Wat is de bedoeling dat een hond je likjes of kusjes geeft.
Het is niet echt ongewoon dat een hond je likt. Het is meer een teken van genegenheid naar zijn eigenaar, JIJ BENT MIJN GROOTSTE VRIEND, IK HOU VAN JOU EN WIL CONTACT EN AANDACHT VAN JOU. Ik wil eens een dikke knuffel. Dat is wat honden en puppy’s willen zeggen met een paar lieve likjes of kusjes.
Likken is je ook willen proeven en is vaak om uw aandacht te vragen of dient als een eenvoudige groet. Net als “Hey, ik ben hier. Ik ben schattig. Aai me eens.”
Likken kan ook een manier van spelen zijn. Veel honden die met hun eigenaar spelen, gaan soms over tot het zachtjes bijten, ze bijten niet door, maar nemen je arm, je hand of vinger in hun muil. Sommige honden bijten met hun voorste tandjes zachtjes in je huid om te spelen als het er iets ruwer aan toe gaat.
Andere soorten likjes
Likken is een oerinstinct en dient ter communicatie naar iemand anders, een persoon of een andere hond. Likken is dus een soort lichaamstaal. Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen.
Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby’s onmiddellijk na de bevalling droog willen likken. Een moederhond maakt tijdens de periode dat de jongen zogen steeds haar puppy’s proper. Dat noemen we wassen, met haar tong likt ze het hoofdje en het poepje om het vuil te verwijderen. Verder likt ze haar pups over het buikje om de darmwerking te prikkelen na het zogen. Doet ze dit niet, dan kan het gebeuren dat de jongen buikkrampen krijgen en beginnen deze piep-geluidjes van pijn te maken.
Op latere leeftijd zie je het gedrag regelmatig terugkeren als de pups volwassen zijn. De moeder en de ondertussen volwassen pups likken elkaar uit genegenheid en respect voor elkaar, mama is meestal nog steeds de baas. De band is onderling duidelijk zichtbaar aan het likgedrag.
Likken is een natuurlijk instinct bij honden. Dit zie je ook in een roedel, de mindere zal de oudere soms likken uit respect en onderdanigheid.
Een andere vorm waarom honden likken is bij pijn of irritatie. Een wonde zal een hond steeds proper likken. Natuurlijk na een ingreep bij de dierenarts is het niet aan te raden dat de hond de plaats van de operatie likt.
Stress
Honden die de neus likken is ook een vorm van stress. Toch is stress in bepaalde gevallen zeker niet erg. Stel dat een paar honden altijd een frietje krijgen als de eigenaar frietjes bakt. De honden zijn gek op frietjes. Op het moment dat ze de eigenaar naar de frietpot zien stappen en het gesmolten vet ruiken zullen ze waarschijnlijk hun neus aflikken. De stress die deze honden op dat ogenblik meemaken is gewoon een natuurlijke reactie. Ze hebben gewoon stress omdat ze moeten wachten op het frietje.
Extreme likken
Een hond dat zichzelf extreme likt is niet normaal, meestal is het door een irritatie van de huid, een insectenbeet, een splinter in de poot of ergens pijn aan de spieren of botten. Hier is het aan te raden een dierenarts te raadplegen.
Gedragsstoornis
In sommige gevallen kan het extreem likken een gedragsstoornis zijn, dit kan door de eigenaar zelf veroorzaakt zijn. Het likken zodanig stimuleren kan resulteren in extreem likken. De hond likt dan niet meer uit vriendschap maar denkt gewoon, het baasje is daar…, ik moet mijn baasje likken. Dit gedrag is moeilijk af te leren, soms is er wel een gedragstherapeut voor nodig. Het dwangmatig likken kan er zo ingebakken zijn dat het likken in stapjes zal moeten gestopt worden.