...

10 tekenen van depressie bij honden

10 tekenen van depressie bij honden
4.6
(138)

10 tekenen van depressie bij honden – Honden kunnen depressief zijn en wat zijn de signalen

Depressie bij honden bestaat wel degelijk, toch zijn de signalen soms moeilijk op te merken. Het gebeurt misschien niet van de ene op de andere dag. U zult zich waarschijnlijk enige tijd na het optreden van de symptomen realiseren dat er iets verkeerd loopt met je hond. De meest voorkomende oorzaken van depressiviteit bij honden is de dagelijkse omgang met een depressief baasje, het verlies van een familielid, een traumatische ervaring.

10 tekenen van depressie bij honden

Depressie bij honden mag je niet onderschatten. Er zijn eigenlijk maar twee dingen die wij eigenaren moeten doen als het gaat om honden en depressie. Identificeer eerst de verandering van persoonlijkheid en maak de associatie met depressie. Ten tweede, doe er iets aan. Het is eigenlijk het eerste punt dat de tijd kan nemen en het is eigenlijk het belangrijkste punt, want als we eenmaal begrijpen wat er aan de hand is, kunnen we verder gaan en proberen het probleem op te lossen.

Dit zijn 10 signalen die je kunnen vertellen dat jouw hond depressief is.

1. Meer moe dan normaal

Als u merkt dat uw hond meer vermoeid is dan normaal, kan dit een teken zijn dat er iets niet klopt. Dit gebeurt misschien niet van de ene op de andere dag en je realiseert je misschien plotseling dat ze niet zo energiek zijn als een paar weken of zelfs maanden geleden.

Je moet hier voorzichtig zijn en niet alleen aannemen dat de reden dat ze moe zijn, vanwege een depressie is. Er kunnen veel redenen zijn waarom honden slaperig zijn en het is iets dat niet mag worden genegeerd, omdat het kan wijzen op andere gezondheidsproblemen.

2. Huilen of ongebruikelijke geluiden maken

Depressieve honden kunnen ook plotseling beginnen  huilen of vreemde geluiden maken zonder dat ze pijn hebben. Dit kan dit een teken van depressie bij honden zijn. Dit kan op elk moment van de dag of nacht gebeuren en lijkt een bijna onvrijwillige reactie te zijn op hoe ze zich voelen.

3. Honden lopen met hun hoofd naar beneden

Met het hoofd naar beneden lopen is vergelijkbaar met hoe wij lopen wanneer iets ons zwaar maakt. Hiernaast zullen waarschijnlijk ook andere symptomen op te merken zijn.

4. Je hond wil niet spelen

Een van de meest opvallende symptomen van een depressie is de droeve blik en het niet meer spelen. Spelletjes waar ze normaal blij van worden, laten ze gewoon links liggen. Je pakt een bal, laat hem zien en gooit hem weg. In plaats van met de staart te kwispelen van zodra je dicht bij hen komt, heffen ze nauwelijks hun hoofd op en zien eruit alsof ze alleen gelaten willen worden.

Als het je lukt om ze naar buiten te krijgen om te oefenen, zullen ze er geen enthousiasme voor tonen. Hoe hard je ook probeert om ze geïnteresseerd te krijgen in spelen, kan het ze echt niets schelen. Dit gedrag kan zich in verschillende niveaus manifesteren. Ze kunnen bijvoorbeeld aanvankelijk met hun staart kwispelen, maar na een paar seconden stopt het. Het is alsof ze slechts een paar seconden vergeten hoe verdrietig ze zijn, .

Uw instructies voor hen om te zitten, te blijven, lopen, enz… kan door hun koppig gedrag komen, dit kan voorkomen bij honden die perfect gezond zijn. Of ze kunnen het horen en verwerken wat u zegt maar kiezen ervoor om het gewoon te negeren. Hoe dan ook, het kan een teken van depressie zijn wanneer ze ervoor kiezen om je bevelen te negeren. Dit gaat waarschijnlijk gepaard met andere symptomen, vooral vermoeidheid.

5. Ze zien er gewoon verdrietig uit

De bewegingen zullen langzamer zijn en als je in hun ogen kijkt, zie je niet die oude sprankeling waar je van hield. Dit is niet het enige teken van depressie dat ze zullen vertonen en zal meestal ook verband houden met een gebrek aan energie en het verlangen om te spelen.

6. Gebrek aan eetlust en gewichtsverlies

Een voor de hand liggende is het gebrek aan eetlust en gewichtsverlies, maar wat de meeste honden gemeen hebben, is dat ze alles zullen eten dat voor hen ligt, ongeacht hoe hongerig ze zijn! Dus, voor een hond om voedsel te weigeren of geen interesse in voedsel te tonen, is ongebruikelijk. Normaal gezien kunnen ze lekkere hondensnoepjes moeilijk weerstaan. Ze kunnen het benaderen, wat meer gewoonte is dan wat dan ook, maar zodra ze het ruiken, zie je ze langzaam omdraaien en weglopen.

Dit is een belangrijk punt en een gebied dat de gezondheid van de hond snel kan beïnvloeden. Je moet ervoor zorgen dat ze voldoende vocht binnen krijgen en als ze een paar dagen niet hebben gegeten, dan heb je echt hulp nodig van een professional. Ga er nooit vanuit dat ze ’s ochtends in orde zijn. Als u zich zorgen maakt, bel dan de dierenarts.

7. Honden die depressief zijn kunnen zich verbergen

Honden zijn meestal graag in dezelfde kamer als hun eigenaar. Ze liggen weliswaar niet altijd op schoot, maar ze willen graag weten waar we zijn. Dit is net zoals we willen weten waar ze zijn. Dit beeld maakt het vreemd als ze onvindbaar zijn. Als je rondkijkt, zie je ze misschien in de hoek van een kamer of je verstopt je onder een tafel of ergens anders waar ze normaal niet liggen. Dit is geen normaal gedrag voor een hond en mag niet worden genegeerd. Eigenlijk mag geen van deze punten worden genegeerd.

8. Likken of kauwen aan de poten

U kunt merken dat uw hond aan zijn poten likt of kauwt, of krabt zonder aanwijsbare reden. Vooral bij het likken kan dit bijna obsessief worden en kunnen hun poten hierdoor behoorlijk rauw worden. Vaak wordt dit geassocieerd met verlatingsangst en depressie. Negeer dit gedrag niet, want het is mogelijk niet alleen gerelateerd aan depressie, maar ook aan andere hondenziekten en gezondheidsproblemen zoals mijten, kwetsuren enz..

9. Agressie bij honden kan ook een teken zijn van depressie

Dit is waar we voorzichtig moeten zijn en vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Als een hond zich ziek voelt, fysiek of mentaal, kan hij tekenen van agressie vertonen. Zelfs uw typisch rustige kleine onschuldige hond kan kwaadaardig worden als hij zich niet goed voelt. Vooral als ze worden geprovoceerd.

10. Binnen naar het toilet gaan

Binnen naar het toilet gaan kan te maken hebben met het feit dat ze niet het gevoel hebben dat ze de energie hebben om daadwerkelijk naar buiten te gaan. Dat het ze niet kan schelen waar ze heen gaan of dat ze gewoon niet weten dat ze het doen. Uw hond mag hiervoor niet worden gestraft, omdat u zult merken dat dit hem alleen maar verder depressief maakt. Dit gedrag is hoogstwaarschijnlijk, maar niet altijd een symptoom van het onderliggende probleem en zal hoogstwaarschijnlijk verdwijnen zodra ze beter zijn.

Er kunnen ook andere redenen waarom uw hond zijn blaas- of stoelgang mogelijk niet onder controle kan houden. Neem hiermee geen risico en praat met uw dierenarts als deze aanhoudt.

Waarom worden honden depressief en wat kan je doen?

Het eerste dat u moet doen, is je hond laten controleren door een professional, uw dierenarts, en ervoor zorgen dat ze gezond zijn en dat er geen andere onderliggende problemen zijn.

Als dat zo is, dan is uw werk relatief eenvoudig. Je moet tijd met ze doorbrengen. Zoveel tijd als je kunt. Ga bij ze zitten, wees gelukkig en probeer ze minstens twee keer per dag het huis uit te krijgen voor wat frisse lucht en wat beweging.

1. Uw hond maakt deel uit van uw gezin en moet zodanig worden behandeld

Soms nemen dingen het over in ons leven en wordt onze concentratie afgeleid naar andere dingen. Dit is heel natuurlijk en dit overkomt ons allemaal. Als u echter niet langer op uw hond let en er niet mee speelt of er tijd mee doorbrengt en niet traint, dan gaat dit maar in één richting. Vergeet niet dat uw hond deel uitmaakt van uw gezin en als zodanig moet worden behandeld. Ze krijgen maar één leven en het is veel korter dan het onze, geef ze het beste leven dat je kunt.

2. Alleen gelaten worden en verlatingsangst

Dit is het punt waarop de meeste eigenaren zich moeten concentreren, omdat dit vaak de reden is waarom honden tekenen van depressie beginnen te vertonen. Het simpele feit is dat een hond niet de hele dag alleen mag worden gelaten. Honden zijn sociale dieren en hebben aandacht van ons of mogelijk een andere hond nodig. Hierdoor kan een hond snel tekenen van verlatingsangst vertonen, wat vrij snel kan leiden tot een destructieve persoonlijkheid en andere gezondheidsproblemen.

Gelukkig is niet alles verloren. De overgrote meerderheid van de gevallen is depressie bij honden van korte duur omdat hun eigenaren beseffen wat er aan de hand is, de oorzaak achterhalen en deze verhelpen. Het hoeft niet permanent te zijn.

10 tekenen van depressie bij honden

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.6 / 5. Aantal beoordelingen: 138

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!