...

Coccidiose bij jonge honden en puppy’s

Coccidiose bij jonge honden en puppy's - Coccidiose bij jonge honden
4.4
(7)

Coccidiose bij jonge honden en puppy’s wordt vaak onderschat

Coccidiose is een darmaandoening die wordt veroorzaakt door parasieten “coccidia”. Ten minste vier verschillende soorten van coccidia kunnen honden infecteren. Als een gevoelige hond besmet raakt met coccidia  zullen de cellen zich vermenigvuldigen en de darmwand van de hond binnendringen. Hierdoor gaat de darmwand barsten en beginnen bloeden. Een puppy of jonge hond loopt op deze manier het risico op bloedarmoede en darmontsteking.

Deze aandoening wordt voornamelijk aangetroffen bij puppy’s en jonge honden vanwege hun onderontwikkelde immuunsysteem.  Als er problemen zijn denkt men snel aan giardia omdat gardia en coccidiose bijna dezelfde symptomen vertonen. De diagnose van coccidiose kan door mestonderzoek in een labo bevestigd worden.

Besmetting

Honden kunnen besmet worden door het eten van ontlasting. Deze uitwerpselen hoeven daarom niet van honden afkomstig zijn. Ook vogels, kippen, knaagdieren en andere diersoorten kunnen met geïnfecteerde uitwerpselen de grond vervuilen. De eitjes van deze parasiet komen met de ontlasting mee naar buiten. Tevens kunnen honden indirect besmet raken door het eten van bijvoorbeeld een of ander dier dat reeds besmet is met coccidia. Een hond kan ook besmet worden door het eten van rauw vlees, daarom is het steeds aan te raden het vlees te koken.

Puppy’s

Zogende puppy’s lopen soms risico op besmetting door het moederdier waarbij zij de eitjes overbrengt tijdens het verzorgen van haar puppy’s ( likken ) of via ontlasting dat kleeft aan de poten of de vacht van de moeder. (De besmetting treedt alleen op na opname van ontlasting .)

De symptomen van coccidiose bij honden zijn

Wat kenmerkend is voor coccidiose is een mager hondje met een dik buikje waarbij de ribben duidelijk voelbaar zijn. Puppy’s met coccidiose vertonen meestal een groeiachterstand en hebben diarree met bloed of slijm. (In dit stadium kunnen de puppy’s uitdrogen en sterven.)

  • Diarree met bloed of slijm
  • Uitdroging
  • Koorts
  • Lusteloos
  • Bloedarmoede

Veel hangt af van de ernst van deze ziekte en in hoeverre de symptomen zich voordoen. Het kan ook zijn dat honden nauwelijks of geen symptomen vertonen.

Behandeling tegen coccidiose

Het is belangrijk dat er medicijnen worden toegediend die de groei van de parasiet stopt, let wel op, deze medicijnen doden de coccidïen niet, maar de groei wordt afgeremd. Dit maakt dat de hond zijn eigen weerstand kan opbouwen. Wees er tijdig bij want puppy’s kunnen snel overlijden door uitdroging. Raadpleeg een dierenarts zodat deze ziekte snel onder controle is.

Voorkomen

De oöcysten zijn zeer resistent tegen ontsmettingsmiddelen waardoor de omgevingen die besmet zijn met oöcysten moeilijk te desinfecteren zijn. De oöcysten (de eitjes van coccidiose) zijn zeer resistent en kunnen jarenlang actief blijven. De beste manier om deze parasieten te bestrijden is met hete stoom en desinfectantia die ammoniumverbindingen bevatten. Het is aan te raden om volledig de omgeving te behandelen. Ook de vacht van besmette honden moet gereinigd worden

De kans op besmetting met coccidia kan je verminderen door strikte hygiënische maatregelen toe te passen. Maak de vloer, slaapplaats, drink en de voerbak altijd goed schoon! Verwijder onmiddellijk de ontlasting ( binnen, buiten en grasperk). Denk eraan, honden die poep eten lopen meer kans om besmet te raken met deze parasiet !

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.4 / 5. Aantal beoordelingen: 7

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!