...

Een boek voor elke hondeneigenaar en -professional

boek Een vlekkeloos hondenleven
4.7
(23)

Een boek voor elke hondeneigenaar en -professional

Vele hondeneigenaars houden nog te vaak vast aan verouderde visies over hondengedrag,-training en -opvoeding. Ze krijgen langs alle kanten informatie en adviezen over de omgang, opvoeding en training van hun hond en weten vaak niet goed meer welke adviezen ze best volgen. Heel vaak krijgen ze te horen dat ze vooral aan hun hond moeten laten voelen dat ze ‘de baas’ zijn.

Een groot aantal eigenaars – maar ook sommige hondenprofessionals – volgen daarom nog steeds het ‘dominantie- of roedelconcept’, weten niet dat honden emoties hebben en/of hoe ze juist moeten communiceren en veilig omgaan met honden. Veel eigenaars kunnen zich niet vinden bij deze verouderde visie over hondengedrag en/of hebben vastgesteld dat het geen oplossing biedt voor het gedragsprobleem van hun hond.

Het verouderde en wetenschappelijk achterhaalde dominantiemodel

Op zich is het geen probleem als je geen wetenschappelijke kennis hebt, zolang je maar op een respectvolle en liefdevolle manier met honden omgaat en geen aversieve (onaangename) opvoedings- en trainingstechnieken gebruikt. Het verouderde – en wetenschappelijk achterhaalde – dominantiemodel is echter vaak de oorzaak van een verkeerde omgang en training van honden. Dit model veronderstelt immers het gebruik van aversieve technieken, zoals zware verbale en fysieke straffen (bv. slaan, slip-, strop- en zelfs elektrische schokbanden). Hierdoor kan de band tussen hond en eigenaar verslechteren en kunnen gedragsproblemen ontstaan of verergeren.

Als we op een respectvolle en veilige manier met honden willen samenleven en/of werken, is het daarom nodig om verouderde theorieën, zoals het gebruik van aversieve technieken en het dominantie-roedelconcept, achter ons te laten. Alleen zo is het mogelijk om een hond te begrijpen en er gepast en veilig mee om te gaan. Want daar draait het ten slotte om: veilig en fijn samenleven met je hond.

Een vlekkeloos hondenleven

‘Een vlekkeloos hondenleven’ heeft als doel om een beter inzicht te geven in de emoties en wereld van onze honden. De informatie in dit boek is gebaseerd op de huidige wetenschappelijke inzichten en geldt voor de gemiddelde, emotioneel stabiele hond. De laatste jaren vindt er – eindelijk – zeer veel onderzoek plaats naar gedrag en welzijn van honden, waardoor we continu bijleren en onze visie moeten bijschaven. Het is echter heel belangrijk om te onthouden dat elke hond een individu is met zijn eigen genetische en sociale achtergrond. Elke hond heeft zijn eigen karakter en is gevormd door alles wat hij heeft meegemaakt in zijn leven. Deze ervaringen starten reeds in de baarmoeder en gaan zijn hele leven verder. Het gedrag van een hond zal ook verschillen naargelang de situatie waarin hij zich bevindt.

Het boek

In het eerste hoofdstuk wordt de evolutie en domesticatie van wolf tot hond besproken. Ondanks dat wolven de voorouders zijn van honden, is het niet meer juist om over honden te denken als wolven en hun gedrag ermee te vergelijken.

Hoofdstuk 2 legt uit hoe het ‘dominantiemodel’ is ontstaan en waarom deze manier van denken over honden niet meer juist is. Daarnaast worden de gevaren van het vasthouden aan het model duidelijk uitgelegd. Enkele van deze gevaren zijn het ontstaan van gedragsproblemen en een grote aantasting van de levenskwaliteit van honden.

Hoofdstuk 3 is volledig gewijd aan de levenskwaliteit of welzijn van honden. Daarbij wordt er dieper ingegaan op stress en emoties.

In hoofdstuk 4 wordt stilgestaan bij de manier hoe honden de wereld ervaren. Honden zijn geen mensen en hun zintuigen werken anders dan de onze. Het uiteindelijke doel van dit boek is om in harmonie en liefdevol samen te leven met je hond. Daarnaast is het uitermate belangrijk om op een veilige en juiste manier met honden om te gaan, zodat ze zich goed voelen en bijtincidenten vermeden kunnen worden. Dit is alleen mogelijk als we het sociaal gedrag – en dus de manier van communiceren van honden – goed begrijpen. Dit wordt besproken in het vijfde hoofdstuk.

Het laatste hoofdstuk vat de behoeften van honden samen. Door deze te begrijpen, kunnen we het leven van onze honden verrijken en aangenaam maken. Want is dat niet wat we allemaal willen? Een gelukkige hond die zich goed voelt in jouw gezin?

Honden verschillen minder van mensen dan we soms denken

Na het lezen van dit boek krijg je misschien een andere, maar duidelijke kijk op het leven van honden. Honden verschillen minder van mensen dan we soms denken. Hun zintuigen werken wat anders, waardoor ze de wereld anders ervaren en anders communiceren, maar door tienduizenden jaren domesticatie hebben ze leren leven en samenwerken met mensen. Het onderzoek naar emoties is volop bezig, maar in grote lijnen ervaren ze dezelfde emoties – bv. pijn, angst, frustratie, boosheid en zorg – als wij. Hoe ze dit precies beleven zullen we misschien nooit weten, maar het ervaren van deze emoties mag niet ontkend en genegeerd worden. En net als wij hebben ze behoefte aan een vaste structuur, met voldoende leuke en afwisselende activiteiten.

Individuele behoeften

Om onze hond een goede levenskwaliteit te geven is het belangrijk dat we voldoende rekening houden met zijn individuele behoeften. Soms houdt dit in dat we onze verwachtingen moeten bijstellen en wat meer geduld moeten opbrengen. Daarnaast is het nodig om op de juiste manier te communiceren, met respect voor zijn persoonlijkheid. Aversieve trainingstechnieken – al dan niet gebaseerd op het dominantiemodel – passen niet in dit verhaal. Alleen zo is het mogelijk een veilige en hechte band op te bouwen, gebaseerd op vertrouwen en vriendschap.

Ik wens voor jou dezelfde mooie en liefdevolle relatie met jouw hond als ik dagelijks mag ondervinden met mijn eigen honden. Want niets is mooier in ons leven dan het voorrecht om te mogen samenleven met een hond en oprecht te kunnen zeggen: Een hond is ’Man’s best friend’!

 

Ilse Rediers – BehiVet (auteur ‘Een vlekkeloos hondenleven’)

Meer informatie over het boek vind je via de website: www.behivet.be
Bezoekers van www.nieuwehond.nl kunnen een gesigneerd exemplaar bestellen via: www.behivet.be/bestelformulier-boek/

COVER Een vlekkeloos hondenleven VOORKANT

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 23

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!