...

Zintuigen van de hond

zintuigen
3.2
(26)

Honden, puppy’s en hun zintuigen

Honden hebben de beschikking over goed ontwikkelde zintuigen, het ene is beter ontwikkeld dan het andere. Het reukvermogen van een hond is bijvoorbeeld vele malen beter ontwikkeld dan zijn zichtvermogen. De drie zintuigen zijn: het zichtvermogen van de hond, het reukvermogen en het hoorvermogen.

 

Zichtvermogen
Honden kunnen dingen van een afstand beter zien dan dingen die zich van dichtbij bevinden. Een hond is wel gevoelig voor plotselinge bewegingen van dichtbij. Door de positie van de ogen hebben honden in vergelijking met de mens een breder zichtveld maar ze kunnen minder goed scherp stellen. Honden zien dus meer van wat er om hen heen gebeurt maar minder scherp.

Reukvermogen
Honden staan bekent om hun reukvermogen, dit is ook hun best ontwikkelde zintuig. Met hun neus kunnen honden erg veel lokaliseren, denk maar aan bijvoorbeeld drugs e.d. Maar dit is niet de reden waarom honden goed kunnen ruiken. Honden gebruiken hun neus om te communiceren en te ontdekken wat er om hem heen gebeurt. Voor een hond ruikt iedereen anders en maakt een hond geen verschil tussen u zelf en uw buurman door de haarkleur, maar door verschil in geur.

Hoorvermogen
Honden kunnen frequenties waarnemen die voor een mens niet hoorbaar zijn. Honden kunnen ook geluiden van veel verder weg horen dan wij mensen. Vaak kunnen honden met rechtopstaande oren beter horen dan honden met hangende oren. Dit komt omdat de stand van de oren het geluid versterkt. Doordat een hond zo goed kan horen, kunnen sommige geluiden erg pijnlijk zijn. U kunt hier in het huishouden rekening mee houden (bijv. bij het stofzuigen).

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3.2 / 5. Aantal beoordelingen: 26

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!