...

Honden met jeuk, oorzaken en tips

hond krapt van jeuk foto pixabay
5
(2)

Honden met jeuk, krabben, bijten en likken zichzelf. Wat zijn de oorzaken en wat doe je eraan ?

Krabben, bijten, likken, tegen de vloer schuren enz… Echt leuk is het niet voor je hond. Dit probleem moet snel opgelost worden, want sommige honden krijgen zelfs kale plekken en open wonden door het overmatig krabben en likken.

Jeuk voorkomen en de oorzaak achterhalen

Jeuk kan overal op het lichaam voorkomen, zelfs op plaatsen waar je het echt niet zou vermoeden. Honden die veel krabben, hebben niet altijd vlooien of luizen. In sommige gevallen kunnen inwendige parasieten aan de basis liggen van jeuk. Een klassiek voorbeeld hiervan zijn spoelwormen bij puppy’s die heel veel spoelwormen herbergen en zich daardoor aan de buik beginnen krabben. Lintwormen kunnen ook aan de basis liggen van jeuk, Ze schuiven met hun achterste over de vloer om van de jeuk vanaf te komen.

Dikwijls is de oorzaak door allergieën. Voedingsmiddelen zoals melk, granen, eieren, rundvlees of afgeleiden hiervan kunnen jeuk veroorzaken. In andere gevallen kan slecht vlees of een onevenwichtige voeding een grote rol spelen. Andere allergische reacties kunnen voorkomen door planten, gras, stuifmeel van bloemen en planten. Deze ziekte noemt men atopie, en komt overeen met astma of hooikoorts bij de mens. Bij een hond uit een en ander zich in een huidaandoening zoals eczeem, met jeuk tot gevolg. In sommige gevallen is de oorzaak te zoeken bij de verkeerde keuze van een hondenmand of hondenbed.

Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen omdat sommige huidziekten bij honden ook kunnen overgedragen worden naar mensen. Een tijdige diagnose door een dierenarts kan dit voorkomen. Na een juiste diagnose is de jeuk op de juiste manier te behandelen. Zo hoef je zelf geen 20 middeltjes uit te proberen die in de eerste plaats misschien niet helpen en het jeuken alleen maar erger zal worden. Tot slot kost het u alleen handen vol geld aan talrijke middeltjes die achteraf blijken dat ze niet werken. Het is goedkoper en sneller om even bij een dierenarts op consultatie te gaan.

Oorzaken voor jeuk bij honden

Er zijn heel wat oorzaken die jeuk kunnen veroorzaken.

Parasieten zoals vlooien, mijten en luizen
Bacteriële ontstekingen van de huid
Contact met irriterende stoffen
Schimmelinfecties
Huidontstekingen
Gistinfecties
Voedsel allergieën
Hormonale aandoeningen
Tumoren
Huidkanker
Bijwerking van medicatie
Vreemde voorwerpen in de neus of oren
Inwendige parasieten
Auto-immuunziektes
Puppyschurft
Andere schurftmijten

In uitzonderlijke gevallen kan ook gedacht worden aan stress. Soms kan een laattijdige behandeling aan de basis liggen dat je hond blijft krabben, alleen al uit gewoonte.

buldog foto pixabay

Eerste hulp

Controleer op luizen en vlooien. Doe een grondige controle, misschien is de oorzaak met het blote oog wel onmiddellijk zichtbaar, zoals hier en daar enkele graszaadjes die ergens vastzitten in de oren, tussen de teentjes of zelfs in de neus.

Kijk in het huis of tuin of er geen irriterende stoffen te vinden zijn die jeuk kunnen veroorzaken. Opgelet, zelfs bepaalde bloemen en planten kunnen jeuk veroorzaken, veel soorten bloemen en planten zijn giftig voor honden. Ruik eens in de oren van je hond of je geen vreemde geur opmerkt. Een oorontsteking kan aan de basis liggen van het krabben.

Middeltjes smeren om het krabben te verminderen kunnen helpen, maar onthou dat door de jeuk te verzachten, niets oplost aan het onderliggend  probleem. Misschien wordt de jeuk achteraf nog erger. Sommige oliën of zalfjes die je zelf smeert kan in de bloedbaan van je hond terecht komen en zo andere problemen veroorzaken.

Als een hond jeuk heeft moet vermeden worden dat de hond al medicijnen krijgt tegen jeuk zonder de oorzaak weg te nemen !

Raadpleeg een dierenarts, heb je een vermoeden van iets dat jeuk kan veroorzaken zoals bloemen of planten, vernoem dit ook aan je dierenarts. Alles kan helpen om een juiste diagnose te stellen.

Je dierenarts zal je steeds goed informeren en een passend plan opstellen. Je dierenarts is ook geen tovenaar, maar aan jeuk is zeker iets te doen. Toch zijn sommige oorzaken niet onmiddellijk van de baan, dit kan lang duren en zo ook frustrerend zijn. Een goede communicatie met je dierenarts doet wonderen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!