...

Varkensvlees voor honden is taboe

Rauw varkensvlees voor honden is taboe
5
(4)

Rauw varkensvlees is taboe voor honden !!!

Rauw varkensvlees kan het Aujeszky virus bevatten. Het Aujeszky virus is een virusziekte waarbij het zenuwweefsel wordt aangetast, dus de hersenen en ook het ruggenmerg. Dit virus is heel gevaarlijk voor honden en andere huisdieren. Het Aujeszky virus wordt in veel gevallen overgebracht door besmet (rauw) varkensvlees. Ook kan deze ziekte in sommige gevallen overgebracht worden door urine, besmet drinkwater of andere contacten. De ziekte ontwikkelt zich snel (48 tot 72 uur) en de afloop is altijd dodelijk.

De symptomen bij honden die besmet zijn met het Aujeszky virus

Bij honden en andere diersoorten kunnen de symptomen variëren. Hoewel men hoofdzakelijk zenuwstoornissen en pruritis met zelfverminking vaststelt kunnen honden die besmet zijn met het Aujeszky virus neurologische klachten krijgen. Deze ziekte begint meestal bij honden met met ernstige jeuk, spierkrampen en overvloedig speekselen. Ook trekken besmette honden ze zich meestal terug en gedragen zich uitermate angstig. Je kan deze symptomen een beetje vergelijken met rabiës of hondsdolheid. Dat is ook de reden dat deze ziekte als pseudo-rabiës aangeduid wordt, met als verschil dat hier de herkenbare kaakkrampen en de agressiviteit niet aanwezig zijn bij de hond.

Varkensvlees voederen of niet ?

Daar liggen de meningen wat uit elkaar. Sommige hondeneigenaars geven regelmatig 100% gekookt varkensvlees aan hun honden. Opgelet met gekookte botten. Verhitte of gekookte botten mag je nooit aan een hond geven omdat die botten gaan splinteren en niet of moeilijk verteren !

Het Aujeszkyvirus bij varkens

“De ziekte van Aujeszky is een zeer besmettelijke virusziekte die wordt veroorzaakt door het varkensherspesvirus type 1 die vooral als huisdier en in het wild levende varkensachtigen treft. Varkens die eenmaal besmet zijn, blijven levenslang drager van het virus en kunnen het om het even wanneer weer gaan uitscheiden en zo de ziekte verspreiden.

Besmetting van andere soorten kan via de lucht gebeuren (door een nabij contact met een besmet varken of everzwijn), via besmet materieel of via contact met besmet varkensvlees of kadavers van besmette everzwijnen. Deze diersoorten kunnen het virus echter niet verder doorgeven.

Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, continentaal Frankrijk en Luxemburg zijn officieel vrij van de ziekte en vaccineren er niet meer tegen. Net als in België, circuleert het virus echter wel nog onder de in die landen in het wild levende dieren. Andere Europese landen als bijv. Spanje hebben echter een minder gunstige status.” Bron: FAVV

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 4

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!