...

Oorontsteking bij honden en hoe te behandelen

oorontsteking
5
(2)

Een oorontsteking is een veelvoorkomend maar onderschat probleem bij honden

Oorontsteking en oorpijn is een veelvoorkomend probleem bij honden. Zeker honden met lange en of langharige oren zijn er extra gevoelig aan. Een oorontsteking wordt meestal veroorzaakt door allerlei virussen, bacteriën en zelfs door vreemde voorwerpen in de oren afkomstig van rondvliegende zaadjes die per ongeluk in het oor van de hond terecht komen.

Een oorontsteking is meestal ook besmettelijk. Een zorgvuldige diagnostiek met een juiste behandeling kan voorkomen dat je hond zijn hele leven last heeft van oorpijn. Terugkerende oorontstekingen kunnen leiden tot doofheid bij een hond. Dus, op de juiste manier en tijdig behandelen is de boodschap.

Symptomen van een oorontsteking bij honden

Elke hond is anders en zal dus ook verschillend reageren op een oorontsteking.

  • Krabben aan het oor
  • Schudden met zijn kop
  • Scheef houden van de kop
  • Penetrante geur uit de oren
  • Verdikking van de gehoorgang
  • Korstjes in de oorgang of op de oorflappen
  • Zwelling of roodheid van het oor
  • Vocht uit het oor
  • Pijn bij aanraking van het oor
  • Stinkende oren

Oorzaak van een oorontsteking

Oormijt: Oormijt is een zeer besmettelijke parasiet.

Huidproblemen: Allergieën en verkeerde vachtverzorging zijn dikwijls de oorzaak van vooral chronische oorklachten. Dit is te verklaren omdat de uitwendige gehoorgang ook deel uitmaakt van de huid. Bacteriën en gisten voelen zich opperbest door de vochtige warmte binnen het oor.

Gisten: Gisten zijn eencelligen schimmels die ernstige infecties veroorzaken en die zich niet zomaar laten verdrijven.

Bacteriën: Bacteriën zijn een veel voorkomende oorzaak van oorontsteking. Er zijn verschillende bacteriën die roodheid en jeuk veroorzaken, toch zijn er een paar die zich niet zo gemakkelijk gewonnen geven, zoals bacteriën die normaal niet in de gehoorgang huizen of een besmetting Pseudomonas, deze bacterie is moeilijk te bestrijden omdat ze opportunistisch is en resistent voor de meeste soorten antibiotica. Ook kan ze lange tijd in ongunstige omstandigheden in leven blijven.

Vreemde voorwerpen: Dit zijn zoals we zeggen voorwerpen die niet in het oor thuis horen maar wel acute oorproblemen kunnen veroorzaken. Voorbeeld zaadjes van bloemen en planten die per ongeluk in de oorgang terecht komen.

Verkeerde behandeling: Regelmatig zijn er problemen dat de oorontsteking terug de kop opsteekt. Veel gemaakte fouten zijn een te korte behandeling met antibioticazalf (minimaal 5 dagen tot een week na elkaar toedienen naargelang de diagnose van de dierenarts). Zelf experimenteren met verschillende zalven zonder gericht bacteriologisch onderzoek. Deze fouten hebben tot gevolg dat er nogal wat resistente bacteriën ontstaan. Deze zijn dan extra lastig te bestrijden.

Diagnose

Om een juiste diagnose te stellen om zo tot een goede en gepaste behandeling te komen is het aan te raden een zorgvuldig onderzoek van de hele hond te doen. Het oorsmeer te controleren op aanwezigheid van gisten, bacteriën en mijten. Tevens is het ook aan te raden de vacht en de huid bijzonder goed te controleren, bij het vermoeden van een huidprobleem kan bijvoorbeeld een allergietest worden gedaan of een hypoallergeen dieet gestart worden.

Behandeling voor oorontsteking bij de hond

De behandeling van een oorontsteking hangt dus af van verschillende factoren. Na het stellen van de juiste diagnose kan pas overgegaan worden naar de juiste behandeling. Dit kunnen bepaalde zalven zijn ter bestrijding van de roodheid, bacteriën en gisten, mijten. Daarnaast bij hardnekkige infecties zoals Pseudomonas kan het spoelen in de loop van de behandeling vaker nodig zijn. Ter bestrijding van parasieten zoals vlooien, mijten enz. is een pipet in de nek te gebruiken.

Wat heel belangrijk is, de dierenarts dient te controleren of de trommelvliezen nog intact zijn. Dit is een absoluut vereiste voordat men medicijnen of oorcleaner in de gehoorgang druppelt. Alles behalve water is giftig voor het middenoor, en dat is bij een beschadigd trommelvlies vrij toegankelijk.

Een oorontsteking voorkomen

  • Een oorontsteking is niet helemaal te voorkomen, toch zijn er een paar middeltjes die helpen om de kans op een oorontsteking zo klein mogelijk te houden.
  • Wat je zeker niet mag doen is preventief of regelmatig cleanen met bepaalde producten. Dit maakt dat de huidbacteriën in de gezonde omgeving uit evenwicht gebracht worden. Door deze verstoring vergroot je de kans op een oorontsteking.
  • Probeer in geval bij een vermoeden van een besmetting de honden apart te houden en steeds de handen te wassen na iedere behandeling.
  • Bij honden met lange oren en of lange vachten zoals een shih-tzu moeten de oren binnen en buiten goed gedroogd worden na het wassen.
  • Verwijder het haar in de oren.
  • Zorg voor een kwalitatieve voeding, dit zorgt voor een gezonde huid met een vet en talgproductie die in balans is.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!