...

Gebitsproblemen bij honden herkennen

tanden-van-hond
5
(3)

Hoe herkent u gebitsproblemen bij honden en puppies

Honden en puppies kunnen gebitsproblemen krijgen. Deze gebitsproblemen bij honden en puppies kunnen leiden tot verschillende soorten klachten, afhankelijk van het stadium van de aandoening bij de pup. In het eerste stadium zal een honden pup nog geen klachten vertonen en vindt u bij controle van de mondholte van de honden pup geen afwijkingen, omdat mensen tandplaque niet kunnen zien.

Tandvleesontsteking

Je hond stinkt uit zijn bek. Een ontsteking die net begint kan een slechte adem bij honden en puppies veroorzaken. Dit is vaak het eerste symptoom dat u als eigenaar opmerkt. Tandsteen is een symptoom die u goed kunt zien, het veroorzaakt een geel-bruine aanslag op het gebit van de pup. Ontstoken tandvlees bij honden puppies ziet er rood uit en bloedt snel bij aanraking.

Bij honden komen tandvleesontstekingen ook regelmatig voor. Meestal ontstaan ze doordat het tandvlees beschadigd is of wanneer dat er veel tandplak en/of veel tandsteen aanwezig is. Alles begint bij een goede tandverzorging. Het kan ook zijn dat het erfelijk is bepaald, maar dat is maar bij een klein percentage het geval.

Gezond tandvlees moet namelijk een roze kleur hebben. Sommige mensen denken dat het onschuldig is, maar het kan grote gevolgen hebben. Het is dus van belang dat je er wat mee gaat doen. De bacteriën kunnen anders in de bloedbaan terecht komen en schade aanrichten in het lichaam van je hond. Een tandvleesontsteking kan voorkomen worden, of je kunt in ieder geval de kans verkleinen.

Als je je hond namelijk brokken geeft, dan heeft de hond flink wat te kauwen, dit geldt ook voor een kauwbot(je). Mocht de hond vers vlees te eten krijgen, geef de hond dan ook een kauwbot(je), zodat de tandvleesontsteking voorkomen kan worden. Mocht je hond er toch last van krijgen, dan moet je naar de dierenarts en wordt er vaak antibiotica gegeven om de ontsteking aan te pakken.

Tandplak bij de hond

Als je over tandplak spreekt, dan gaat het over de aangekoekte verzameling van voedselresten. Het gaat ook over speeksel en bacteriën en deze zijn aan de tanden gehecht. Het is erg plakkerig en vormt een laag over de tanden en kiezen. Er zitten in de laag ook bacteriën en dan kunnen er gaatjes ontstaan, ook wel cariës genoemd. Ook kunnen er tandsteen en tandvleesontstekingen ontstaan. Om te zorgen dat de kans wordt verkleind dat je hond er mee te maken krijgt, is het aan te raden de honden harde brokken te geven of iets om goed op te kunnen kauwen. Geef nooit hout om op te bijten, want dat kan splinteren, zoek iets om te kauwen dat de hond lekker vindt, waar hij even mee bezig is en dat veilig is.

Tandsteen

Honden kunnen last hebben van tandsteen. Als tandplak te lang op tanden of kiezen blijft zitten, dan wordt het tandsteen. Dit begint allemaal onder het tandvlees. Je ziet het dus niet meteen wanneer je je hond gaat controleren. De honden kunnen last hebben van pijn tijdens het eten wanneer ze tandplak hebben. Tandsteen kan voorkomen worden door te zorgen dat er geen tandplak op de tanden zit. Je zou het gebit van de hond kunnen poetsen en af en toe wat kunnen geven om te kauwen.

Als de hoeveelheid tandsteen en ontstekingen in de mond van honden puppies zich verder uitbreiden, kan het dier klachten krijgen zoals pijn bij het eten, het niet willen eten van hard voedsel en overmatig speekselen. De slechte adem bij honden puppies wordt steeds opvallender. In een nog verder gevorderd stadium kunnen de tanden en kiezen bij honden en puppies los gaan zitten en kunnen ontstekingen elders in het lichaam van de honden pup ontstaan.

De meest voorkomende problemen bij honden puppies:
– Slechte adem bij honden puppies
– Moeilijk eten door pijn bij het kauwen, ten gevolge van de ontstekingen in de mond van de pup
– Overmatig speekselen
– Los raken van tanden en kiezen.
– Ontstaan van wortelpuntontstekingen bij honden puppies, dit kan zelfs leiden tot breuken van de onderkaak bij hele kleine honden
– Ontstekingen elders in het lichaam door verspreiding van de infectie vanuit de mondholte via de bloedbaan

tanden-van-hond

Op welke manieren kunt u gebitsproblemen voorkomen bij honden puppies

Tandsteen en tandplak bij honden puppies kan grotendeels voorkomen worden door een goede dagelijkse gebitsverzorging. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk de honden puppies hieraan te laten wennen. Het dagelijks poetsen van het gebit van honden en puppies is de meest effectieve manier om tandsteen en tandplak te voorkomen.

Puppies zijn dol op speciale honden snoepjes. Gebitsverzorgende kauwproducten (bijv. dentastix) kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het gezond houden van het gebit van uw pup. Controleer regelmatig het gebit van uw hond, zodat u eventuele problemen in een vroeg stadium signaleert.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 3

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!