...

Als Nederlander je hond verzekeren in België, dit moet je weten.

Kooikerhondje Depositphotos_174028848_S
5
(1)

Als Nederlander je hond verzekeren in België, dit moet je weten

Kunnen Nederlandse eigenaren van een hond die in België wonen een verzekering voor medische kosten afsluiten voor hun viervoeter? En zo ja, waar is je hond dan voor verzekerd? Hier lees je alles over je hond verzekeren in België.

Waarom je hond verzekeren?

Honden zijn bij uitstek dieren die zich aan je hechten. Ze zijn je trouwe vriend die graag met je op pad gaat. Je maatje die kwispelend naar je toe komt lopen wanneer je thuiskomt van je werk. De hond weet dat hij op je kan rekenen en hondenbezitters weten dat dit andersom ook het geval is. Omdat je zo aan elkaar gehecht bent, wil je zo lang mogelijk van elkaars aanwezigheid genieten. Je wenst je hond dan ook een gezond leven toe. Net als voor een mens geldt dat goede voeding, voldoende beweging en geen stress van belang zijn voor het welzijn van de hond. Daarnaast draagt preventieve zorg, zoals vaccinaties en ontworming, bij aan een aangenaam leven.

Medische hulp nodig van de dierenarts

Je moet er uiteraard niet aan denken dat je hond iets overkomt. Helaas is niet elk risico uit te sluiten. Je hond kan bijvoorbeeld zijn poot breken of ernstig kneuzen. Hoe pijnlijk is het om je trouwe viervoeter te zien strompelen. Je wilt de hond dan ook zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen om het ongemak te verhelpen. Je hond kan ook plotseling ziek worden en bijvoorbeeld niet meer willen eten, of de voeding juist niet binnen weten te houden. Het is dan wel zo geruststellend als een deskundige arts onderzoekt wat je hond mankeert. Soms zal het een kleinigheid zijn waar je je niet zoveel zorgen om hoeft te maken. De dierenarts kan echter ook iets ernstigs constateren, waardoor een operatie noodzakelijk is om het dier weer gezond te maken.

Hondenverzekering afsluiten in België

Nederlanders die in België wonen en daar ook sociaal zijn verzekerd, hebben de plicht om zich te verzekeren tegen medische kosten. Voor honden geldt die verplichting niet. Het staat de eigenaar helemaal vrij om een hondenverzekering België af te sluiten. Waar je als mens dus verplicht kiest voor het zekere, moeten eigenaren van een hond zelf kiezen tussen het zekere of het onzekere. Wie die afweging maakt, moet onder andere rekening houden met eventuele toekomstige dilemma’s waarvoor je kan komen te staan als de hond niet verzekerd is. Dit is bijvoorbeeld het geval als er, om het leven van de hond te verlengen, een ingrijpende behandeling nodig is die hoge kosten met zich meebrengt. Elke hondeneigenaar zal natuurlijk kosten noch moeite willen besparen om de hond te redden. Gaat het om een hele dure behandeling, dan zal het niet voor iedereen even makkelijk zijn om voor de kosten op te draaien en de keuze om wel of niet te behandelen extra moeilijk maken.

Welk bedrag krijg je terug van de verzekering?

Bij ziekte of een ongeval, betaalt de verzekeraar 50 tot 90% van de medische kosten. Het gaat hierbij onder meer om een chirurgische ingreep, radiologie, laboratoriumtests, hospitalisatie en raadplegingen. Het percentage dat je vergoed krijgt, hangt af van het soort verzekering dat je afsluit. Je bepaalt dus zelf hoeveel jezelf betaalt en hoeveel je terugkrijgt van de verzekering. Bij de duurste optie betaalt de verzekering 90% en zijn de resterende 10% voor jouw rekening. Kies je voor de goedkoopste optie, dan moet je erop rekenen dat je 50% van de kosten die je kwijt bent aan de dierenarts zelf moet betalen. Bovendien loopt het bedrag dat je per jaar maximaal kunt terugkrijgen op naarmate de verzekeringspremie hoger is. Voor preventiekosten geldt hetzelfde principe. Afhankelijk van de hoogte van de premie liggen de vergoedingen tussen de 20 en 80 euro maximaal per jaar.

Waar is een hond voor verzekerd in België?

Hondenverzekeringen maken een onderscheid tussen voorzienbare en niet-voorzienbare kosten. Ongevallen en ziektes vallen onder de niet-voorzienbare dierenartskosten. Het bedrag dat je maximaal krijgt vergoed, ligt tussen de 2000 en 5000 euro. Voorzienbare kosten hebben betrekking op preventieve zorg. Hieronder vallen onder meer vaccinaties, ongediertebestrijding, ontworming, sterilisatie, castratie en hygiëneproducten. Kosten die je maakt voor onder andere dieetvoeding en voedingssupplementen, een tatoeage of chip worden niet vergoed. Dat geldt ook voor behandelingen die niet door een officieel geregistreerde dierenarts zijn uitgevoerd. Hou er rekening mee dat als je een polis afsluit er bepaalde wachttijden gelden. De verzekeraar hanteert die wachttijden om te voorkomen dat je een polis afsluit terwijl je hond al ziek is, of zojuist een ongeval heeft gehad.
Als Nederlander je hond verzekeren in België, dit moet je weten. Depositphotos_32965599_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!