...

Blaasontsteking hond

blaasonteking hond
5
(6)

Blaasontsteking hond

Een blaasontsteking bij de hond komt helaas vaak voor. Als je het kunt herkennen en de signalen dus snel oppakt, is het zowel voor jou als voor de hond erg fijn. Een blaasontsteking is vervelend en je hond kan hierdoor onzindelijk worden. Je kunt namelijk heel goed iets doen aan de blaasontsteking bij een hond. Als je merkt dat een hond kleine beetjes plast, dan kan de oorzaak een blaasontsteking zijn. Het is een irritatie aan de blaaswand en de meest voorkomende oorzaken zijn bacteriële infecties en blaasstenen. Ook kan het veroorzaakt worden door poliepen, of door een afwijkende anatomie van de blaas en diverse soorten tumoren. Antibiotica hoeft niet altijd de oplossing te zijn, wanneer je hond een blaasontsteking heeft. Er moet eerst gekeken worden naar de achterliggende oorzaak. Als deze bekend is, dan kan de juiste behandeling in worden gezet.

Herken een blaasontsteking bij je hond

Meestal merk je dat je hond ineens vaker kleine beetjes moet plassen. Ook kan het zijn dat de hond pijn heeft, ongemak ervaart bij het plassen, bloed heeft in de urine, troebele urine heeft of moet persen op een lege blaas. Er is nog iets waar je op moet letten wanneer je een reutje hebt. Wanneer je reu namelijk perst op de urine en er komt niets, dan dien je direct een dierenarts te contacteren. Het is dan namelijk een gevaarlijke situatie, want de kans is groot dat de urineweg is geblokkeerd door blaasstenen. Deze zijn dan vast gelopen in de urinebuis.

Diagnose blaasontsteking bij de hond

Meestal is het goed vast te stellen dat het bij de hond om een blaasontsteking gaat. Er moet wel altijd gekeken worden wat de achterliggende oorzaak is. Andere kwalen en/of aandoeningen moeten worden uitgesloten. Aan de eigenaar wordt gevraagd hoe de hond plast, dit kan al veel informatie geven over de mogelijke oorzaak. De buik zal ook goed na worden gevoeld door de dierenarts, net als de blaas en de nieren. Er kan een urineonderzoek plaatsvinden. De urine dient vers te zijn en niet ouder dan 2-4 uur te zijn (in de koelkast bewaard). Er wordt gekeken naar afwijkingen in de urine. Vervolgens kan er een vervolgonderzoek worden ingezet als de oorzaak niet geheel duidelijk is. Dan kan er een urinekweek na een blaaspunctie worden gedaan. Er kan een foto worden gemaakt of er kan gekozen worden voor een echo.

Urine opvangen van de hond is een lastige zaak. De meeste honden stoppen met plassen als jij in de buurt komt met een opvangbakje. Zo zijn er ook zakjes met klevers verkrijgbaar om de urine op te vangen. Met veel geduld moet het lukken. De dierenarts heeft de urine nodig voor onderzoek!

Behandeling blaasontsteking hond

Hoe de blaasontsteking van een hond behandeld wordt, hangt af van de oorzaak. Bij de bacteriële blaasontstekingen wordt er vaak gekozen voor antibiotica en pijnstilling. Als er blaasstenen zijn, dan moeten deze operatief verwijderd worden. Als het over goedaardige poliepen gaat, dan zijn deze vaak operatief te verwijderen en bij kwaadaardige blaastumoren is dat een stuk lastiger. Ga naar de dierenarts bij een vermoeden van een blaasontsteking van je hond, hoe eerder je handelt, hoe sneller je duidelijkheid hebt en zo de hond verlost kan worden van de pijn.

Hoe is blaasontsteking bij honden te voorkomen?

Allereerst is het belangrijk de oorzaken van een blaasontsteking te voorkomen. Zorg steeds voor voldoende drinken en voorkom dat de hond op een natte/koude ondergrond gaat plassen. Dit speelt vooral bij teven een grote rol, omdat zij lager bij de grond hangen tijdens het plassen. Zo kan een hond blaasontsteking krijgen door te urineren in de sneeuw. Laat een hond daarom niet in de sneeuw of in het koude gras zitten.

Ook kan je ervoor kiezen om Vitamine C te geven aan de hond. Vitamine C wordt uitgescheiden door de nieren en zorgt ervoor dat de urine zuur wordt. In een zure omgeving gaan bacteriën dood, waardoor een blaasontsteking voorkomen kan worden. Ook dieetvoeding kan helpen om het risico op blaasstenen of blaasgruis te voorkomen.

blaasontsteking bij de hond

 

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 6

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!