Appenzeller Sennenhond

Appenzeller Sennenhond
5
(1)

Appenzeller Sennenhond – FCI Rasgroep 2

Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst
Zwitserland
Huidige en oorspronkelijke taken
Veehoeder en veedrijver,
trekhond en waakhond

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 52 tot 56 centimeter.
Teven tussen de 50 en 54 centimeter.
Gewicht
Hoofd
De Appenzeller Sennenhond heeft een brede schedel tussen de oren. De voorhoofdsgroef is licht. De voorsnuit is krachtig en loopt naar de neus toe iets smaller. De voorsnuit is iets korter dan de schedel. De driehoekige oren worden hangend gedragen. De ogen zijn amandelvormig. Ze hebben een schaar- of tanggebit.
Lichaam
Het lichaam is iets langer dan hoog. De rug is vast en recht. De staart is hoog aangezet en wordt boven het kruis, zijwaarts opgerold gedragen. De borst is breed en diep. Ze hebben kattenvoeten.
Vacht
Stokharige vacht. Met een vlakke dichte bovenvacht.
Kleuren
Driekleurig, zwart met roestbruin en wit.

Gedrag

Karakter
De Appenzeller Sennenhond is een levendige, actieve en vrolijke werkhond. Ze zijn zeer intelligent en hebben een stormachtig, maar evenwichtig temperament. Ze blaffen graag, zijn behoorlijk waaks en moedig. Ze zijn aanhankelijk naar het gezin.
Sociaal
Reuen kunnen ten opzichte van andere honden dominant zijn. Maar doorgaans kunnen ze het goed vinden met hun soortgenoten. Met andere huisdieren geven ze geen problemen. Tegenover vreemden nemen ze een waakzame houding aan. Houd er rekening mee dat de hond het voor uw kinderen kan opnemen als er te ruw wordt gespeeld met vriendjes.

Omgang

Beweging
Ze hebben een redelijke bewegingsbehoefte en zijn graag buiten. Deze honden hebben graag iets te doen zoals het bij elkaar houden van kleinvee of het bewaken van het erf. Heeft u geen grote omheinde tuin, dan kunt u ze prima vermaken met balspelletjes, apporteren, lopen naast de fiets of gehoorzaamheidstraining. Ze zijn niet geschikt voor het kennelleven, en zijn niet graag alleen.
Opvoeding
Zeer consequent en liefdevolle opvoeding. De pup moet veel in contact worden gebracht met verschillende mensen, dieren en situaties. Een slechte socialisatie resulteert in een blafgrage hond die zich al te waakzaam opstelt.
Verzorging
De Appenzeller Sennenhond heeft niet veel vachtverzorging nodig. Zo nu en dan kunt u met een herderharkje het losse en dode haar uit de vacht verwijderen.
Appenzeller Sennenhond

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!