...

Gezondheidscheck bij huisdieren zonder stress

Stressvrij naar de dierenarts - Gezondheidscheck bij huisdieren
5
(247)

Stressvrij naar de dierenarts – Gezondheidscheck bij huisdieren

Stressvrij naar de dierenarts stimuleert regelmatig de gezondheidscheck bij huisdieren. In dat kader van Werelddierenartsendag (30 april) vraagt AniCura, een vooraanstaand Europees netwerk van dierenartsen, meer aandacht voor een regelmatige gezondheidscheck van huisdieren. Baasjes stellen een bezoek aan de dierenarts vaak uit door de stress die dat met zich meebrengt. Daardoor ontdekt men ziektes of aandoening soms te laat terwijl ze anders makkelijk te behandelen zijn. AniCura introduceert daarom het Stress Free Label in haar klinieken. Deze combinatie van opleiding met praktische aanpassingen zorgen voor een stressvrije omgeving voor zowel dier als baasje. Zo wil het netwerk de drempel voor een preventief dierenartsbezoek zo laag mogelijk maken.

Een regelmatige gezondheidscheck bij huisdieren is nodig

Vorig jaar deed AniCura een rondvraag bij Belgische baasjes waaruit bleek dat 12,2% van de honden maar één keer om de 2 jaar of minder naar de dierenarts gaat. Bij katten was dat zelfs 26,2% en bij andere dieren zoals konijnen, knaagdieren of vogels liep dit op tot meer dan de helft. Nochtans is preventief onderzoek belangrijk om ziektes of aandoeningen tijdig te spotten en te behandelen. Door het Stress Free programma te introduceren in haar klinieken wil AniCura de drempel voor een dierenartsbezoek verlagen zodat een bezoek niet uitgesteld wordt doordat het stress met zich meebrengt.

Stressvrij naar de dierenarts

De aandacht voor stress bij huisdieren tijdens een dierenartsbezoek is de laatste jaren enorm gegroeid. Steeds meer klinieken en praktijken volgen hier speciale opleidingen voor. “Ons team volgde via AniCura gedurende anderhalf jaar een speciale opleiding van Vetoquinol en krijgt zo het Stress Free Label,” aldus Sofie Apers, Assistent-dierenarts bij AniCura dierenkliniek De Vliet. “We leren bijvoorbeeld technieken om honden en katten zo stressvrij mogelijk te maken, of hoe ze het beste kunnen communiceren met hun baasjes.” Op die manier voelen honden en katten minder stress tijdens hun gezondheidscheck.

VIDEO Anicura Stress Free Label

Naast het praktische is er ook aandacht voor de inrichting van de kliniek zelf, vertelt Apers: “De hospitalisatieruimte is volledig vernieuwd en kreeg ruime gold label hokken met vloerverwarming. Zo verblijven de dieren hier ruimer en aangenamer wanneer een opname nodig is. De ramen van de wachtruimte kregen een lichtdoorlatende folie die zo weinig mogelijk prikkels van buitenaf doorlaat. Er zijn nu aparte zones voor honden en katten. De katten kunnen wachten op hoogte op de ‘kattenparking’. De honden wachten weg van de inkomdeur zodat ze geen onrust meer ervaren door mensen of andere dieren die daar binnen- of buitengaan. De muren schilderden we in bepaalde kleuren want wit is stressvol voor de dieren. Het verschil met vroeger is enorm. De dieren zijn nu veel rustiger.”

Voordelen voor dier, baasje en arts

Stressvrij naar de dierenarts - Gezondheidscheck bij huisdierenEen stressvrij bezoek aan een dierenartsbezoek is niet enkel voordelig voor de dieren. Nuria Baeten, Dierenarts bij AniCura dierenkliniek De Vliet: “Sinds de invoering van het Stressfree Programma, is het makkelijker om de dieren te onderzoeken of bepaalde handelingen uit te voeren. Als een dier gestrest is, is het moeilijk om te bepalen hoe het dier zich werkelijk voelt en de juiste diagnose te stellen. Daarnaast zit ook het hele team nu op dezelfde golflengte. We communiceren en handelen hetzelfde en zijn beter op elkaar afgestemd en dat geeft minder stress bij ons en de dieren. Ook de baasjes ervaren het programma positief. Ze appreciëren enorm dat we hiermee bezig zijn. Ze krijgen een eenduidige communicatie, onze medewerkers gaan op dezelfde manier te werk en dat boezemt vertrouwen in.”

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 247

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!