...

Voedselallergie bij honden

Voedselallergie bij honden
4.5
(2)

Voedselallergie

Ook honden kunnen er last van hebben !

Je hoort er steeds vaker over voedselallergie. Ze lijken steeds vaker voor te komen. Komt dit omdat de diagnose gewoon beter gesteld wordt. Omdat we steeds meer soorten voedsel nuttigen of omdat er steeds meer kunstmatige stoffen aan het eten worden toegevoegd? Waarschijnlijk hebben al deze factoren invloed. Ook onder honden komt voedselallergie helaas regelmatig voor. Maar hoe stel je zoiets vast? Hoe weet je zeker of je hond een allergie heeft voor een bepaald soort voedsel of dat je de oorzaak van de klachten ergens anders moet zoeken? En vooral ook, hoe los je de problemen van een voedselallergie op?

Wat is een voedselallergie ?

Er is sprake van een voedselallergie als het lichaam een allergische reactie vertoont op bepaalde stoffen in het voedsel. De hond krijgt last van ontstekingen in de huid en dit gaat gepaard met veel jeuk. In principe kan dit bij ieder ras voorkomen, maar er zijn wel rassen die hier extra gevoelig voor zijn. Zo hebben bijvoorbeeld Terriërs, Poedels, de Boxer, de Duitse Herder, de Golden Retriever en de Labrador iets meer aanleg voor allergieën in het algemeen.

Het herkennen van een voedselallergie

Hoe weet je of er sprake is van een voedselallergie? Hoe herken je de symptomen? Het kan soms lastig zijn om te bepalen of er inderdaad sprake is van een voedselallergie.

Hier zijn symptomen waar je op moeten letten. Veel voorkomende klachten als gevolg van voedselallergie zijn: braken, ontstoken plekken op de huid, chronisch ontstoken oren, diarree, een droge, stugge en soms stinkende vacht, jeuk, misselijkheid, bultjes op de huid, rode plekken, winderigheid en ontstoken wondjes die maar niet willen helen. Meestal heeft de hond het meest last van jeuk rond de oren, de tenen, de oksels, de buik en de achterzijde van de poten.

Waardoor wordt een voedselallergie veroorzaakt?

Voedselallergie kan veel verschillende oorzaken hebben. Voedselallergie wil zeggen dat de hond overgevoelig is voor één of meerdere ingrediënten in het voedsel. De meeste honden kunnen gevoelig reageren op een bepaald eiwit dat je vindt in kip, rundvlees of in de tarwegluten. Maar er zijn ook honden die een allergische reactie krijgen op melk, ei, maïs of schaaps- of varkensvlees. Het eiwit waarop de hond dat de allergische reactie opwekt noemen we een allergeen. Deze reactie kan meteen optreden na het eerste contact met het eiwit, maar kon ook plotseling ontstaan terwijl de hond al jaren dit eiwit probleemloos heeft gegeten.

Vaststellen voor welk product de hond allergisch is

Als je hebt geconstateerd dat de hond een voedselallergie heeft, is het vervolgens belangrijk te weten waarvoor de hond precies allergisch is. Dit doe je doormiddel van een eliminatiedieet. Bij dit dieet krijgt de hond steeds minimaal zes weken lang één soort voedsel dat hij nog niet kent. Hierbij mag natuurlijk niet gesmokkeld worden door het geven van afwijkende snacks. Bijvoorbeeld zes weken konijnenvlees, of kangoeroevlees, maar ook hypoallergene brokken zijn een goede mogelijkheid. Als de klachten nu afnemen weet je in ieder geval dat je te maken hebt met een voedselallergie.

Nu moet er uitgezocht worden waarvoor de hond nu precies allergisch is. Hiervoor wordt er steeds een nieuw element aan het dieet toegevoegd. Komt er na twee weken geen reactie, dan wordt er een nieuw soort voedsel toegevoegd net zolang tot de hond weer een allergische reactie vertoont. Je weet nu dat dit laatste de veroorzaker is van de allergie. Dit dieet noemt met het provocatiedieet. Het is misschien raadzaam verder te proberen met andere stoffen testen om er zeker van te zijn dat je hond niet voor meerdere ingrediënten allergisch is. In principe kun je je hond nu weer normaal voedsel geven, waarbij je het voedsel weglaat waarvoor de hond allergische reacties vertoonde.

(Lees verder onder de foto)

Voedselallergie bij honden

Meer tips voor een vrolijke allergie-vrije hond

Het is helaas niet altijd zo dat de hond geheel klachtenvrij is na de aanpassing in het dieet. Soms zitten er toch kleine resten van het voedsel waarop de hond reageert in voeding waarop de hond eigenlijk helemaal niet zou moeten reageren. Het is daarom heel belangrijk dat je altijd de volledige lijst met ingrediënten leest van de verpakking van de hondenvoeding. Vermijd in ieder geval graan in het voedsel, dit heeft voor je hond geen enkele voedingswaarde en veel honden reageren hier allergisch op.

Pas op voor nieuwe allergieën

Nieuwe allergieën kunnen ook altijd de kop opsteken. Dan denk je dat je alles hebt uitgezocht en dat er geen klachten meer moeten komen, maar dan kampt je hond toch ineens opnieuw met klachten. Mocht je hond op veel producten allergisch reageren dan zijn hypoallergene hondenbrokken altijd een goed oplossing. Bij deze brokken zijn de eiwitten in zulke kleine stukjes gebroken dat het lichaam er niet meer negatief op zal reageren. Probeer dit echter wel af te wisselen met vlees waar de hond, als het goed is, nog wel tegen kan. Anders is het dieet te eenzijdig en dat ik ook weer niet goed voor de gezondheid van de hond.

Neem de klachten serieus en werk samen met de dierenarts aan een oplossing

Neem in ieder geval de klachten van de hond altijd serieus. Heeft de hond ernstige allergische reacties, raadpleeg dan altijd de dierenarts en ga samen op zoek naar de oorzaak. De dierenarts kan je ook adviseren in geschikte hypoallergene hondenbrokken en heeft eventueel een verzachtende zalf waardoor de jeuk zal verminderen. Als je de klachten van de hond goed behandelt en oplost heb je in no-time je blije, trouwe viervoeter weer terug.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!