...

Flyball

Engelse Bulldog
4.7
(3)

Flyball de spelregels en het ontstaan van de sport

Flyball is een hondensport die u op zowel wedstrijdniveau als recreatiefniveau kunt beoefenen. Bij flyball is het van belang dat u uw hond goed onder controle heeft. Hondenverenigingen waar u flyball kunt beoefenen stellen als eis dat de hond de gevorderden cursus gevolgd heeft. Een flyball wedstrijd bestaat uit twee teams met elk minimaal zes honden. Het team dat het eerst en foutloos binnen is, wint de wedstrijd.

van de zes honden die deelnemen mogen er vier starten. Nederland heeft als extra regel dat van deze zes honden niet meer dan twee honden van hetzelfde ras mogen zijn. Een wedstrijd bestaat uit twee races.

Hoe werkt flyball

De honden rennen een voor een over vier hindernissen naar het flyball-apparaat toe. Vervolgens moet de hond de bal pakken, door met zijn poot op de pedaal van het apparaat te gaan staan. Hierna rent de hond met bal terug en springt over de vier hindernissen.

Zodra de eerste hond met bal terugkeert, wordt de volgende hond uitgestuurd. Op het moment dat een hond een fout maakt – dit kan door middel van het laten vallen van de bal of een weigering – moet hij weer achteraan sluiten en opnieuw het parcours afleggen. Het team dat als eerste met vier honden het parcours heeft afgelegd, wint de wedstrijd.

De geschiedenis van flyball

De sport flyball is eigenlijk ontstaan door een hondenbaas die zelf niet al te veel wou bewegen, maar wel het beste met zijn hond voor had door hem veel te willen laten rennen. De hondeneigenaar Herbert Wagner ontwierp een apparaat dat tennisballen kon wegschieten, die zijn hond vervolgens ging ophalen. Later zijn hier de sprongen aan toegevoegd en is flyball een populaire sport geworden. Flyball is in Amerika sinds 1985 een officiële hondensport. Sinds 1990 is de sport in Nederland te bewonderen, door demonstraties te geven is de sport snel populair geworden. Het Europees kampioenschap is voor het eerst gehouden in 2007 in Engeland.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 3

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!