...

Gezond blijven dankzij de hond

Gezond blijven dankzij de hond
4.8
(24)

Gezond blijven dankzij de hond

In welke situaties nemen mensen over het algemeen een nieuwe hond? Onder studenten en jongeren is het nemen van een hond als huisdier niet bepaald populair; je woont immers vaak net op jezelf en hebt nauwelijks tijd voor hond. Katten daarentegen zijn wel favoriet; zij bieden gezelschap, zonder dat je ervoor thuis hoeft te blijven.

Nieuwe honden komen vooral terecht bij …

Nieuwe honden komen vooral vaak bij gezinnen of echtparen vanaf middelbare leeftijd terecht; wat niet geheel onlogisch is. In beide gevallen is er vaak ruim voldoende tijd om te investeren in de hond. Moeders werken vaak parttime, en vinden een hond een welkome aanvulling op het gezin; kinderen leren op deze wijze verantwoording te nemen voor een ander levend wezen en als gezin trek je er gezellig samen op uit met de hond.

Blijf gezond dankzij de hond

Gezond blijven dankzij de hond kan perfect. Ook voor stellen van middelbare leeftijd is de hond een geweldige aanvulling. Een hond moet minimaal 3 maal per dag een wandeling maken: het baasje dus ook! Ga er maar vanuit dat wanneer je een hond neemt (kleine hondjes daargelaten), deze minimaal eenmaal per dag een wandeling van tenminste een uur moet maken. Dit is niet alleen voor de hond een gezond uitgangspunt (hij kan immers op deze wijze zijn energie kwijt, zijn behoefte op zijn gemak doen, zijn snuffelbehoefte stillen en socialiseren met andere honden) – maar ook voor het baasje zijn dagelijkse lange wandelingen een gezond uitgangspunt.

Weinig mensen zullen de discipline kunnen opbrengen om daadwerkelijk jaar in, jaar uit, iedere dag weer een wandeling van een uur te maken: behalve de eigenaren van honden. Zij móeten immers wel. Goed, de ene keer kan de wandeling iets langer duren dan een andere keer, maar gemiddeld zul je dagelijks al snel 1 tot 2 uur wandelen. Iedere dag weer. En dat is ontzettend gezond voor lichaamscellen, spieren en botten … en natuurlijk je conditie.

Joggen, of wandelen?

Wie goed om zich heen kijkt ziet dagelijks vele vrouwen joggen; goed bezig zou je denken. Toch blijkt uit onderzoek dat uiteindelijk wandelen gezonder voor je is op termijn dan hardlopen! Daarnaast is wandelen ook nog eens goed voor je psyche.

Zodra je dus de leeftijd van 40+ bereikt, en voldoende tijd hebt, maar toch moeite hebt om van die bank af te komen, denk er dan eens over na om wellicht een hond te nemen. Een hond kan jouw geestelijk en lichamelijk welzijn bevorderen. Natuurlijk besluit je niet lichtvoetig om een viervoeter aan te schaffen; ten eerste moet een hond überhaupt bij je passen. Ben je eigenlijk geen hondenmens, dan kun je er beter niet aan beginnen.

Ben je wel een hondenmens, dan kan het heel interessant zijn de stap te nemen; een hond brengt niet alleen actie in je leven, maar ook liefde en sociale contacten (met andere hondenbaasjes).

Kosten

Het aanschaffen van een rashond kan in de papieren lopen. Duizend euro of meer is niet ongebruikelijk. Sommige mensen betalen dit graag, waar anderen liever een hond uit het asiel nemen. In dat laatste geval ben je meestal voor 250 euro klaar en is er weer een hond uit het asiel ‘bevrijd’. Het overwegen van een hondenverzekering kan daarnaast de moeite waard zijn; dierenartskosten kunnen immers hoog oplopen. En dan is er natuurlijk nog het voer. Dit kun je zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Voer als Royal Canin geniet wellicht de voorkeur (voer verkrijgbaar voor diverse hondenrassen, als het ware op maat afgestemd), maar ook op goedkoper voer, zoals te koop bij de Aldi – zie Aldi folder vorige week – kunnen veel honden goed op functioneren.

Het ‘nemen’ van een nieuwe hond

Lees je natuurlijk goed in welke rassen bepaalde gedragingen met zich meebrengen. Niets zo (ontzettend) vervelend voor zowel jezelf als de hond, als wanneer een hond niet bij je past. Verdiep je dus echt heel goed in wat je wel en niet zoekt in een hond. Een speelse hond lijkt bijvoorbeeld leuk, maar zodra de hond maar blijft aandringen om te spelen terwijl jij er echt geen zin meer in hebt, dan gaat dit gedrag van de hond lieverlee steeds meer in je irritatiezone zitten. Lang niet iedere hond is bijzonder speels, maar bepaalde hondenrassen zijn dit nu juist weer wel. Andere rassen staan weer bekend om éénkennigheid, of zijn heel waaks. Op deze website ontdekt u de vele kenmerken van vele type honden.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.8 / 5. Aantal beoordelingen: 24

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!