...

Hoe het leven van een oude hond wat makkelijker te maken?

Hoe het leven van een oude hond wat makkelijker te maken - foto pixabay
4
(1)

Veel mensen staan er niet bij stil maar honden op latere leeftijd vertonen bepaalde ouderdomskwaaltjes waar we natuurlijk ook rekening moeten mee houden. Een oude hond heeft andere behoeften dan een puppie of een hond op jonge leeftijd.

Wat kun je doen om het leven van een oude hond wat makkelijker te maken?

Zorg altijd voor voldoende lichaamsbeweging. Als je hond al wat ouder wordt en je merkt dat zijn conditie achteruit gaat of dat deze toch wat moeilijker loopt. Zorg dan dat je iets vaker de deur uitgaat, maar dat de stukken die je wandelt niet te lang zijn. Een oude hond vraag niet meer om kilometers te wandelen, een blokje om is meer dan genoeg. Ga daarom ook niet hardlopen, fietsen of joggen met je hond, maar doe het rustig aan.

Bij honden die wat ouder worden, werken de zintuigen vaak wat minder goed. Dit betekent dat ze vaak wat minder goed kunnen zien, ruiken en horen. Vooral als je merkt dat je hond heel slechtziend is, is het prettig dat je alles wat je hond nodig heeft op een vaste plek in huis laat staan. Hij zal anders moeite hebben om zijn mand of zijn eten te vinden.

Als je merkt dat de eetlust van je hond minder wordt, kun je het voer van je hond opwarmen. Bij droge brokken kan je best een klein beetje lauw water toevoegen. Dit geeft een lekkere geur af en dit stimuleert de eetlust. Let er wel op dat het voedsel aangepast is voor oudere honden of in ieder geval niet te veel calorieën bevat. Oudere honden krijgen sneller last van overgewicht.

Gebitsproblemen komen vaak voor bij oudere honden

Gebitsproblemen bij honden komen vaak voor en een goed gebit is onmisbaar. Een hond doet alles met zijn bek en met zijn tanden. Als je altijd goed voor het gebit van je hond hebt gezorgd door dit regelmatig te poetsen, dan hoeft je hond geen last te krijgen van zijn gebit. Maar als het gebit niet heel goed verzorgd is, geeft dit op latere leeftijd vaak veel problemen. Een slecht gebit kan ook ten grondslag liggen aan een gebrekkige eetlust. Een goede reiniging van het gebit door een dierenarts kan dan wonderen doen.

Geniet van de tijd die jullie samen doorbrengen.

Je hond wordt ouder en veel tijd rest er niet meer. Geniet van de tijd die jullie samen doorbrengen. Als je echter merkt dat je hond neerslachtig wordt en veel last van pijn heeft, dan moet je hier echt wel iets aan doen.

Allereerst raadpleeg je een dierenarts en overleg je de mogelijkheden om de klachten te verlichten om zo je gelukkige hond weer terug te krijgen. Maar als je hond behoorlijk op leeftijd is en de klachten zijn niet meer te verlichten dan is het laten inslapen van je hond een heel diervriendelijke oplossing. Je hond heeft een heerlijk leven gehad en het is, hoe spijtig het ook is, niet nodig dat deze de laatste maanden met veel pijn doorbrengt.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!