...

Honden met korte snuiten krijgen nieuw fokadvies

Mopshond
4.5
(2)

De Vlaamse Fokkerijcommissie is gestart met een nieuw paringsadvies of fokadvies voor brachycefale rassen. Dat zijn populaire hondenrassen, zoals onder andere, de Franse buldog en de mops die kampen met ademhalingsproblemen. Maar er zijn meer dan deze twee hondenrassen die er ook last van hebben. Door onderzoek heeft men nu ook gemerkt dat er zelfs rassen met een lange snuit ook kampen met ademhalingsproblemen.

Nederland

Er is redelijk veel heisa ontstaan in Nederland omdat deze rassen problemen zouden hebben met hun ademhaling. Daarom heeft de minister van Nederland zich gaan ontfermen over deze rassen en heeft een studie uitgebracht “fokken met kort gesnuite honden” waarbij de snuit een verplichte lengte moet hebben. Deze studie is zo streng dat bijna geen enkele hond door de selectieproef raakt.

Honden met korte snuiten krijgen nieuw fokadvies - foto persconferentie Vlaamse Fokkerijcommissie

Foto persconferentie Vlaamse Fokkerijcommissie

Kort door de bocht

Toch is deze studie kort door de bocht want het blijkt ook dat sommige andere rassen met lange neuzen ook soms ademhalingsproblemen vertonen. Boas of brachycefaal obstructief syndroom is een complexe aandoening. Wetenschappers hebben altijd gedacht dat de korte snuit het probleem was van ademhalingsproblemen.

Nu blijkt dat de Norwich Terriër hetzelfde problemen vertoont, niettegenstaande hij een proportionele en lange neus heeft. Daarom heeft de Vlaamse Fokkerijcommissie, samen met Pets for live een volledig nieuw schema uitgewerkt voor deze rassen met korte snuiten. FOKADVIES_BRACHYCEFALSE_RASSEN

Ondertussen gaat het onderzoek verder en hebben fokkers de taak om de ouderdieren zodanig te koppelen (met behulp van een nieuwe tabel) zodat de nakomelingen van deze hondenrassen terug normaal kunnen functioneren zonder ademhalingsproblemen.

“Fokkers van rashonden bepalen samen de toekomst van een populatie door het maken van de juiste combinaties. Zij dragen een grote verantwoordelijk ten aanzien van hun ras. Daarbij kan de wetenschap fokkers helpen bij het nemen van de juiste beslissingen. Begrippen zoals DNA onderzoek, ouderschapscontrole, fokwaardeschattingen, inteeltverloop, genetische diversiteit, .. hebben reeds decennia lang hun nut bewezen in andere diersoorten.” zegt de Vlaamse Fokkerijcommissie.

De Vlaamse Fokkerijcommissie brengt fokkers, rasverenigingen en wetenschap samen om de toekomst van de rashond te garanderen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!