...

Hoe je hond leren zwemmen – Tips

Hoe je hond leren zwemmen - Tips
4.9
(358)

Tips om uw hond te leren zwemmen

Je hond leren zwemmen is niet zo moeilijk. Dit is net zoals bij kinderen die de eerste schrik moeten overwinnen. Sommige hondenrassen hebben het in hun genen, zo zal een waterhond sneller de bewegingen van het zwemmen aanleren dan een Chihuahua. Je hebt een ras gekozen dat van het water houdt, maar dat betekent niet dat je pup automatisch zal weten hoe hij moet zwemmen! Help hem nu te leren voor een leven vol plezier samen.

Uw hond leren zwemmen

Waarom tijd besteden aan het leren van een hond om te zwemmen? Elk jaar verdrinken heel veel honden. De meeste van deze tragedies doen zich voor wanneer honden in een zwembad komen en er niet uit kunnen. Net als mensen, als een dier eenmaal in het water is, wordt het snel moe van het rond spetteren. Uw hond leren zwemmen is dus een van de meest cruciale vaardigheden die hij kan leren.

Je hond leren zwemmen en hem van het water te leren houden terwijl hij jong is, heeft naast veiligheid ook voordelen. Zwemmen kan een veilige spier oefening zijn voor honden met artritis, honden met gewrichts- of wervelkolomproblemen of honden met overgewicht. In deze situaties neemt water de druk van de gewrichten weg, waardoor de pijn wordt verminderd en ze calorieën kunnen verbranden.

Door je hond te leren zwemmen kunnen honden overtollige energie verbranden. Het is zo’n geweldige oefening dat eigenaren van prestatiehonden (die concurreren in behendigheid, flyball, hoeden, frisbee, tracking en gehoorzaamheid) vaak zwemmen gebruiken om hun honden in topconditie te houden.

Hoe je hond leren zwemmen - Tips

Wil je hond zwemmen?

Zwemmen is leuk voor veel honden, maar anderen houden er niet eens van om hun poten nat te maken. En sommige rassen zijn niet van nature gebouwd voor watersporten.

De rassen met een korte nek en grote bovenlijf, zoals Bulldogs, kunnen moeite hebben om hun hoofd boven water te houden. En zelfs sommige retrievers en spaniëls hebben een beetje oefening nodig om hun “hondenpeddel” te perfectioneren.

Dus hoe bepaal je of je hond een geboren zwemmer is? Een veelbetekenend teken is dat de enige manier waarop hij in het water komt, op een vlot is …

Hoe kan je gemakkelijke zien of je hond wil zwemmen

Er is eigenlijk een gemakkelijke manier om te zien of zwemmen een van de intrinsieke vaardigheden van uw hond is. Houd je pup in het water. Als hij alleen zijn voorpoten gebruikt om te peddelen en zijn poten uit het water haalt, klappend naar de oppervlakte, dan heeft hij wat hulp nodig bij het leren zwemmen. Met een beetje steun van jou zal je pup leren zijn achterpoten en staart op te nemen om het hoofd boven water te houden.

Oefen eerst op veiligheid

Je hond leren zwemmen is één, maar er zijn een paar eenvoudige regels die zorgen voor een leven lang plezier.

Laat uw hond NOOIT zonder toezicht rond het water! Installeer een zwembadafrastering of veiligheidsalarm en zorg ervoor dat uw hond weet waar de trap of helling zich bevindt. U kunt zelfs een grote verticale markering, zoals een plant of een vlag, bij de trap of helling plaatsen om uw hond te helpen zich te oriënteren.

Leer uw hond de treden te vinden door hem voorzichtig in het water te plaatsen met zijn voeten op de bovenste trede en “treden” te zeggen terwijl hij stevig staat. Breng hem dan een korte afstand weg en laat hem naar de trap zwemmen, waarbij je geleidelijk de afstand vergroot. Blijf in het ondiepe gedeelte en houd de lessen kort – niet meer dan tien minuten. Honden kunnen het water niet betreden zoals mensen en zullen snel moe worden, niet in staat om met hun voeten op de bodem te rusten.

Honden moeten wennen aan het dragen van een reddingsvest, zodat ze niet in paniek raken in een noodsituatie. Geef je pup voldoende tijd om erachter te komen hoe zijn reddingsvest werkt, zodat hij het comfortabel in het water kan dragen.

Houd tijdens uw lessen de controle over uw hond door een riem of lange lijn te gebruiken die aan zijn hondenreddingsvest is bevestigd.

Als u in meren of andere natuurlijke wateren zwemt, vaccineer uw hond dan tegen Giardia, die braken en diarree kan veroorzaken en aan u kan worden doorgegeven.

Vermijd water met een sterke stroming en blijf uit de buurt van boten en visgebieden waar de kans op gevaren onder water groter is. Let ook op in het water verborgen stronken of stenen waarop uw hond tijdens het springen zou kunnen landen.

Vermijd zwemmen in water boven uw eigen hoofd. Een paniekerig hondje kan proberen “op je rug of hoofd te klimmen” en je onder te duwen.

Honden kunnen ook verbrand worden, vooral rond de neus en oren, dus praat met uw dierenarts over zonnebrandcrème voor huisdieren en geef uw hond voldoende tijd in de schaduw.

Voedsel blijft langer in de maag van uw hond dan in de uwe. Om een ​​opgeblazen gevoel te voorkomen, wacht u 1 ½ tot 2 uur na het eten voordat u gaat zwemmen.
Ken eerste hulp bij huisdieren en poets uw vaardigheden regelmatig op.

Hoe je hond leren zwemmen - Tips

Waterintoxicatie of een watervergiftiging

Watervergiftiging bij honden zijn schering en inslag. Waterintoxicatie of een watervergiftiging valt dikwijls voor bij honden die zwemmen of lang in het water spelen. Hondeneigenaars denken soms terecht dat hun hond genoeg kan zwemmen om niet te verdrinken, en ja dat is ook zo. Toch kan het zijn dat je hond nadat hij uit het water komt een tijdje later verdrinkt. De reden is dat je hond een waterintoxicatie of watervergiftiging heeft opgelopen.

Houd de routebeschrijving naar de dichtstbijzijnde dierenarts voor noodgevallen bij de hand – voor het geval dat!

Begin langzaam als u uw hond leert zwemmen

Als u uw hond leert zwemmen, wilt u slechte ervaringen vermijden. Zorg ervoor dat het water niet te koud is en gooi of duw uw hond nooit in het water. Lok hem in plaats daarvan naar binnen met een waterspeeltje of traktatie. Veel honden zullen blij zijn om naar binnen te waden zolang ze de bodem kunnen voelen.

Neem regelmatig een pauze tijdens het zwemmen met je hond

Sommige honden houden van het water en willen niet stoppen. Als uw hond zwaar begint te ademen of als zijn achterkant begint te zakken in het water, is het tijd om uit het water te komen en te gaan en te rusten.

Spoel af om uw hond gezond te houden

Chloor kan huid en ogen irriteren en bacteriën uit meren of rivieren kunnen uw huisdier ziek maken. Spoel of shampoo na het zwemmen de vacht van uw hond en zorg ervoor dat u zijn oren goed uitdroogt.

Hoe je hond leren zwemmen - Tips

Veel plezier met het leren zwemmen van uw hond

Hoewel honden ons over het algemeen willen plezieren, weet u of uw hond echt van het water geniet. Elke sport is niet voor elke persoon of elke hond! Waden in het kinderzwembad is misschien meer zijn snelheid. Of misschien is hij gewoon een landliefhebber in hart en nieren. Maar als uw hond plezier heeft, zult u dat ook doen!

Meer watersporten met je hond

Als hij eenmaal weet hoe hij ‘drijven’ moet zeggen en hoe hij in en uit het water moet komen, zijn er nog veel meer leuke activiteiten die je kunt doen met je hondenmaatje! Kanoën, kajakken, varen, duiken, apporteren en zelfs teamzwemmen wachten op u en uw viervoeter

Hoe je hond leren zwemmen - Tips

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 358

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!