...

Hond kopen bij een broodfokker

Hond kopen bij een broodfokker
4.8
(210)

Hond kopen bij een broodfokker

De laatste tijd neemt het aantal mensen dat een hond aanschaft toe. Helaas neemt hiermee ook het aantal schrijnende gevallen op van mensen die hun puppy bij een broodfokker kopen. Ondanks dat er regelmatig voor wordt gewaarschuwd om geen hond bij broodfokkers te kopen, laten mensen zich toch vaak verleiden door de prijs, de korte wachttijd en natuurlijk door die schattige kleine pup. Ga je naar de broodfokker, waar moet je dan des te beter op letten?

Een pup mag geen impulsaankoop zijn

Soms gaat het goed en levert de aanschaf geen problemen op, maar er zijn ook genoeg gevallen bekend van mensen die een pup kochten bij een broodfokker en uiteindelijk én hun geld kwijt waren én hun pup. Dat laatste is natuurlijk het allerergste. Je hecht je namelijk heel snel aan een hond. Daarom is het belangrijk dat je bij de aanschaf van een pup niet over één nacht ijs gaat. Waarom zou je wel tijd investeren in bijvoorbeeld een zorg-, opstal- of autoverzekering vergelijken om voor jou de beste en voordeligste verzekering te krijgen en dit niet doen bij de aanschaf van een levend wezen? Een hond mag nooit een impulsaankoop zijn, fokkers vergelijken is zeker net zo belangrijk. En met dierenwelzijn in gedachten, nog belangrijker.

Meerdere rassen? Let dan op!

Een fokker die puur uit winstbelang fokt, is niet gepassioneerd voor een bepaald ras. Deze fokker fokt het liefst met honden die goed en snel te verkopen zijn, dus dat zijn vaak typen honden die erg in trek zijn. Doordat deze fokker vaak geen verstand heeft van de specifieke eigenschappen en problemen bij dit ras, zal dat niet echt een punt van aandacht zijn voor de fokker. Rassen die bijvoorbeeld te maken hebben met veelvoorkomende aandoeningen zoals heupdysplasie, ectropion of patella luxatie zullen niet extra gescreend worden. Ook kunnen de meeste broodfokkers weinig vertellen over de eigenschappen van het ras.

Waar is de moederhond?

Het is nog erger als je contact opneemt met een fokker voor een bepaald ras en hij geeft aan dit ras op dat moment niet voorhanden te hebben, maar binnenkort wel. Waar denk je dat de fokker die pup dan zo snel ineens vandaan haalt? Waarschijnlijk koopt hij ze dan weer bij een andere broodfokker. Soms zelfs uit het buitenland. Je kunt wel nagaan wat die pup in zijn jonge leven dan al moet doorstaan. Ook als er in de kennel geen moederhond aanwezig is, klopt er iets niet. De pup hoort minimaal tot 8 weken bij zijn moeder te verblijven. Laat je niet wijsmaken dat de moederhond er even niet is of dat de pup van een bevriende fokker is. Meestal zijn de pups gewoon ingevoerd vanuit een Oostblokland. Als je weet dat daar soms teefjes in een hok zitten als een soort broedmachine en om de haverklap gedekt worden zonder enig normaal contact met de buitenwereld, dan wil je dat niet in stand houden. Een nest tussen vader en dochter, broer en zus, het kan daar allemaal.

Te jonge pup, te veel risico

Verdiep je van tevoren ook in een ras. Behalve dat het belangrijk is dat je bepaalde karaktereigenschappen kent, moet je ook weten hoe groot ze worden. Als je de pup voor het eerst ziet is hij vaak nog heel klein. Soms zelfs zo klein dat je aanvoelt dat de leeftijd in het paspoort niet klopt wat ook weer extra gezondheidsproblemen kan geven. Officieel mag een hond pas na enting tegen rabiës op 12 weken, na 15 weken ingevoerd worden. Maar hier wordt genoeg mee gerommeld. Met alle vervelende gevolgen van dien.

Hond kopen bij een broodfokker

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.8 / 5. Aantal beoordelingen: 210

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!