...

Hoe kun je de tanden van je hond verzorgen?

Hoe kun je de tanden van je hond verzorgen
5
(259)

Hoe kun je de tanden van je hond verzorgen? 

Het goede nieuws voor honden is dat ze niet zo vatbaar zijn voor gaatjes als mensen. Toch kunnen ze alsnog problemen krijgen met hun gebit, waardoor het verstandig is om een hondenverzekering af te sluiten. Door zo’n huisdierverzekering af te sluiten zal de behandeling van dit probleem vergoed worden. Heb je een kat? Sluit dan hiervoor een kattenverzekering af. Het liefst wil je hier natuurlijk niet gebruik van maken, want dit zou betekenen dat je viervoeter pijn heeft. Het is daarom verstandig om het gebit van je honden goed te verzorgen, wat mogelijk is met behulp van de tips die genoemd worden in dit artikel. 

Tanden poetsen 

Als je hond zijn eigen tanden kan poetsen, stop dan met het lezen van dit artikel en begin met het posten van de video op YouTube. Helaas is de kans groot dat je viervoeter hier niet tot in staat is. Je moet dan dus zelf een tandenborstel voor honden pakken. Dit kan het beste tweekoppig zijn met de borstels in een hoek van 45 graden, zo kan onder de tandvleesrand ook schoongemaakt worden. In het begin zal je hond niet echt fan zijn van het tandenpoetsen, maar hopelijk kun je hier alsnog een aangename ervaring van maken. Het is verstandig om hiermee aan de slag te gaan nadat je hebt gewandeld met je dier aangezien hij/zij dan waarschijnlijk moe is. Begin langzaam en stop als je hond onrustig wordt, zelfs als je niet de hele bek van het dier hebt gepoetst.

Juiste tandpasta

Dit is erg belangrijk. Gebruik beslist geen gewone menselijke tandpasta voor je hond. De meeste menselijke tandpasta bevat namelijk fluoride, wat buitengewoon giftig is voor honden. Bij de meeste goede dierenwinkels kun je tandpasta voor honden vinden, dit moet je dus kopen voor het poetsen van het gebied van je huisdier. Sommige dierenwinkels bieden ook mondwater voor honden aan, dat je kunt toevoegen aan waterbakken om bacteriën te doden en tandplak te verminderen. Bij correct gebruik en verdund in het water van je huisdier, is mondwater voor honden veilig. Zorg er wel voor dat je huisdier niet de hele fles te pakken krijgt. Gebruik, net als bij tandpasta, ook geen mondwater voor mensen bij je hond.

Kauwbotten en -speeltjes

Er zijn veel synthetische botten en kauwspeeltjes die speciaal zijn ontworpen om het tandvlees en het gebit van je hond te versterken. Zorg er wel voor dat je veilige voorwerpen geeft waar je hond op kan kauwen. Harde voorwerpen kunnen namelijk gebroken tanden veroorzaken, dus dit moet je je dier beslist niet geven. Door je hond een goed bot te geven om op te kauwen, kan hij zich ontdoen van ophoping en sterke tanden houden. Toch is dit niet alles, stel je namelijk een mens voor die alleen kauwgom kauwt en mondspoeling gebruikt. Dat is geen effectieve manier om een ​​goede mondhygiëne en algehele gezondheid te garanderen. Hetzelfde geldt voor je hond. Tandenpoetsen is dus alsnog belangrijk en noodzakelijk!

Regelmatige tandreinigingsbeurten

Ondanks je beste inspanningen, krijg je je hond waarschijnlijk niet een volledige, diepe reiniging met een tandenborstel zoals een dierenarts dat kan. Zelfs als je huisdier gezonde tanden heeft, is het een goed idee om je dierenarts regelmatig reinigingen te laten uitvoeren waarbij tandplak en tandsteen worden verwijderd, het tandvlees wordt schoongemaakt en de tanden worden gepolijst. Afhankelijk van de grootte van je hond, moet je hem elke zes maanden tot een jaar voor een routinereiniging meenemen. Bij kleinere honden moet dit in principe nog vaker gedaan worden aangezien zij vatbaarder kunnen zijn voor de vorming van onder meer tandplak en ziektes.

Hoe kun je de tanden van je hond verzorgen

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 259

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!