...

Agility of Behendigheid en varianten

agility-springen
5
(2)

Wat is Agility voor sport en welke varianten zijn er?

Agility oftewel behendigheid is een hondensport die geschikt is voor bijna alle hondenrassen. Door het beoefenen van agility ben je actief met je hond bezig en versterk je de band tussen jou en je hond. Bij agility gaat het erom dat de hond een parcours van ongeveer twintig hindernissen zo snel mogelijk en foutloos aflegt. Er bestaan drie varianten in de agility sport, dit zijn vast parcours, jumping parcours en spel parcours.

De baas ook wel ‘handler’ genoemd mag met zijn hond mee rennen en aanwijzingen geven. Op deze manier kan de hond goed aangestuurd worden en leren hond en baas elkaar beter begrijpen.

Vast parcours

Tijdens wedstrijden moeten er minimaal twee tot maximaal vier raakvlaktoestellen aanwezig zijn op het Agility parcours. Voor de rest kan het vaste parcours bestaan uit slalom, tafel, sprongen en tunnels. Vooraf bepaalt de wedstrijdjury hoe en in welke volgorde het parcours moet worden afgelegd.

Jumping parcours

Bij jumping parcours gaat het om de snelheid en sprongen die de hond maakt. Een jumping parcours bevat dus geen paaltjes of raakvlaktoestellen. De volgorde wordt ook in dit geval aangegeven door nummers.

Spel parcours

Deze vorm van agility zorgt ervoor dat baas en hond kunnen oefenen zonder (wedstrijd)druk. Alle varianten en hindernissen die een hond kan afleggen zijn toegestaan. Ook de volgorde van de toestellen kan willekeurig worden genomen.

Diskwalificatie

Een hond kan gediskwalificeerd worden, op het moment dat hij een verkeerde hindernis neemt, of doordat hij teveel strafpunten heeft opgebouwd.

Toestellen:

Agilitydoorgangen (tunnel en slurf)
Behendigheidraakvlaktoestellen (kattenloop en A-frame)
Behendigheidbreedtesprong
Agility of Behendigheidslalom
Agility of Behendigheidhoogtesprongen

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!