...

Hond eet poep en hoe afleren

hond eet poep
4.7
(307)

Je hond eet poep, maak je niet druk.

Bijna alle honden eten poep, dus niets om je zorgen over te maken.

Honden die poep eten vinden we vies, dat is ook de reden dat veel baasjes niet graag vertellen dat hun hond poep eet. Wat moeten vrienden die geen hond hebben wel denken !!!! Ook dieren waaronder vogels, reptielen en sommige vissen eten zelfs poep. Zelfs kleine kinderen hengelen wel eens een van hun eigen keutels uit het potje om die op te peuzelen.

Waarom eten honden poep?

 1. Natuurlijk Gedrag: In de natuur eet een moederhond de ontlasting van haar pups om het nest schoon te houden. Soms kunnen teven dit gedrag nabootsen, vooral na de loopsheid of tijdens schijndracht.
 2. Voedingsredenen: Sommige honden kunnen voedingsstoffen zoeken in uitwerpselen vanwege een tekort aan mineralen of vitaminen. Anderen kunnen gedreven worden door honger, vooral als hun dieet niet voedzaam genoeg is.
 3. Gezondheidsproblemen: Medische problemen zoals aandoeningen aan de lever, alvleesklier, worminfecties, of een verstoorde darmflora kunnen een rol spelen.
 4. Smaak en Reuk: De geur- en smaakbeleving van honden is veel intenser dan die van mensen. Wat voor ons afstotelijk is, kan voor hen aantrekkelijk zijn.
 5. Gedrag en Omgeving: Stress, verveling, of het leven in een beperkte ruimte kan tot dit gedrag leiden. Net zoals aangeleerd gedrag of genetische aanleg.

Onderzoek en cijfers

De Universiteit van Wageningen heeft in 2005 onderzoek gedaan naar coprofagie bij honden. Volgens het resultaat zou 94% van de honden poep eten. Spaniëls, retrievers en waterhonden zouden meer poep eten dan andere hondenrassen.

 • 6% at eigen uitwerpselen.
 • 9% consumeerde de ontlasting van andere honden.
 • 85% koos voor uitwerpselen van andere diersoorten.
 • Een combinatie van bovenstaande werd gezien bij 33% van de honden.
 • 11,6% was niet kieskeurig en at alle soorten ontlasting.

Oorzaak herkennen

De oorzaak leren herkennen is meestal niet gemakkelijk. Soms kan een onderliggend probleem de oorzaak zijn. Voorbeeld, de hond eet poep door een medische probleem, door het beginnen eten van poep begint hij poep lekker te vinden. Ondertussen kan het een gewoonte worden. Indien de eerste oorzaak niet wordt weggenomen zal de hond steeds hervallen en steeds opnieuw beginnen poep eten. De hond wordt steeds terecht gewezen of krijgt straf als hij poep eet. Dit resulteert in stress en onzekerheid bij de hond.

Wanneer is dit begonnen ?

Het is aan te raden voor je maatregelen neemt, goed na te denken wanneer de hond is beginnen met poep eten. Zijn er veranderingen geweest binnen het gezin, een verhuis, een baby in huis, een nieuw huisdier, een nieuwe hond, andere voeding, is de hond meer of minder beginnen eten of drinken, is hij onrustiger als voorheen enz…

Loopsheid

Poep eten komt veel voor bij teven na de loopsheid en bij schijndracht. De moeder eet in de natuur de ontlasting van haar jongen om het nest niet te bevuilen. Bij schijndracht kan het zijn dat teven dit gedrag nabootsen. Je weet zelf wel of jouw teef pas loops is geweest, zo ja, dan is het gedrag te verklaren. Het eten van poep stopt vanzelf.

Medisch, lever, alvleesklier, mineraal- of vitaminetekort

Denk je dat het poep eten een medisch probleem kan zijn, ga even langs een dierenarts. Een kleine bloedafname kan duidelijkheid scheppen.

Wormenbesmetting

Het kan ook zijn dat de voeding wel voldoende bruikbare stoffen bevatten, maar dat deze in het lichaam niet worden opgenomen door een onderliggend probleem zoals een ernstige wormenbesmetting.

Smaak

Poep kan lekker zijn. Honden hebben 215 reukrecptioren meer dan wij mensen. Sommige voeders maken het mogelijk dat de geur en smaak van uitwerpselen een smaaksensatie opleveren. Als je denkt dat dit de reden weleens zou kunnen zijn let er dan op bij het uitlaten of er voorkeur bestaat op bepaalde plaatsen.

Honger

Honger of vraatzucht kan ook een oorzaak tot het eten van poep. Honden die te weinig te eten krijgen of voeding met te weinig voedingswaarden, zullen alles eten wat ze op hun weg tegen komen. In uitwerpselen van andere dieren zitten meestal nog veel verteerbare bestanddelen die je hond ziet als een aanvullende maaltijd.

Verstoorde darmflora

Na het gebruik van sommige antibiotica kunnen honden een verstoorde darmflora krijgen, dit probleem lossen ze meestal zelf of met poep te eten van hun soortgenoten om zo hun eigen darmflora te normaliseren.

Genetisch

De drang naar poep eten kan dus voor een deel genetisch bepaald zijn. Als honden dan eenmaal hebben ontdekt dat zij poep eten lekker vinden, wordt het al snel aangeleerd gedrag.

Verveling of een te kleine ruimte

Verveling of een te kleine ruimte kan ook een oorzaak zijn dat de hond zijn ontlasting eet. Honden die te lang alleen of opgesloten zitten en waarbij de hond niet tijdig zijn behoefte op de gewenste plaats kan doen. Zal hij uiteindelijk toch zijn behoefte moeten doen. Als nadien de verveling toeslaat kan het zijn dat de speelvogel zijn poep aanziet als een speeltje.

Hoe voorkom je dat je hond poep eet?

 1. Toezicht: Houd je hond in de gaten tijdens wandelingen en leid hem af van uitwerpselen.
 2. Training: Leer je hond commando’s zoals “nee” of “los”.
 3. Gezondheid: Regelmatige controles bij de dierenarts kunnen onderliggende gezondheidsproblemen opsporen.
 4. Dieet: Zorg ervoor dat het dieet van je hond uitgebalanceerd en voedzaam is.

Het is belangrijk om geduldig te blijven en je hond niet te straffen. Begrip van de oorzaak kan helpen bij het vinden van een oplossing. Onthoud dat veel honden dit gedrag vertonen en dat je niet de enige bent die met dit probleem te maken heeft. Met de juiste aanpak en begrip kan het probleem vaak worden opgelost.

Een gouden regel, straf de hond niet, maak hem of haar niet onnodig bang !

Laat de hond op vaste tijdstippen uit. Observeer je hond en van zodra hij klaar is met zijn boodschap roep je hem onmiddellijk naar je toe, beloon hem omdat hij onmiddellijk naar je toe komt. Ga niet onmiddellijk naar de poep maar verwijder deze zo snel mogelijk als je hond uit de buurt is.

 • Maak er geen spelletje van door onmiddellijk de poep weg te nemen waar de hond bij is. Hij zou kunnen denken dat je met hem wil spelen.
 • In de trainingsfase is het van het grootste belang dat je hond niet de fout in kan gaan. Telkens dat hij poep te pakken krijgt zal hij dit ervaren als een succes en versterkt het gedrag. Hou je hond tijdelijk alleen aan de lijn om te worden uitgelaten en in echte extreme gevallen zul je hem zelfs moeten muilkorven. Kattenbakken  moeten In huis zo worden geplaatst dat je hond er niet bij kan.
 • Hulpmiddeltjes zoals zout of peper over de uitwerpsels gooien kunnen misschien helpen, maar dan moet je snel zijn en als het wat tegen zit eet de hond ook dit zonder verpinken op.
 • Eventueel kan je het uittesten met ananasschijven. Soms doet een ananas uit een blik wonderen. Begin met 1 ananas per dag en na een 2 dagen een halve ananas per dag.
 • Eierkoek te eten geven zou in sommige gevallen ook helpen. Dit maakt dat de poep anders ruikt dan gewoonlijk.

Al deze middeltjes kunnen ingezet worden in de strijd tegen poep eten, hou wel rekening…, als de oorzaak niet is aangepakt zal het poep eten onherroepelijk herbeginnen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 307

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!