...

Hoe tanden poetsen bij een hond

tanden-poetsen-hond
5
(1)

Het poetsen van de tanden is van groot belang voor de gezondheid van je hond.

Om gebitsproblemen te voorkomen moet het poetsen van de tanden bij je hond dagelijks gebeuren, je kan dit best vergelijken met het poetsen van je eigen tanden. Ook als de tanden wisselen bij een puppy is het aan te raden te blijven poetsen. Zo blijft het een gewoonte bij de puppy dat je elke dag de tandjes poetst.

Je gebruikt hiervoor best een speciale tandenborstel voor honden, zoals een vingertandenborstel. Je hebt bij deze tandenborstels ook verschillende soorten. Zowel voor puppy’s als voor volwassen honden bestaan er zachte en harde borsteltjes. Een vingertandenborstel is een klein rubberen borsteltje die je over je vinger steekt. Begin rustig en heb vooral veel geduld. Een hond is het niet gewend dat je zijn of haar tanden gaat poetsen. Doe het rustig en laat de hond als puppy er aan wennen.

Raak dagelijks even de tandjes aan, dit kan je spelenderwijs doen. De hond moet er niet van in paniek raken. Doe het echt rustig, want een vervelende ervaring vergeet een hond nooit meer.

Je zou het zelf ook niet zo fijn vinden als mensen in je mond gaan zitten, dat is voor de hond ook zo. Ze dienen er aan te wennen. Het is voor honden erg spannend als je met je vinger in de bek komt.

Hoe begin je eraan

  • Het eerste wat je gaat doen is de lippen van de hond optillen, als je hond dat toelaat, beloon de hond dan meteen. Veel honden vinden het niet fijn en zullen weglopen of zich terugtrekken. Neem daarom echt de tijd om deze eerste stap goed te laten verlopen, zodat de hond er aan gewend raakt. Opgeven helpt niet, ga wel door, maar doe het rustig aan.
  • Het optillen van de lippen bij de hond gaat goed en dan kun je met je vingers langs de tanden en de kiezen. Je kunt een keertje wrijven en heen en weer gaande bewegingen maken. Dit doe je alleen aan de buitenkant. Je hoeft de binnenkant namelijk niet de poetsen (80-90% van de het tandplak zit altijd aan de voorkant van kiezen en tanden).
  • Als je hond het accepteert dat je aan zijn kiezen en tanden zit, dan kun je een beetje speciale tandpasta voor honden op je vingers smeren en beginnen. Laat je hond er dan eerst aan ruiken, hij kan het dan ook van je vingers aflikken. Als je hond het niet wil, dwing dan niet en stop even en doe het later gewoon nog een keer. Het kan zijn dat je hond het meteen op likt en dan kun je nog een beetje op je vinger smeren en dan over de tanden en kiezen van de hond wrijven. Let maar eens op hoe je hond dan reageert. Sommige honden zullen meteen gaan likken voor andere is het weer even wennen, neem ook hiervoor weer de tijd want iedere hond reageert anders!
  • Gaat het nu allemaal goed? Gebruik dan een vingertandenborstel en doe daar een beetje tandpasta op. Laat de hond er ook dan weer eerst aan ruiken, vervolgens ga je met de tandenborstel over de tanden en de kiezen. Gaat het goed? Dan kun je het vaker doen en heen en weer gaande bewegingen maken en dan kun je zo de tanden en kiezen van de hond af en toe poetsen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!