...

Vlooien bij honden herkennen en bestrijden

Vlooien bij honden herkennen en bestrijden - hond met vlooien
5
(3)

Vlooien zijn uitwendige parasieten die zich voeden met bloed

Hondenvlooien zijn echte plaaggeesten die in sommige gevallen ook verantwoordelijk zijn voor verschillende huidaandoeningen. Deze parasiet bezorgt de hond niet alleen ongemak en jeuk, maar vlooien kunnen ook fungeren als tussengastheer voor de lintworm. Het heeft dan ook geen zin de lintworm te bestrijden indien de hond nog vlooien heeft. Puppy’s kunnen aan bloedarmoede gaan lijden omdat vlooien zich voeden met bloed van de gastheer.

De tijd tussen de eitjes en het uitkomen van de laven ligt gemiddeld tussen de 2 a 10 dagen waarna ze van 10 tot 12 dagen nodig hebben om een pop te worden om te groeien tot een volwassen vlo. Eén vlo op een hond staat voor 100 tot 500 eitjes in zijn omgeving. Dat kan deels op de hond zelf zijn, maar ook zijn slaapplaats, dekens, maten, zetels en kieren en spleten in de vloer of houtwerk. Deze parasieten verblijven alleen op de hond om zich te voeden met bloed, toch zijn ze heel resistent en kunnen heel lang in huis overleven.

Uitwerpsels van een vlooien

De uitwerpsels van een vlo (zie foto) zijn op te merken in de vacht van de hond en zien eruit als zwarte, bruine, kleine bolletjes. Deze worden soms over het hoofd gezien omdat hondeneigenaren zich van geen kwaad bewust zijn en de uitwerpselen aanzien als een vuiltje, dat in de vacht is blijven plakken.

Eén vlo op zich is niet zo erg, regelmatig krijgen honden wel eens een vlo op zich tijdens een wandeling. Indien er vroegtijdig wordt opgetreden zodat er geen vlooienplaag ontstaat moet een eigenaar zich geen zorgen maken. Toch is één vlo genoeg voor extreem grote jeuk bij gevoelige honden die allergisch zijn voor deze parasieten. Deze honden zullen snel rode pukkels op de huid krijgen en krabben zich voortdurend, zelfs tot bloedens toe.

Elke hond krabt zich wel eens, maar dit mag niet blijven duren. In geval de hond zich hardnekkig krabt en bijt, mag je ervan uitgaan dat er eventueel vlooien aanwezig zijn. In dat geval is het aan te raden door middel van een vlooienkam die bepaalde plaatsen (waar de hond last heeft) eerst en vooral te controleren. Gaat men niet over tot bestrijding van deze parasieten, zal de hond zichzelf verwonden door te krabben en te bijten met een doffe vacht en kale plekken tot gevolg. Nu en dan kunnen vlooien ook wel eens mensen bijten. Dit gaat dan waarschijnlijk over een verdwaalde vlo.

Bestrijden

Bestrijden van vlooien is een werk van lange adem want de vlo past zich goed aan insecticiden aan. Je moet dus steeds de nieuwste producten gebruiken. Er zijn tal van producten op de markt die hun uitwerking al voor een groot deel hebben verloren. Vlooienbestrijding is een grootscheepse actie : je moet niet alleen het dier behandelen, maar ook bepaalde plekken in huis. Want de vlooien en de eitjes bevinden zich ook in de hondenmand, het dekentje, op de kussens van de zetels, de vloerbedekking, op stofferige plaatsen zoals onder kasten, bedden, plinten, enzovoort. Als je de omgeving niet behandelt, zal je het vlooienprobleem niet opgelost krijgen.

Vlooien kunnen bestreden worden met vlooienshampoo, antivlooienbandjes, antivlooienmiddel in vorm van een pipetjes die op de huid van de hond wordt aangebracht. Een vlooienkam is best wel doeltreffend voor enkele vlooien uit de vacht te halen. Dit moet bij vermoeden van vlooien wel enkele keren per dag gebeuren ter controle.

De vlooienkam is heel doeltreffend om te ontvlooien. Om de vlooien uit de kam te verwijderen neem je best een glas water met wat afwasmiddel. Dode vlooien zakken naar de bodem, levende zullen blijven boven drijven. Vlooien dood knijpen tussen de vingers is niet aan te raden vanwege de eitjes die kunnen achterblijven op de vingers. Op die manier besmet je de hond opnieuw. Vlooien concentreren zich meestal achter de oren, de keel, de borst en de opzet van de staart. Deze plaatsen vragen extra aandacht.

Tips tegen vlooien

Voor jonge dieren gebruik je best een aangepaste vlooienspray. Volwassen dieren kan je behandelen met een goede (dus recent op de markt verschenen) vlooienband, vlooiendruppels (een zeer elegante manier, waarbij druppels tussen de schouderbladen op de huid van het dier worden toegediend), vlooiensprays- of -schuim of tabletten. Dosering – en herhalingsschema’s hangen af van welk product er je gebruikt. Je dierenarts zal je daarbij helpen.

Daar de kans op lintwormbesmetting van een huisdier met vlooien groot is, is een (preventieve) behandeling hier geen overbodige luxe.

Alle dekentjes, hondenmanden en kussenovertrekken regelmatig wassen. Op de vloerbedekking, in de mand, onder kasten en bedden en plinten moet je grondig spuiten met producten tegen vlooien. Deze producten zijn specifiek voor voorwerpen en mogen absoluut niet op dieren gebruikt worden. Bepaalde merken zijn zo ontworpen dat ze geen vlekken op kostbare tapijten of meubilair achter laten. Vissen en vogels zijn zeer gevoelig voor deze insecticiden en moeten tijdelijk uit de behandelde ruimte verdwijnen. Deze producten moeten op het voorwerp gespoten worden en niet in de lucht verstuift.

Ga eerst grondig stofzuigen en gebruik daarna de producten. Deze behandeling moet je regelmatig herhalen (regelmaat afhankelijk van welke product je gebruikt). Zeer regelmatig stofzuigen. In de stofzuiger een stukje vlooienband stoppen of in de binnenkant van de stofzak spuiten met vlooienspray om zodoende de vlooienverspreiding via de stofzuiger tegen te gaan.

Geen enkele ruimte in huis overslaan tijdens het spuiten. Bescherm uw huisdier in het begin van het vlooienseizoen (de lente) tegen vlooien, dan is de kans op massale verspreiding in huis veel geringer.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 3

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!