wat is reverse sneezing bij honden?

Wanneer een hond niest, wordt er lucht door de neus naar buiten geduwd. Wanneer een hond echter omgekeerd niest, wordt er lucht in de neus getrokken en ontstaat er een luid snurk- of toeterend geluid. Honden die omgekeerd niezen, kunnen hun baasjes er vaak van weerhouden om ze te aaien. Naast deze tekenen van omgekeerd niezen, kunnen sommige honden ook lopende ogen en een verhoogde hartslag hebben.

Wat veroorzaakt omgekeerd niezen?

De oorzaken van omgekeerd niezen bij honden kunnen moeilijk te bepalen zijn. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn echter omgevingsgeuren (rook, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, parfum, kamersprays, stof, pollen), lichaamsbeweging, weersveranderingen, strakke halsbanden en plotselinge beweging van een riem. Omgekeerd niezen wordt veroorzaakt door krampen in het zachte gehemelte en de keel. Dit kan worden veroorzaakt door irritatie in de keel, keelholte of strottenhoofd.

Het is gemakkelijk om de hoeveelheid allergenen in de lucht waaraan uw hond wordt blootgesteld te verminderen. Je kunt meubels regelmatig afstoffen, niet-giftige schoonmaakmiddelen gebruiken en je hond wassen met natuurlijke geuren in shampoo en conditioner.

Elke keer dat je iets lekkers voor je hond opent, kan het zijn dat je hond omgekeerd begint te niezen. Hun reukvermogen is 100.000 tot 1.000.000 keer sterker dan dat van een mens. Al van deze triggers in combinatie met de uitzonderlijke neuscapaciteiten van uw hond kan resulteren in omgekeerd niezen. Voeg seizoensgebonden veranderingen in de temperatuur of de vochtigheid toe en je hebt een perfecte situatie voor mogelijke omgekeerde niesfeesten. Luchtbevochtigers kunnen een verschil maken om de neusholtes van uw hond comfortabel en gezond te houden.

Honden kunnen ook omgekeerd niezen ervaren als gevolg van overmatige opwinding, snel eten of drinken of andere hoge niveaus van opwinding.

Omgekeerd niezen of reverse sneezing Boston Terrier Depositphotos_453788526_S

Wat moet je doen tijdens omgekeerd niezen?

Stel je hond gerust tijdens het omgekeerd niezen, en het is belangrijk dat je als baasje zelf kalm blijft. Het is van cruciaal belang dat uw hond en zeker jezelf niet in paniek raakt. Dit zou er anders voor kunnen zorgen dat je hond telkens angstig gaat worden worden bij het omgekeerd niezen, wat grotere problemen kan veroorzaken tijdens een omgekeerde niesbui.

Praat met uw hond op een rustige, geruststellende stem. Je kunt ze ook vertellen dat ze een goede hond zijn en dat alles goed komt. Om de kramp in zijn keel te stoppen, kan je zachtjes de keel van je hond masseren. Het niezen kan worden gestopt door de neusgaten van de hond kort te bedekken. Deze techniek dwingt de hond om te slikken, wat vaak de irritatie van de neus verlicht.

Is er een vervolgbehandeling nodig?

Het komt vaak voor dat honden omgekeerd niezen ervaren. Het is echter nog steeds nodig om met een dierenarts te praten als de handeling langer dan een minuut aanhoudt of vaak voorkomt. Dit komt omdat er een onderliggende oorzaak kan zijn die medische aandacht vereist. Oorzaken kunnen zijn kennelhoest, neuskanker, mijten, neusinfecties, poliepen, tumoren of een ingeklapte luchtpijp of een luchtweginfectie, waarvoor medische tussenkomst nodig is.

Het kan voor zowel u als uw hond behoorlijk schokkend zijn om omgekeerd niezen te ervaren. Jullie kunnen allebei in paniek raken omdat je niet weet wat er aan de hand is. Daarom is het belangrijk dat u tijdens deze omstandigheden rustig blijft. Hierdoor kan uw hond hetzelfde doen en begrijpen wat er aan de hand is. Tijdens een omgekeerde niesbui kan uw hond de behoefte voelen om meer interactief met u te zijn. Als suggestie kun je proberen hun keel te masseren om ze door de aflevering heen te helpen. Traditioneel gezien is fysieke interventie echter niet nodig voor de hond en kan zowel u als uw hond meer gestrest maken.

Andere oorzaken die verband houden met omgekeerd niezen

Bijkomende ziekten die verband houden met honden die omgekeerd niezen, zijn onder meer … een allergische bronchitis kan chronische irritatie van de longen en luchtwegen veroorzaken. Dit kan leiden tot hoesten, piepende ademhaling en ademhalingsmoeilijkheden.

Als uw hond tranende ogen, een hoestbui en niezen heeft, kan hij of zij een bacteriële of virale infectie van de bovenste luchtwegen hebben.

Soms ervaren honden hoesten of andere ademhalingsmoeilijkheden als gevolg van een ingeklapte luchtpijp. Dierenartsen moeten dit behandelen.

Honden met een kortere neus dan normaal hebben moeite met ademhalen en hebben vaak moeite om rustig te ademen. Dit komt door hun verkorte luchtwegen.

Honden kunnen hoesten, kokhalzen en hijgen als gevolg van carditis. Dit is de medische term voor vochtophoping in de longen als gevolg van hartaandoeningen. Het is vergelijkbaar met omgekeerd niezen bij honden.

Omgekeerd niezen of reverse sneezing boxer Depositphotos_5651949_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 253

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!