...

Kunnen honden bevriezen in de winter ?

honden bevriezen
4.9
(18)

Bevriezen honden in de winter ?

Soms staan veel mensen er niet bij stil, maar ja, honden bevriezen in bepaalde gevallen tijdens de winter. Onderkoeling ontstaat wanneer het normale verdedigingsmechanisme van het lichaam door de koude ontregeld geraakt. Als de lichaamstemperatuur daalt komen heel wat processen en lichaamsfuncties in het gedrang, wat levensbedreigend kan zijn voor honden. In ons klimaat volstaan een paar voorzorgsmaatregelen om de winterse koude te trotseren. Niet alleen in de winter, maar ook in bepaalde weersomstandigheden kunnen honden bevriezen door onderkoeling.

Het hoeft hiervoor helemaal niet zo koud te zijn als dat sommige denken. Zo kunnen reeds onderkoelingsverschijnselen optreden bij temperaturen van 10°C en lager. Het risico wordt namelijk niet alleen bepaald door de temperatuur, maar door de natte vacht bij de hond en dit in combinatie met windsnelheid en regen kunnen honden bevriezen. Deze twee factoren verhogen namelijk de kans op onderkoeling bij honden. Zeker oudere hondjes, puppy’s en honden met een chronische hartaandoening en slechte bloedsomloop kunnen snel door onderkoeling overlijden.

Hoe goed een hond de koude kan verdragen hangt af van de raskenmerken. Noordelijke honden zoals de husky, malamutes en samojeed voelen zich prima in de winter: ze kunnen zelfs in de sneeuw slapen! Maar voor kleine hondenrassen in korte vacht is vorst, regen en wind een hele uitdaging. Deze kleine kortharig rassen bevriezen zelfs in een koel appartement. Dat is ook de reden dat ze best een warme hondenmand of dikke hondenmatras kunnen gebruiken. Met een goede hondenmatras zal hun lichaamstemperduur minder snel dalen in plaats dat honden rechtstreeks op de koude vloer slapen.

Honden in een korte vacht en weinig lichaamsgewicht zullen sneller bevriezen of onderkoeld raken dan hondenrassen met een speklaagje en een dikke ondervacht. Veel eigenaars staan er soms niet bij stil, maar dikwijls is het niet aangewezen sommige hondenrassen volledig kaal te scheren. Een verkeerde vachtverzorging, gebruik van verkeerde kammen en borstels, enz.. kan ook leiden dat de volledige ondervacht, dus de wol niet meer aanwezig is. Deze wol is eigenlijk de beschermingslaag tegen koud en warme temperaturen.

Door weer en wind…

Als je een hond hebt, bestaat slecht weer niet. Vorst, sneeuw en regen, de dagelijkse wandelingen zullen honden niet aan hun neus laten voorbij gaan als ze het gewoon zijn om elke dag een stapje in de wereld te zetten !

Enkele tips om samen niet te bevriezen

Hier zijn enkele tips om uw wandelingen aan te passen aan het koude seizoen en te voorkomen dat uw huisdier en uzelf bevriezen!
• Relateer de duur van de wandeling in het welzijn van de hond. In de zomer kan de eigenaar het zich veroorloven om langer te wandelen, maar in de winter is dit zeker niet aan te raden. Als de hond trilt en zijn pootjes omhoog trekt, heb je twee scenario’s: Doe een actief spelletje en laat de hond sneller bewegen. Verzin actieve buitenactiviteiten, speel met de frisbee, touwtrekken, elkaar achterna lopen of laat de hond apporteren.

Elke hond heeft zijn eigen behoefte aan ontlading en hiermee moet rekening worden gehouden. Een Franse bulldog zal bijvoorbeeld een vrij energieke wandeling hebben, maar een Russell zal meer willen dan een wandeling! Veel honden sporten graag met hun eigenaar, zoals hardlopen of skiën tijdens de vakantie. Misschien is hij hier, je beste partner?

• Als de hond gevoelig is voor kou, koop dan speciale kleding voor hem (of haar). Deze hondenkleding moet van goede kwaliteit zijn, veilige materialen en perfect passen. Voor kort geknipte honden en kortharige kleine rassen is dergelijke kleding gewoon een must! Je kunt grote honden ook een overall geven, hoewel dit meer ter bescherming is tegen vuil worden. Dankzij het enorme assortiment kleding in dierenwinkels, kun je je huisdier niet alleen verwarmen, maar er ook een ongewoon imago voor creëren! We zijn tegen grijze weekdagen 😉 !

• Honden die gewoon zijn van hele dagen binnen te zitten zijn het ook niet gewoon om uren lang buiten te vertoeven. Indien je met deze honden buiten komt, moet je wel blijven doorstappen om niet af te koelen. Wandelingen in de frisse lucht is goed voor zijn gezondheid.

• Winterwandelingen zijn even actieve wandelingen! Als je in de zomer urenlang rustig kunt wandelen met je huisdier, dan kun je in de winter niet zonder sporten! Veel bewegen is nodig om niet te bevriezen.

• Bevriezen de poten van honden in de winter? Voor de honden die gevoelig zijn voor kou kan je samen met de kleding ook speciale schoenen kopen. Het is zeer functioneel: het verwarmt en beschermt tegen schade en beschermt tegen vuil. Stel je voor, je hoeft de poten niet na elke wandeling te wassen! Als er barsten op de voeten optreden, breng dan een speciale beschermende wax aan op de voetzolen. Een goed product voorkomt schade en beschermt ook tegen uitglijden.

• Ga niet direct na het baden wandelen met de hond, want een natte vacht is een directe manier om verkouden te worden!

• Tot slot, na vaccinatie, ziekte of revalidatie van de hond moet je voorzichtig zijn en volg altijd de aanbevelingen van een dierenarts.

Lees ook: Strooizout is gevaarlijk voor honden

honden bevriezen winterjas

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 18

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!