...

10 belangrijkste hondenziektes op een rij

De 10 belangrijkste hondenziektes op een rij
4.6
(59)

De 10 belangrijkste hondenziektes op een rij

Heel vervelend, een huisdier dat zich niet lekker voelt. Je hond heeft een temperatuursverhoging, trekt zich terug en eet minder. Natuurlijk wil jij op tijd met je dier naar de dierenarts. Om je wellicht een beter beeld te schetsen over wat er met jouw hond aan de hand is vind je hier de 10 meest voorkomende en belangrijkste hondenziektes.

Oormijt is een van de belangrijkste hondenziektes

Symptomen van oormijt zijn pijn aan de oren, een jeukend en/of een stinkend oor. Oormijt is met een lamp soms goed te zien in vorm van zwarte stipjes. Bij twijfel zal de dierenarts een uitstrijkje maken van het oor. De aandoening gaat niet vanzelf over en is besmettelijk, daarom moet je hond behandeld worden met een mijt dodend middel.

Ringworm

Ringworm wordt veroorzaakt door een huidschimmel en is herkenbaar aan kale plekjes in de vacht van je hond. Ook veroorzaakt deze aandoening jeuk. Helaas is de schimmel heel besmettelijk. Niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen. Wanneer jij je hond laat behandelen moet je dus ook zelf even naar de huisarts.

Canine Corona

Canine Corona is een ander virus dan het bij mensen bekende Chinese Corona virus. Canine Corona is een zeer besmettelijke aandoening die bij honden voorkomt en die wordt veroorzaakt door het eten van hondenpoep. Voorkomen is beter dan genezen. Het Canine Corona virus herken je aan darmproblemen, braken, diarree en verminderde eetlust. Het virus is niet op mensen overdraagbaar maar wel op katten.

Canine Distemper, de ziekte van Carré

Tegen de ziekte Canine distemper, ook wel de ziekte van Carré genoemd, kun je je hond laten inenten. Je hond kan de ziekte dan nog wel krijgen, maar het ziekteverloop is over het algemeen milder. Dit virus kan ontstekingen veroorzaken aan de neus, de luchtwegen, de longen, de maag en de darmen. De ziekte kan ernstig verlopen waarbij de hersenen, de ogen en de huid geïnfecteerd raken. Het tijdig halen van de juiste inentingen bij de dierenarts is daarom erg belangrijk.

Virale hepatitis, Rubarth ziekte

De Rubarth ziekte is een vorm van virale hepatitis, een leveraandoening, bij de hond. Het virus is zeer besmettelijk en overdraagbaar via uitwerpselen, urine en/of speeksel. Het virus is resistent tegen desinfecterende middelen en kan maanden voortleven. Loopt je hond dit virus op, dan is de prognose meestal niet goed. Zelfs met behandeling overleven veel honden dit virus niet. Geen eetlust is één van de eerste symptomen. Bij een puppy kan zelfs de buik opzwellen. Een klassiek beeld ontstaat bij de hond van geel uitslaande slijmvliezen.

Honden influenza en kennelhoest

Het griepvirus is ooit van paarden overgegaan op honden. De symptomen van hondengriep en kennelhoest kunnen erg op elkaar lijken. De bekende symptomen zijn lichte koorts, hoest en iets dat het meest lijkt op een neusverkoudheid (snot). In een klein aantal gevallen worden de symptomen ernstig. Denk daarbij aan hoge koorts en een longontsteking. Bij een ernstig verloop van de ziekte kan de dierenarts antibiotica voorschrijven. Het virus is besmettelijk, maar reageert wel op desinfectiemiddelen.

Leptospirose, de ziekte van Weil

De ziekte van Weil is een ernstige bacteriële infectie ziekte die dodelijk kan aflopen. De ziekte kan ook mild verlopen. Kenmerken zijn hoge koorts, braken, diarree, geelzucht door lever falen en lusteloosheid. De nieren kunnen uitvallen waardoor de dood intreed. De ziekte wordt veroorzaakt door urine van voornamelijk ratten dat in stilstaand water terecht komt. Deze ziekte is ook besmettelijk voor de mens. Het is mogelijk om tegen deze ziekte te vaccineren. Zorg daarom dat jouw hond altijd op tijd de benodigde vaccinaties krijgt.

10 belangrijkste hondenziektes

Hondsdolheid

Hondsdolheid komt gelukkig in Nederland bijna nooit voor. De ziekte is op mensen overdraagbaar via het speeksel van zoogdieren en dus ook via honden. De ziekte is moeilijk te behandelen en de afloop is voor zowel mens als dier dodelijk. Je kunt de ziekte voorkomen door op reis het contact met dieren te beperken.

Parvovirose

Parvo is als zeer ernstige en besmettelijke ziekte sinds de jaren 80 bekend en is zeker een van de belangrijkste hondenziektes. Om je hond een goede overlevingskans te bieden, is snel en adequaat ingrijpen noodzakelijke. De dierenarts kan een snelle agressieve behandeling inzetten. Het virus is overdraagbaar via ontlasting en braaksel en treft vooral jonge honden. Lusteloosheid is het eerste symptoom, daarna braken en diarree. Het virus is zeer resistent en kan een jaar overleven. Volledige vaccinatie draagt bij aan het voorkomen van parvo, de behandeling van parvo is intensief en vereist meerdere bloedcontroles per dag, antibiotica, antivirale medicatie en een middel tegen braken.

Diabetes

Bij suikerziekte maakt de hond te weinig insuline aan. De behandeling van diabetes dient thuis te gebeuren en daar speelt de hondeneigenaar een centrale rol in. Honden met suikerziekte plassen veel en hebben een grote eetlust. Ze worden mager, lusteloos en de vacht verandert. Behandeling is noodzakelijk. De behandeling bestaat uit een dieet en insuline injecties die je als baasje toedient. Dit moet je consequent elke dag doen.

Een dierenverzekering

Naast deze aandoeningen zijn er natuurlijk nog veel meer aandoeningen, onder meer aan de schildklier en ook tumoren komen veel bij honden voor. Vaccineren kan een aantal ernstige aandoeningen voorkomen, maar voor een aantal chronische aandoeningen bestaat geen vaccinatie. Dat kan aardig in de papier lopen. Het kan daarom verstandig zijn om een dierenverzekering af te sluiten. Bij https://www.overstappen.nl/dierenverzekering/ kun je onafhankelijk huisdierenverzekering vergelijken afgestemd op jouw persoonlijk situatie en wensen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.6 / 5. Aantal beoordelingen: 59

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!