...

Barbado da Terceira

Barbado da Terceira
4.7
(62)

Barbado da Terceira

De Barbado da Terceira is een oud Portugees hondenras die gek is op menselijk contact. Deze Portugese herdershonden hebben een sterke wil en zijn bijzonder assertief. Hij is gemakkelijk op te voeden en volgt alle bevelen van zijn eigenaar perfect op. Training is noodzakelijke. De Barbado de Terceira is een hondenras die erg gehecht is aan mensen en graag de hele tijd bij zijn eigenaar wil vertoeven. Het is daarom GEEN geschikte hond om de hele dag in een buitenkennel te houden.

De Barbado da Terceira is temperamentvol zonder nervositeit, opmerkzaam en waakzaam, soms enigszins gereserveerd tegenover vreemden, echter nooit angstig of agressief. Trouw en eerlijkheid staan bovenaan hun lijstje. Buiten de Portugese landsgrenzen is de Barbado zeldzaam. In Finland, Oostenrijk, Frankrijk, België en Nederland zijn maar enkele exemplaren te vinden.

Barbado da Terceira – FCI Rasgroep 1

De Barbado da Terceira behoort tot Groep 1 van de herdershonden en veedrijvers (met uitzondering van de Zwitserse Sennenhonden).
Land van herkomst : Teceira Island – Azoren – Portugal
Huidige en oorspronkelijke taken : De Barbado da Terceira is bij uitstek een hond voor het drijven van vee, zeer wendbaar en levendig. Deze honden hoeden en verzamelen vee met groot gemak. Tevens zijn deze honden ook geschikt voor het gebruik in het omgaan met wild vee.
Temperament: De Barbado da Terceira is een trouwe metgezel voor zijn eigenaar, intelligent, gemakkelijk met leren, vrolijk, volgzaam en eigenzinnig.

Uiterlijk van de Barbado da Terceira

Hoogte: Vrouwelijk: 48–54 cm, Mannelijk: 52–58 cm
Kleuren: Geel, grijs, zwart, fawn en wolfgrijs in de bleke, gemeenschappelijke en donkere tinten. Kan hebben witte vlekken in de handen en / of voeten, borst, keel, nek (het vormen van een kraag), borst, buik en staartpunt.
Gewicht: Vrouwelijk: 21–26 kg, Mannelijk: 25–30 kg

Gedrag en Karakter van de Barbado da Terceira

Barbado da Terceira hebben een goed karakter, ze zijn alert, intelligent en waaks. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaar en zijn in het algemeen zeer gehoorzaam. Deze honden gedragen zich heel goed binnen het gezin en zijn graag bij mensen. Ze zijn aanhankelijk en temperamentvol zonder nervositeit. Ze zijn heel opmerkzaam en waakzaam, soms enigszins gereserveerd tegenover vreemden maar echter nooit angstig of agressief.

Dit intelligent hondenras met een evenwichtig karakter zal zijn eigenaar altijd helpen in moeilijke tijden. Deze honden kunnen zonder veel moeite worden getraind. Ze zijn leergierig en volgen bevelen goed op.

Sociaal

Sociaal zijn deze Portugese honden zeker, met kinderen kan de Barbado da Terceira het goed vinden. Ook de omgang met andere honden hoeft u geen problemen te verwachten. Als de hond een goede socialisatie heeft gehad, is de omgang met andere huisdieren en katten goed te noemen. De Barbado da Terceira zijn honden die vreemden wantrouwen en constant op hun hoede zijn. Bij het minste gevaar staan ze klaar om het gezin te beschermen. Deze herders zijn uitermate geschikt als gezinshond.

Omgang en beweging

De Barbado da Terceira is een veelzijdige hond met een gemiddelde bewegingsbehoefte. Maar als u te weinig aandacht geeft aan deze hond zal hij zich gaan vervelen. Geef de Barbado da Terceira de kans om onaangelijnd te kunnen rennen en spelen. Ook zwemmen, naast de fiets lopen en apporteren vinden ze leuk om te doen. Het is een hond waarmee men in veel hondensporten kan meedoen. Zoals gehoorzaamheid, behendigheid, flyball en doggydance. Zoals bij alle snelgroeiende hondenrassen moet er in het eerste levensjaar van de hond extra voorzichtig worden gedaan om overbelasting van gewrichten te voorkomen. Snelle wendingen in het spel kunnen dan ook gedurende de snelle groeifase het beste worden vermeden.

Oorsprong en geschiedenis

Bij het ontstaan van nederzettingen op de Azoren, was het noodzakelijk om de controle te houden op het vee, net als het bijeendrijven van het wilde vee. Verschillende types van honden, waarvan sommige opnieuw op het vasteland werden gebruikt om met vee om te gaan, zouden zijn aangekomen op de Azoren in die tijd. De “Barbado” is waarschijnlijk geëvolueerd uit honden die gebruikt werden bij het verzamelen van wilde runderen door de kolonisten sinds de 15e eeuw. Het moet in gedachten worden gehouden dat in de daarop volgende eeuwen de Barbado is beïnvloed door andere reizigers die hun honden meenamen.

Gebruik

De Barbado de Terceira is van oorsprong een veedrijver en waakhond. Er zijn binnen het ras twee types Barbado’s, die worden onderscheiden op basis van hun bijtstijl. Honden die laag bijten (bij de hak van het vee), worden gebruikt voor het hoeden van melkvee, terwijl hoogbijters ingezet worden voor het drijven van wild vee. Ook worden de honden tegenwoordig gebruikt voor het hoeden van geiten en schapen.

 

Barbado da Terceira

Uiterlijk van de Barbado da Terceira

De Barbado da Terceira is een rustieke hond, met een sterk en goed gespierd lichaam, bedekt met lang, overvloedig en golvend haar.

Belangrijke verhoudingen: Sub-longilinear (sub-dolicomorph), met de lichaamslengte iets groter dan de schofthoogte. De schedel lengte is iets langer dan de snuit lengte.

Hoofd: Krachtig, in verhouding tot het lichaam. Parallelle longitudinale superieure schedel-gezichts-assen. De schedellengte is iets groter dan de lengte van de snuit. De middelgrote schedel is licht gebogen. De voorhoofdsgroef begint ongeveer op het achterste derde deel van de snuit, blijft de helft van de schedel. Onopvallende supraciliaire bogen en een uitgesproken achterhoofdsknobbel. De stop is nauwelijks gedefinieerd.

De snuit:

 • Neus: Groot, kubiek, recht. Goed gepigmenteerd, zwart, bruin is toegelaten bij gele en witachtige vachtkleur.
 • Snuit: Krachtig, cilindrische en recht op de neusbrug. Breed met parallelle zijkanten. Goed ontwikkelde kaken.
 • Lippen: Stevig, dik en goed gepigmenteerd. Ongeziene commissuur.
 • Tanden: Sterk, stevig, goed ontwikkelde hoektanden. Schaar of tanggebit.
 • Wangen: Mager met strakke huid.
 • Ogen: Middelgroot, semi-frontale positie, horizontaal, ovaal, expressief en intelligent. Honing tot donkerbruin van kleur. Goed gepigmenteerd oogleden.
 • Oren: Medium tot hoog aangezet, driehoekig, middelgroot. Opknoping, gevouwen en behaard. Ze zijn zeer mobiel en wanneer de hond aandachtig is worden ze aan de basis omhoog gezet en naar voren gevouwen.
 • Hals: Middelgrote, sterk en goed gespierd. Goed geplaatst op de schouders, die het hoofd met waardigheid dragen.

Het lichaam:

 • Bovenste regel: Recht en horizontaal.
 • Schoft: Breed, geven een goede verbinding tussen de hals en de bovenste lijn.
 • Rug: breed, flexibel en goed gespierd.
 • Lendenen: Kort en goed ingesteld in het kruis.
 • Kruis: Robuust en licht hellend.
 • Borst: Breed en diep, het bereiken van de ellebogen. Goed gewelfde ribben, met een goede thoracale capaciteit.
 • Bottom line en buik: Uprising, met een enigszins verscholen in de buik.

Staart: middelhoog tot laag in te stellen. Gecoupeerd bij de derde wervel of volledig van middelmatige grootte, zonder dat te bereiken onder het spronggewricht. In rust hangt deze met een bocht aan het uiteinde. Anurous is toegelaten.

Ledematen:

 • Voorhand: Verticale met brede botten, goed gespierd en rechtop.
 • Schouder: Goed ontwikkeld en inslag.
 • Schouderblad-opperarmbeen hoek: Open.
 • Bovenarm: krachtig, met ellebogen dicht tegen het lichaam
 • Onderarm: Verticaal.
 • Carpus (Polsgewricht): Sterk.
 • Middenhand (Pols): Iets schuin.
 • Voeten: Groot en ovaal, met goed gebogen tenen en dik en hard kussens. Sterke nagels.
 • Achterhand: Robuust en goed gespierd. Goede hoeken, die goede voortstuwing veroorzaken.
 • Dij: Goed ontwikkeld en goed gespierd.
 • Benen: Lang. Goed ontwikkeld.
 • Kniegewricht: Gesloten.
 • Hock: Sterk.
 • Middenvoet: Sterk, bijna loodrecht, kort.
 • Voeten: Ovaal, gesloten en gewelfde tenen met een niet zeer uitgesproken teen web, kunnen Hubertusklauwen hebben.

Gangwerk / beweging: Vloeiende  beweging met een goede aandrijving, waardoor plotselinge veranderingen in de richting en de overgang tussen de gangen. Iets telgang lopend, snelle draf met een goed bereik en vering. De galop is energiek en snel.

HUID: Dun, gepigmenteerd, strak.

De Vacht

De vacht is lang, dicht, licht golvend, noch recht of gekruld, met overvloedige ondervacht over het hele lichaam. Het haar is sterk, iets dik, maar niet hard. Dichte in het hele hoofd, snuit en boven de ogen, die ze. Overvloedig in de kaken, de vorming van de baarden die geven het ras zijn naam. In de ledematen van de haren is dicht, ook tussen de tenen. Overvloedig in de staart tot aan de tip.

Vachtkleur

De vachtkleur van de Barbado da Gerceira is geel, grijs, zwart, fawn en wolfgrijs in de bleke, gemeenschappelijke en donkere tinten. Kan witte vlekken bevatten op de voeten, borst, keel, nek (het vormen van een kraag), borst, buik en staartpunt.

FOUTEN: Elke afwijking van de voorgaande punten moet worden beschouwd als een fout en de ernst waarmee de fout moet worden beschouwd moet in de juiste verhouding staan tot de graad.

ERNSTIGE FOUTEN:

 • Gedrag – Verlegenheid en agressiviteit.
 • Neus – Gemarmerd.
 • Snuit – Puntige en smal.
 • Vacht – Zacht en zonder ondervacht. Witte vlekken buiten de grenzen van de standaard.
 • Hoogte – Overmatige (meer dan 60 cm) of te laag (minder dan 48 cm).
 • Bewegingen – Zonder te bereiken en voortstuwing.

Uitsluitende fouten

 • Kaken – Ondervoorbeet of overschreden.
 • Ogen – Totaal of gedeeltelijk blauw.
 • Vacht – Bruin of merle.
 • Elke hond die duidelijk lichamelijke of gedragsafwijkingen moet worden gediskwalificeerd.

NB: Reuen dieren moeten volledig twee normale testikels hebben in het scrotum.

Trainen van de Barbado da Terceira

De hond is zeer efficiënt als waakhond. Door zijn prachtig karakter en de eenvoud om hem te trainen is het ook een goede gezelschapshond.

De opleiding en de dagelijkse zorg bij de Barbado da Terceira moet positief en opbouwend zijn, dat past bij zijn aard. Het is gemakkelijk hem op te leiden en te trainen. De Barbado da Terceira onthoudt snel wat hem is geleerd. Dit grote leervermogen kan ook een keerzijde hebben voor de eigenaar, omdat hij ongewild dingen kan leren die hij niet zou moeten leren. Consistentie in het gebruik van de basis- en de vriendschapsregels zijn belangrijk bij deze honden. Door zijn grote behoefte aan menselijk contact is het geen hond die het goed doet in een kennel.

Barbado da Terceira Puppy-info

Voor de aanschaf van een Barbado da Terceira puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker of via een rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

Zoek mooie hondennamen voor een Barbado da Terceira. Gebruik een aangename, maar duidelijke roepnaam. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden en weet je hond duidelijk wat je verlangt van hem.

Barbado da Terceira puppy

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 62

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!